Uw monument financieren

Bij de aankoop van een monumentaal pand is vaak ook een financiering nodig. Naast de aankoopkosten maakt u misschien ook kosten voor restauratie of onderhoud. Welke kosten komen dan in aanmerking voor financiële tegemoetkoming? Dat is afhankelijk van het soort monument dat u heeft en van uw persoonlijke situatie.

Afbeelding
Financiering

De financiering van uw monument

Het Nationaal Restauratiefonds biedt u de mogelijkheid de restauratie, het onderhoud en/of verduurzaming van uw monument te financieren.

  • Een lage rente
  • Alle kennis en ervaring in huis over monumenten
  • Voor verschillende type monumenten
  • Onafhankelijk en zonder winstoogmerk
Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Hulp bij aankoop en financiering

Een monument aankopen en restaureren lijkt misschien een hele onderneming. Gelukkig neemt de Monumentencoach van het Restauratiefonds u mee door een handig stappenplan. Van het toetsen van de financiële haalbaarheid tot hulp bij het aanvragen van een omgevingsvergunning. 

Bereken uw maximale hypotheek

Benieuwd wat uw maximale hypotheek is? Met deze snelle berekening krijgt u een globale indicatie van wat u maximaal kunt lenen.

Leer van anderen

Samen weten we meer. Daarom delen we graag de verhalen van andere monumenteigenaren. Leer van hun ervaring en doe inspiratie op voor uw eigen monument. 

Interessant voor u

Maatwerk bij het Restauratiefonds

Remco Vos is accountmanager bij het Restauratiefonds: 'ook lastige projecten komen bij ons vaak rond.'

Afbeelding
Warning

De drie meest gestelde vragen over restaureren

Wim Jakobsen, Monumentenwachter komt vrijwel dagelijks bij eigenaren over de vloer en geeft ze adviezen over hoe ze het best voor hun monument zorgen.

Digitale gids: Monumentaal wonen

Wonen in een monument brengt voordelen én spelregels met zich mee. De gids Monumentaal wonen legt op eenvoudige wijze uit wat het betekent om eigenaar te zijn van een monument. 

Met tips over:

  • Onderhoud
  • Financiering
  • Wetten & regels
     
Download gratis de gids monumentaal wonen

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Grietje Hofstede

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Grietje Hofstede, accountmanager Restauratiefonds, regio Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland.
Grietje Hofstede

Financiering van onderhoud en restauratie

Het onderhoud aan een monument vraagt in het algemeen meer aandacht. Eens in de zoveel tijd kunt u te maken krijgen met (grote) restauratiewerkzaamheden. Lees hier welke subsidie- en financieringsmogelijkheden er voor u zijn.

Naar boven