Financier uw verduurzaming

Gaat u uw monument verduurzamen en bent u op zoek naar financiering? Bij het Restauratiefonds, uw gemeente en uw provincie kunt u terecht voor een financiering voor duurzame maatregelen. Ontdek welke financiering het beste bij u past.

Alles over verduurzamen

Afbeelding
Onderzoek

Financiële mogelijkheden

Welke financiering voor u geschikt is, ligt aan wat voor monument u heeft. Het Restauratiefonds maakt voor financieringen voor duurzaamheid onderscheid in rijksmonumenten en gemeentelijke- of provinciale monumenten.

Afbeelding
Duurzame energie

Duurzame Monumenten-lening

De Duurzame Monumenten-Lening van het Restauratiefonds is een laagrentende lening bedoeld voor de verduurzaming van rijksmonumenten. U komt in aanmerking voor deze lening als u eigenaar bent van een rijksmonument en verduurzamingsplannen heeft. De hoogte van de lening is afhankelijk van uw plannen. U vraagt de lening aan op basis van de investeringen in energiebesparende maatregelen.

Voordelen van deze lening:

 • Lage rente
 • Ook als tweede hypotheek mogelijk
 • Vergoedingsvrij aflossen
Afbeelding
Stadsaanzicht

Financiering vanuit fondsen

Als eigenaar van een gemeentelijk- of provinciaal monument komt u niet in aanmerking voor de Duurzame Monumenten-Lening van het Restauratiefonds. Wel komt u in aanmerking voor financiering via een regionaal fonds.

De regionale fondsen bieden financieringsmogelijkheden voor duurzaamheid aan eigenaren van rijks- en gemeentelijke monumenten en in sommige gevallen aan eigenaren van beeldbepalende panden. Het Restauratiefonds werkt hiervoor samen met gemeenten, provincies en andere partijen.

Op dit moment werkt het Restauratiefonds samen met de volgende provinciale fondsen:

 • Gelders Monumentenfonds
 • Drents Monumentenfonds
 • Utrechtse Restauratiefonds
 • Cultuurfonds Friesland
 • Noord-Hollandse Monumenten-hypotheek: niet-woonhuis
Afbeelding
Inspectie

Hulp bij uw plannen

Bij een verduurzaming komt meer kijken dan alleen de financiering. Het is belangrijk om van te voren goed te weten wat er mogelijk is voor uw monument. De Duurzaamheidsadvies van het Restauratiefonds helpt u hierbij. Heeft u al een uitgewerkt plan? Kijk dan in onze SpecialistenWijzer voor een passende expert!

Doe de Zelfscan Duurzaam Monument

Bent u benieuwd welke duurzame maatregelen bij uw monument passen? Ontdek het in een paar minuten met de gratis online Zelfscan Duurzaam Monument.

Bekijk de SpecialistenWijzer

Van advies over zonnepanelen tot het isoleren van uw dak: in onze SpecialistenWijzer vindt u de juiste experts voor uw werkzaamheden.

Verhalen over duurzaamheid

Veelgestelde vragen

 • Kan ik ook subsidie aanvragen voor de verduurzaming van mijn monument?

  We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

  ‘Verduurzamingskosten vallen buiten de woonhuissubsidie voor rijksmonumenten. Maar gelukkig is er wel Duurzame Monumenten-Lening

  De duurzame monumentenlening is een hypothecaire lening met gunstige voorwaarden voor eigenaren van rijksmonumenten die hun pand willen verduurzamen.’

 • Hoe financier ik als particuliere eigenaar van een rijksmonumentaal woonhuis de instandhoudingskosten en de verduurzamingskosten?

  We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

  ‘Dan heb je twee opties: je kunt via het Restauratiefonds een laagrentende lening aanvragen. Laag betekent ongeveer 3 procent beneden de tarieven van reguliere banken. En de tweede optie is 38% subsidie aanvragen over de werkzaamheden. Let wel op, deze subsidie geldt alléén voor instandhoudingskosten, verduurzamingsmaatregelen kunnen tegen een laagrentende lening worden gefinancierd.’

 • Is een door mijzelf gemaakt verduurzamingsplan voldoende om financiering aan te vragen

  We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

  ‘Monumenten verduurzamen betekent altijd maatwerk. Wij willen graag zeker weten dat verduurzaming niet ten koste gaat van monumentale waarden. Daarom adviseren wij een DuMo coach in te schakelen. Dat is een verduurzamingsadviseur die gespecialiseerd is in monumenten.

  Gelukkig hebben wij een budget, waarmee wij eigenaren kunnen ondersteunen. Wanneer de eigenaar van een monumentale woning een DuMo advies aanvraagt bij een adviseur die bij ons bekend is, kan de eigenaar van het pand een tegemoetkoming in de kosten bij ons aanvragen.’

  Vergoeding kosten duurzaamheidsadvies

 • Het gaat steeds over rijksmonumenten. Heeft een eigenaar van een gemeentelijk of provinciaal monument dezelfde financieringsmogelijkheden?

  We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

  ‘Nee, helaas niet. Maar er zijn gelukkig andere mogelijkheden! Voor eigenaren van een gemeentelijk of provinciaal monument is het slim om de postcodecheck ‘welke financiering past bij mijn monument’ te doen. Daar vind je precies welke regelingen voor jouw monument van toepassing zijn.

  Regelingen voor het verduurzamen van een woonhuis

 • ‘Wat is een goed moment om te gaan verduurzamen?’

  Wij legden de vraag voor aan Felix Kusters verduurzamingsadviseur voor de stichting ERM (stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg).

  ‘Wij zeggen altijd: laat verduurzaming zoveel mogelijk parallel lopen met restauratie- of verbouwingsplannen. Als je verduurzaming integreert in deze plannen, dan kunnen de maatregelen ingepast worden in de werkzaamheden die toch al uitgevoerd gaan worden, dat levert dus een ander kostenplaatje op. De DuMo-adviseur kan een overzicht maken van wat wij noemen de ‘natuurlijke momenten’ waarop je het best kunt gaan verduurzamen. En ook de Monumentenwachten kunnen bij een schouw een overzicht maken van verduurzamingsmogelijkheden en -momenten. Heb je geen verbouwingsplannen dan is verduurzamen natuurlijk toch aan te bevelen, alleen zijn dan de terugverdientijden vaak wat langer dan op een natuurlijk moment.’

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Remco Vos

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Remco Vos, accountmanager Restauratiefonds, regio Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.
Remco Vos
Naar boven