De Monumentenwacht is er voor u

Bent u eigenaar of beheerder van een monument en wilt u weten hoe de staat van onderhoud is? Vind één van de aangesloten Monumentenwachten voor een grondige inspectie en onafhankelijk advies.

Afbeelding
Monument zoeken

Wat doet de Monumentenwacht?

In Nederland werken meer dan 100 monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs. Verspreid over de provincies inspecteren zij jaarlijks duizenden rijks- en gemeentelijke monumenten of beeldbepalende monumentale objecten.

Om ervoor te zorgen dat het inspectiewerk van de Monumentenwachten niet stil komt te liggen en de medewerkers veilig kunnen werken, worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd. De provinciale monumentenwachten baseren hun veiligheidsmaatregelen grotendeels op het protocol ‘Samen veilig blijven werken’ waarin alle maatregelen zijn opgenomen die veilig doorwerken in de sectoren Bouw en Techniek mogelijk maken. 

Informeer bij de Monumentenwacht in uw provincie naar de daar toegepaste richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken. 

Afbeelding
Tips

Kennis en advies

Monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs van de bij MonumentenwachtNL aangesloten stichtingen staan bekend om hun praktijkgerichte aanpak en heldere adviezen.

Expertise van de Monumentenwachters

Door (bij)scholing en innovatie bent u als eigenaar of beheerder van een monument zeker van een goed uitgevoerde inspectie.

Op inspectie met een monumentenwachter

De monumentenwachter bereidt elke inspectie grondig voor en stelt u vragen. Zo vormt hij/zij zich een beeld van de staat van het object.

Afbeelding
Onderzoek

Uw Monumentenwacht vinden

In elke provincie is een Monumentenwacht actief, met in de meeste gevallen een eigen bestuur, uitvoeringsorganisatie en, subsidierelatie met de betreffende provincie. MonumentenwachtNL ondersteunt de provinciale verenigingen en behartigt hun belangen. 

Adressen Monumentenwachten

Contact met uw provinciale Monumentenwacht

MonumentenwachtNL

MonumentenwachtNL is de vereniging van Provinciale Monumentenwachten in Nederland.

Meer over uw monument onderhouden

Artikel Historisch metsel en voegwerk

Patrick Pater, werkzaam bij Monumentenwacht Utrecht, geeft advies over historisch metsel- en voegwerk.

Afbeelding
Duurzame energie

Duurzaamheid

Duurzaam en energiezuinig omgaan met uw monument kan op verschillende manieren. Van kleine maatregelen die u zelf direct doorvoert tot grote ingrepen. Lees wat er mogelijk is, wie u kan adviseren en hoe u het financieel mogelijk maakt.

Veelgestelde vragen

 • Wat kost het lidmaatschap van Monumentenwacht?

  Elke Monumentenwacht heeft zijn eigen tarieven. 
  Neem contact op met Monumentenwacht in de provincie waar het monument staat.

 • Ben ik verplicht om de adviezen van Monumentenwacht op te volgen?

  Nee. U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw pand. U maakt uw eigen keuzes. Monumentenwacht geeft advies over welke werkzaamheden u binnen een bepaalde termijn zou moeten uitvoeren om uw pand in goede conditie te houden. 

 • Voert Monumentenwacht ook zelf onderhoudswerk uit?

  Nee. De Monumentenwacht geeft alleen advies over wat er wanneer moet gebeuren. Wel voeren zij tijdens een inspectie noodherstel uit. De doelstelling van de Monumentenwacht is namelijk om verval te voorkomen en daarvoor is het van belang dat een pand wind- en waterdicht blijft. Als er ter plekke via klein noodherstel een situatie geconsolideerd kan worden, dan doen zij dat. Bij omvangrijk werk, zullen zij u adviseren om zo snel mogelijk een aannemer in te schakelen.

Verhalen uit de praktijk

Naar boven