Financier uw verduurzaming

Gaat u uw monument verduurzamen en bent u op zoek naar financiering? Bij het Restauratiefonds, uw gemeente en uw provincie kunt u terecht voor een financiering voor duurzame maatregelen. Ontdek welke financiering het beste bij u past.

Afbeelding
Onderzoek

Financiële mogelijkheden

Welke financiering voor u geschikt is, ligt aan wat voor monument u heeft. Het Restauratiefonds maakt voor financieringen voor duurzaamheid onderscheid in rijksmonumenten en gemeentelijke- of provinciale monumenten.

Afbeelding
Duurzame energie

Duurzame Monumenten-lening

De Duurzame Monumenten-Lening van het Restauratiefonds is een laagrentende lening bedoeld voor de verduurzaming van rijksmonumenten. U komt in aanmerking voor deze lening als u eigenaar bent van een rijksmonument en verduurzamingsplannen heeft. De hoogte van de lening is afhankelijk van uw plannen. U vraagt de lening aan op basis van de investeringen in energiebesparende maatregelen.

Voordelen van deze lening:

  • Lage rente
  • Ook als tweede hypotheek mogelijk
  • Vergoedingsvrij aflossen
Afbeelding
Stadsaanzicht

Financiering vanuit fondsen

Als eigenaar van een gemeentelijk- of provinciaal monument komt u niet in aanmerking voor de Duurzame Monumenten-Lening van het Restauratiefonds. Wel komt u in aanmerking voor financiering via een regionaal fonds.

De regionale fondsen bieden financieringsmogelijkheden voor duurzaamheid aan eigenaren van rijks- en gemeentelijke monumenten en in sommige gevallen aan eigenaren van beeldbepalende panden. Het Restauratiefonds werkt hiervoor samen met gemeenten, provincies en andere partijen.

Op dit moment werkt het Restauratiefonds samen met de volgende provinciale fondsen:

  • Gelders Monumentenfonds
  • Drents Monumentenfonds
  • Utrechtse Restauratiefonds
  • Cultuurfonds Friesland
  • Noord-Hollandse Monumenten-hypotheek: niet-woonhuis
Afbeelding
Inspectie

Hulp bij uw plannen

Bij een verduurzaming komt meer kijken dan alleen de financiering. Het is belangrijk om van te voren goed te weten wat er mogelijk is voor uw monument. De Duurzaamheidsadvies van het Restauratiefonds helpt u hierbij. Heeft u al een uitgewerkt plan? Kijk dan in onze SpecialistenWijzer voor een passende expert!

Doe de Zelfscan Duurzaam Monument

Bent u benieuwd welke duurzame maatregelen bij uw monument passen? Ontdek het in een paar minuten met de gratis online Zelfscan Duurzaam Monument.

Bekijk de SpecialistenWijzer

Van advies over zonnepanelen tot het isoleren van uw dak: in onze SpecialistenWijzer vindt u de juiste experts voor uw werkzaamheden.

Verhalen over duurzaamheid

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Remco Vos

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Remco Vos, accountmanager Restauratiefonds, regio Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.
Remco Vos
Naar boven