Provincies

U vind hier per provincie informatie over beleid, (subsidie-) regelingen en meer.

Resultaten

 1. Drenthe

  De provincie Drenthe wil laten zien hoe een eeuwenoud landschap inspiratie kan bieden voor ruimtelijke ontwikkelingen. In de geschiedenis van een plek, de natuurwaarden, gebouwd erfgoed en verhalen van mensen liggen de mooiste aanknopingspunten om Drenthe nog mooier en interessanter te maken. Behoud van monumentale gebouwen en objecten is daarom een kerntaak van de provincie. Dit gebouwde erfgoed vormt namelijk een belangrijk onderdeel van onze dorpen, steden en het landschap.
  Drenthe
 2. Flevoland

  De provincie Flevoland zet zich in voor een prettige werk- en leefomgeving voor alle Flevolanders. Flevoland kent uniek erfgoed maar ook spraakmakende landschapskunst. De provincie is een combinatie van nieuw en oud land, van steden en platteland.
  Flevoland
 3. Friesland

  De eeuwenlange Friese geschiedenis heeft een rijke schat aan erfgoed achtergelaten. Het Friese cultuurlandschap is al stokoud en kent een verhalenrijke geschiedenis. Van de terpenbouwers tot de naoorlogse boeren, ze hebben allemaal hun stempel gedrukt op wat wij het agrarisch cultuurlandschap noemen.
  Transformatorhuisje Friesland
 4. Gelderland

  Gelderland is de grootste provincie van Nederland. De Kracht van Gelderland zit in de verscheidenheid van de verschillende streken. De Provincie Gelderland werkt samen met partners en inwoners aan een gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland. Een aantrekkelijke buitenruimte is daarbij van belang. Gelderland kent een rijke geschiedenis. In de provincie staan ongeveer 6.300 rijksmonumenten en 12.500 gemeentelijke monumenten.
  Gelderland
 5. Groningen

  Provincie Groningen zet zich in voor een prettige werk- en leefomgeving voor alle Groningers. Dat doen zij samen met inwoners, medeoverheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Groningen heeft een eeuwenlange geschiedenis. We zien dat terug in de historie, want de ontwikkelingen in de provincie Groningen zijn onlosmakelijk verbonden met die van de stad Groningen. In het landschap zijn de sporen van dit verleden nog te vinden. Wierden en dijken doorkruisen het landschap en in het oosten van de provincie liggen de voormalige veenkoloniën.
  Korenbeurs en Aa kerk te Groningen - Vincent van den Hoven
 6. Limburg

  Provincie Limburg is onder andere verantwoordelijk voor de ruimtelijke kwaliteit en monumentenzorg. Limburg kent een rijke historische geschiedenis. Dat wordt ook zichtbaar door de vele monumentale bouwwerken in de provincie, zoals kerken, kastelen, molens en boerderijen. In totaal zijn er meer dan 5.000 rijksmonumenten en bijna evenveel gemeentelijke monumenten. Ook kent de provincie een schat aan klein erfgoed dat met name voor lokale gemeenschappen een waardevolle betekenis heeft, dit zijn bijvoorbeeld kruisen, kapellen en bakhuisjes.  
  Brouwerij De Reusch in watertoren te Schimmert Limburg
 7. Noord-Brabant

  De provincie Noord-Brabant neemt initiatieven en werkt met overheden, bedrijven en organisaties aan de maatschappelijke opgaven van Brabant. Om te zorgen dat Brabant ook in de toekomst een provincie blijft waar het goed wonen, werken en recreëren is. Brabant heeft een rijke geschiedenis. Dat zie je ook aan de vele oude gebouwen. Ze vormen een belangrijk deel van de identiteit van Brabant. Om deze monumenten te behouden voor toekomstige generaties, is het zaak deze goed te onderhouden. Samen met eigenaren en vrijwilligers draagt de provincie daar zorg voor.
  Monumentale binnenplaats in Breda
 8. Noord-Holland

  Provincie Noord-Holland zorgt er onder andere voor dat de omgeving buiten de stad op een goede manier wordt ingericht. De provincie kent een grote variatie aan landschappen met veel kenmerkende gebouwde en archeologische monumenten. Er zijn maar liefst vier werelderfgoederen in de provincie gelegen. Noord-Holland telt bijna 23.000 monumenten. De diversiteit is enorm: van woning tot kerk, van fabriek tot fort. De rijkdom van de steden, vergaard met in de scheepvaart naar Oost- en West-Indië en de Oostzee, is vandaag de dag nog terug te zien aan de oude pakhuizen, koopmanshuizen, waag- gebouwen en statige kerken.
  Het Bassein, Wormerland - Stefan Ammerlaan photography
 9. Overijssel

  Overijssel heeft een rijk verleden en sporen hiervan zijn overal te vinden. In materieel erfgoed zoals monumentale gebouwen, historische binnensteden, het platteland, collecties van musea en archeologie. Verhalen, tradities, rituelen en de streektaal vormen ons immaterieel erfgoed. Samen vertellen ze het Verhaal van Overijssel. De provincie Overijssel ondersteund het vertellen van verhalen en het actief 'beleefbaar' maken van de geschiedenis.
  Varend Erfgoed Kampen
 10. Utrecht

  De provincie Utrecht is de kleinste provincie van Nederland ligt in het ‘Groene Hart’ van Nederland. De provincie is rijk aan cultuur en erfgoed. Cultuur en erfgoed zorgen voor de aantrekkelijkheid en identiteit van de provincie Utrecht.
  Stichtse Vecht Maarssen
 11. Zeeland

  Zeeland beschikt over een kustlijn van 650 kilometer, de meeste zonuren per jaar en de meeste sterrenrestaurants per inwoner. De provincie kent ruisende binnensteden, maar ook een prachtige natuur. In de 16de en 17de eeuw kende Zeeland een grote bloeiperiode. Een aantal Zeeuwse steden zoals Middelburg, Vlissingen, Zierikzee en Veere, speelden toen als internationale havenstad een betekenisvolle rol in de Lage Landen. Deze welvaart vindt u terug in de prachtige monumenten.
  Goes Zeeland
 12. Zuid-Holland

  De provincie Zuid-Holland bestaat uit 52 gemeentes. De provincie is rijk aan erfgoed. Bunkers, kastelen, landgoederen en trekvaarten zijn zichtbare restanten van de Zuid-Hollandse geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. De provincie maakt het, samen met anderen, mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over de geschiedenis. Hiervoor stelt de provincie diverse subsidies beschikbaar. Zo blijft het erfgoed voor de toekomst behouden.
  Meelfabriek in Leiden
Naar boven