Tips voor onderhoud en restauratie

Door uw monument goed te onderhouden bespaart u kosten en voorkomt u schade en verval. U vindt hier handige tips voor restauratie en onderhoud van uw monument. Wilt u het onderhoud of de restauratie liever uitbesteden? Op deze pagina vindt u de beste specialisten.

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Verbeter het binnenmilieu

Een goede ventilatie, luchtkwaliteit en binnentemperatuur is nodig om gezond en prettig in een pand te kunnen verblijven. Om een oud gebouw te laten voldoen aan uw wensen en eisen als moderne gebruiker, zijn er vaak (bouwkundige) ingrepen nodig.

Afbeelding
Schilderwerk

Monumentaal schilderwerk

Denkt u er aan om het schilderwerk aan te pakken? Stel uzelf allereerst de vraag waarom ingrijpen nodig is. Het uitgangspunt is altijd: behoud gaat voor vernieuwen. 

Afbeelding
Stadsaanzicht

Monumentale daken, vloeren en kozijnen onderhouden

Uw monument heeft veel karakter. Met de volgende tips houdt u de daken, vloeren en kozijnen van uw pand in goede staat.

  • Monumentale vloeren

    Houd uw monumentale vloer in goede conditie met regelmatig onderhoud en het gebruik van de juiste materialen.

  • Historische daken

    Historische daken zijn allesbepalend voor het karakter van uw pand. Lees hier hoe u het dak en de dakgoot het beste reinigt en onderhoudt. 

  • Gevels en kozijnen

    De gevel vormt het gezicht van uw gebouw. Hier vindt u tips om de gevel en de kozijnen van uw monument in goede staat te houden. 

Afbeelding
Onderzoek

Waarom bouwhistorisch onderzoek?

Met een bouwhistorisch onderzoek brengt u de bouwhistorische waarde van uw monument in kaart. Een bouwhistoricus helpt u hierbij. Een bouwhistoricus geeft advies over welke onderdelen van het pand zeker behouden moeten blijven en welke minder van belang zijn. 

Afbeelding
Aannemer

Vind de juiste specialist

Het vinden van een vakman voor werkzaamheden aan uw monument is niet altijd makkelijk. Het kan zijn dat u de ervaring mist om vaklieden te beoordelen, simpelweg omdat de meeste klussen niet vaak voorkomen. In de Monumenten Community kunt u uw ervaring delen met anderen en gebruik maken van hun ervaring. In de SpecialistenWijzer vindt u een groot aantal bedrijven met ervaring op het gebied van monumenten.

Uw monument verduurzamen

Duurzaam en energiezuinig omgaan met uw monument kan op verschillende manieren. Van kleine maatregelen die u zelf direct doorvoert tot grote ingrepen.

Verhaal uit de praktijk

Remco Vos

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Remco Vos, accountmanager Restauratiefonds, regio Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.
Remco Vos
Naar boven