Leningen en hypotheken

Als eigenaar van een monument kunt u bij het Restauratiefonds aankloppen voor verschillende soorten leningen. Er zijn financieringsmogelijkheden voor aankoop, herbestemming en verduurzaming. Ontdek hier welke lening of hypotheek het best bij uw situatie en plannen past.

Afbeelding
Financiering

Laagrentende lening Nationaal Restauratiefonds

Het Nationaal Restauratiefonds heeft twee laagrentende leningen speciaal voor eigenaren van rijksmonumenten.

 • Restauratiefonds-hypotheek
  De Restauratiefonds-hypotheek is bedoeld voor eigenaren van een rijksmonument. Deze hypotheek gebruikt u voor instandhoudingskosten en lost u op annuïtaire wijze af met een lage rente. U vraagt de hypotheek aan nadat de instandhoudingskosten waarvoor u laagrentend wil lenen zijn bepaald door een geselecteerd bouwkundig bureau, en voordat u begint met de werkzaamheden.
   
 • Duurzame Monumenten-lening
  U bent eigenaar van een rijksmonument en wilt deze verduurzamen? Sluit dan een Duurzame Monumenten-Lening af. De betrokken aannemer en/of installateur legt de te nemen maatregelen vast op de maatregelenlijst van de Verklaring Energiebesparing Rijksmonument. Deze verklaring bepaalt de grondslag (maximale hoogte) van de lening.
Afbeelding
Restauratie

Cultuurfonds voor gemeentelijk of provinciaal monument

De Cultuurfonds-hypotheek is een lening met een lage rente voor gemeentelijke of provinciale monumenten. Deze hypotheek is een initiatief van het Restauratiefonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. De hypotheek is in de volgende provincies beschikbaar:

 • Friesland
 • Groningen
 • Overijssel
 • Utrecht
 • Gelderland
 • Noord-Brabant
 • Zuid-Holland
 • Noord-Holland
 • Zeeland

In Drenthe, Limburg en Flevoland is het (nog) niet mogelijk om een Cultuurfonds-lening aan te vragen.

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Provinciale fondsen Drenthe en Noord-Holland

Alleen de provincies Noord-Holland en Drenthe hebben provinciale monumenten en een daarbij horend provinciaal fonds. 

Afbeelding
Financiering

Monumenten-hypotheek Nationaal Restauratiefonds

Bij een restauratie loopt u altijd tegen kosten aan die niet worden gedekt door subsidie of een lening met een lage rente (Restauratiefonds-hypotheek). Met een Monumenten-hypotheek van het Restauratiefonds financiert u deze overige kosten. De Monumenten-hypotheek kent drie varianten:

De Monumentencoach neemt u mee in alle stappen voor financieren

De dienstverlening van de Monumentencoach is speciaal ontwikkeld voor (toekomstige) eigenaren van monumenten met een restauratiebehoefte die een (laagrentende) lening bij het Restauratiefonds willen aanvragen. In het stappenplan komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Praktische onderwerpen zoals het opstellen van een schetsplan 
 • Juridische onderwerpen zoals de omgevingsvergunning
 • Financiële aspecten  zoals onderhoudskosten en restauratiefinanciering

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Remco Vos

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Remco Vos, accountmanager Restauratiefonds, regio Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.
Remco Vos

Nationaal Restauratiefonds

Springlevende monumenten! Daar gaan we voor, samen met u.

Elk monument vertelt een verhaal en geeft een gezicht aan een buurt, plaats of regio. Monumenten maken onze omgeving levendig, spannend en extra aantrekkelijk.

Daarom wil het Restauratiefonds deze bijzondere gebouwen behouden. Want een monument moet worden beleefd en het verhaal moet worden doorverteld. Zo blijven monumenten springlevend! Daar maken wij ons elke dag weer sterk voor.

Naar boven