Praktische tips voor onderhoud

Hier vindt u praktische tips voor de restauratie van een monument, maar ook voor het onderhouden van een historisch pand. Wilt u het onderhoud of de restauratie liever uitbesteden? Dan vindt u op deze pagina ook de beste vakmannen en -vrouwen. 

Afbeelding
Aannemer

Vind de juiste specialist

Het vinden van een vakman voor een restauratieklus is niet altijd makkelijk. Monumenteneigenaren missen soms de ervaring om vaklieden te beoordelen, simpelweg omdat de meeste klussen niet vaak voorkomen. Een begin is om het te vragen aan anderen met meer ervaring.

Afbeelding
Onderzoek

Bouwhistorisch onderzoek

Wilt u de bouwhistorische waarde van uw monument in kaart brengen? Een bouwhistoricus helpt u hierbij. Een bouwhistoricus geeft advies over welke onderdelen van het pand zeker behouden moeten blijven en welke minder van belang zijn. 

Afbeelding
Stadsaanzicht

Historisch monument onderhouden

Een historisch pand of monument heeft vaak veel karakter. Deze panden hebben echter ook meer aandacht nodig op het gebied van onderhoud. We geven u graag tips om de daken, vloeren en kozijnen van uw pand in goede staat te houden. 

  • Monumentale vloeren

    Om monumentale vloeren in goede conditie te houden, is regelmatig onderhoud en kennis van de juiste materialen nodig. 

  • Historische daken

    Historische daken zijn allesbepalend voor het karakter van uw pand. Lees hier hoe u het dak en de dakgoot het beste reinigt en onderhoudt. 

  • Gevels en kozijnen

    De gevel vormt het gezicht van uw gebouw. Hier vindt u tips om de gevel en de kozijnen van uw monument in goede staat te houden. 

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Verbeteren binnenmilieu

Een goede ventilatie, luchtkwaliteit en binnentemperatuur is nodig om gezond en prettig in een pand te kunnen verblijven. Om een oud gebouw te laten voldoen aan uw wensen en eisen als moderne gebruiker, zijn er vaak (bouwkundige) ingrepen nodig.

Afbeelding
Schilderwerk

Monumentaal schilderwerk

Stel uzelf allereerst de vraag waarom ingrijpen nodig is. Wilt u graag een andere kleur, is het technisch noodzakelijk of wilt u bijvoorbeeld een schildering restaureren of aan het zicht onttrekken? Het uitgangspunt is altijd: behoud gaat voor vernieuwen.

Uw monument verduurzamen

Duurzaam en energiezuinig omgaan met uw monument kan op verschillende manieren. Van kleine maatregelen die u zelf direct doorvoert tot grote ingrepen.

Verhaal uit de praktijk

Remco Vos

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Remco Vos, accountmanager Restauratiefonds, regio Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.
Remco Vos
Naar boven