Videoserie 'Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen' nummer 1 t/m 10


Laat u inspireren door andere monumenteigenaren die vertellen hoe zij de verduurzaming van hun monument hebben aangepakt. In de videoserie Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed komen eigenaren aan het woord die vertellen over de  verduurzamingsmaatregelen die zij hebben toegepast. 

 

Afbeelding
Presentatie

#10 Tussenwoning Deventer

Het is eigenlijk een sport, zegt architect Coraline Vester over de verduurzaming van haar pand aan de IJssel in Deventer. "Je kunt ontzettend veel doen met behoud van het originele monument." Neem de tijd om te onderzoeken wat er mogelijk is, tipt ze.

Externe video URL

Afbeelding
Presentatie

#9 Boerderij Westbosch, Leidschendam

Boerderij Westbosch (1630) wordt door Melanie Bloem en haar gezin in oude luister hersteld én comfortabel en duurzaam gemaakt. De oorspronkelijke ramen van de koeienstal – waar nu gewoond wordt – hebben bijvoorbeeld binnenvoorzetramen gekregen, zodat het er lekker warm blijft.

Externe video URL
Afbeelding
Presentatie

#8 Landgoed Nuwenhuys Breda

Landgoed Nuwenhuys, een rijksmonumentale langgevelboerderij bij Breda, onderging na jaren leegstand een transformatie met flinke onderhoudsachterstand als gevolg. Verduurzaming kwam daar – heel slim – al vroeg bij kijken, met prachtig maatwerk als resultaat.

Externe video URL

Afbeelding
Presentatie

#7 Hof Meermansburg in Leiden

We namen een kijkje in Hof Meermansburg in Leiden om te zien hoe zij de verduurzaming van het monumentale hofje hebben aangepakt. Welke maatregelen hebben ze genomen om de energiekosten omlaag te brengen en de woningen behaaglijker te maken?

Externe video URL

Afbeelding
Presentatie

#6 Forteiland Pampus

De monumentensector wil graag een bijdrage leveren aan het Klimaatakkoord van Parijs. En verduurzamingsmaatregelen zijn mogelijk, ook met behoud van cultuurhistorische waarden. Zoals bijvoorbeeld bij Forteiland Pampus.

Externe video URL

Afbeelding
Presentatie

#5 DRU-industriepark in Ulft

Ook industrieel erfgoed kan worden verduurzaamd. Een mooi voorbeeld daarvan is het DRU-industriepark in Ulft. Frank Postma is eigenaar van het ketelhuis. Hij vertelt en laat zien hoe dit pand is aangepast aan de eisen van deze tijd.

Externe video URL

Afbeelding
Presentatie

#4 Metaal Kathedraal Utrecht

Wat de Metaal Kathedraal wil is een centrum creëren waar kennis gehaald en gebracht kan worden op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

Externe video URL

Afbeelding
Presentatie

#3 Wees- en oudeliedenhuis in Leiden

Key Poll woont in het centrum van Leiden met 4 stellen in een voormalig weeshuis dat is omgebouwd tot appartementen. Hij vertelt over de isolatie van de 1080 raampjes en over hoe ze aan de slag zijn gegaan met een warmtepomp. 

Externe video URL
Afbeelding
Presentatie

#2 Terphuis in Poortugaal

Rank Hamelink is als architect betrokken geweest bij het herbestemmen van een oude boerderij in Portugaal waar nu gewoond kan worden door een meerdere gezinnen. Hij vertelt meer over de isolatie van de rieten kap, en het gebruik van zonnepanelen óp dakpannen op het bijgebouw. 

Externe video URL
Afbeelding
Presentatie

#1 Smederij in Den Bosch

Joep Mol is samen met zijn vrouw Janneke Bierman van een pand in Den Bosch dat ook wel bekend staat als de voormalige smederij Ad van der Wiel aan de Sint Jorisstraat. Hij vertelt over de maatregelen die hij heeft genomen om warmteverlies tegen te gaan. 

Externe video URL

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) speelt vooral een rol bij rijksmonumenten. Ze wijzen namens de minister van OCW rijksmonumenten aan, verlenen subsidie voor restauratie en onderhoud, houden het rijksmonumentenregister bij en adviseren gemeenten bij ingrijpende wijzigingen van rijksmonumenten.

Naar boven