Verhalen uit de praktijk

 • Huize de Beek in Halsteren: Statig, schilderachtig en sierlijk

  Monique Bronwasser en haar man Steven waren op zoek naar een wat ruimere woning. Juist op dat moment bood de gemeente Bergen op Zoom een aantal monumenten te koop aan. Ze gingen kijken bij Huize de Beek in Halsteren, een rijksmonument uit 1880. Dat was het begin van een jaren durend project. Het eindresultaat mag er zijn!

 • Vergunning voor uw monument: het hoeft niet ingewikkeld te zijn! Toelichting en tips van gemeenteambtenaar Anne van Rooij

  Voor het herstellen, verplaatsen, veranderen of (gedeeltelijk) slopen van een monument is een omgevingsvergunning nodig. En let op: ook voor schilderen in een andere kleur geldt dat! De regels waar...

 • Lotgenoten ontmoeten elkaar bij een bijzonder monument in Leersum. Herkenning, kennis delen en samen lachen!

  Eens in de zoveel tijd verzamelen leden van de monumenten community zich bij een monument. De deelnemers hebben dan heel wat te bepraten: over hun pand, de vraagstukken waar ze voor staan, prettige...

 • Het monumentale Poortgebouw in Leersum: ‘tijd voor een klushuis!’

  Fons Bardoel en Sandra van Gaalen zochten en vonden een pand waar flink wat aan moest gebeuren. In 2017 kochten ze het Poortgebouw van Landgoed De Hoogstraat in Leersum, een gemeentelijk monument. Het was zwaar verwaarloosd: het dak van het ene deel was volledig ingestort en daardoor ook de verdieping daaronder. Foto's: Bas Gijselhart

 • metaaalkathedraal

  Metaal Kathedraal in Utrecht: geloof, vertrouwen en heel hard werken

  Abel Tattje is trots op wat er in en rond ‘zijn’ kerk groeit en bloeit. Hoewel de kerkelijke functie van het gemeentelijk monument uit 1857 al sinds 1939 geen rol meer speelt, is er nog steeds sprake van een enthousiast geloof: in het gebouw en haar mogelijkheden en in het vermogen van de natuur om oplossingen te bieden voor grote problemen.

 • Kornhuys

  Het Kornhuys in Dussen: van klompenmakerij naar een warm thuis

  Drie generaties klompenmakers Van Gennip woonden en werkten in de 18e- -eeuwse boerderij in het Brabantse dorp Dussen. Toen de laatste klompenmaker in 2010 overleed, besloot neef Ad van den Ouweland het historische pand te kopen en er in de vorm van een kleinschalig particulier woonzorginitiatief een nieuwe bestemming aan te geven. Naast het behoud van het familiebezit leverde hem dat persoonlijk bijzondere ervaringen en ontmoetingen op!

 • pakhuis de rijk monumentenwacht

  Studeren in een pakhuis in De Rijp

  Geertje Roelofsen en Piet Hein Dieben verruilden hun stolpboerderij voor een kleiner monument in het beschermde dorpsgezicht van De Rijp. Het pakhuis is nu voor hen beiden studeerruimte geworden en via de keuken komen ze in het naastgelegen woonhuis.

 • familie quartel

  Het oudste herenhuis in de Hoeksche Waard: van last tot uitdaging!

  De familie Quartel kwam na een ruilverkaveling begin jaren zeventig terecht op de Marienhof in de Hoeksche Waard. Het rijksmonumentale herenhuis op hun nieuwe erf voelde voor hen lange tijd als last. Totdat zoon en opvolger Marcel Quartel en zijn vrouw Esther opeens oog kregen voor dit unieke pand. Van een last werd het een uitdaging, waar ze beiden enthousiast de schouders onder zetten.

 • John en Mike - Geuzenkerk

  Hoe is het nu met de Geuzenkerk in Brielle?

  In 2016 schreven wij een verhaal over twee jonge ondernemers die de zwaar verwaarloosde monumentale Geuzenkerk in Brielle onder hun hoede hadden genomen. Zij wilden de kerk behouden voor de toekomst en tegelijkertijd hun vakmanschap laten zien. Nu, drie jaar later, is hun herbestemmingsproject helemaal af!

Pagina's