Snel energie besparen

Energie besparen werkt aan twee kanten. U heeft namelijk minder energiekosten, maar u stoot ook minder uit. Daarmee bespaart u dus kosten en het milieu. Met deze kleine aanpassingen kunt u er vandaag al mee aan de slag!

Gebruik bestaande elementen

Maak gebruik van de elementen die er al zijn, de oorspronkelijke bouwers namen destijds al maatregelen die u ook vandaag helpen energie te besparen:

 • Herstel de binnen- of buitenluiken en sluit ze ’s avonds.
 • Herstel de ensuitedeuren en sluit ook deze ‘s avonds.
 • Gebruik de oorspronkelijke natuurlijke ventilatievoorzieningen, zoals het open laten van historische ventilatieroosters in gevels of schoorsteenkanalen.
 • Laat de leilinden staan, of plant nieuwe als ze er nog niet staan. In de zomer zorgen deze bomen voor schaduw en in de winter laten ze juist zonlicht door doordat de bomen dan geen bladeren hebben.
Luiken
Afbeelding
Tips

Zelf aan de slag

Energie besparen en uw monument duurzamer maken hoeft niet veel geld te kosten. Sommige tips zijn zelfs helemaal gratis, zoals het ontdooien van uw vriezer! Met deze tips en aanpassingen kunt u in veel gevallen vandaag al beginnen:

 • Schakel de verwarming uit in ruimtes die u niet gebruikt en laat uw apparatuur niet stand-by staan.
 • Ontdooi regelmatig uw diepvries; 2 mm ijs doet het verbruik al met 10% stijgen.
 • Gebruik energiezuinige verlichting zoals LED-lampen.
 • Installeer een waterbesparende douchekop.
 • Plaatst tochtstrips.
Afbeelding
Duurzame energie

Kleine investering, groot resultaat

Sommige maatregelen kosten iets meer, maar leveren u wel een grote besparing in energie op. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Hang dikke gordijnen op bij ramen met enkel glas en sluit ze op tijd. Dikke gordijnen verminderen het warmteverlies door het raam tot wel 40%.
 • Plaats rolgordijnen met warmtereflecterende folie, dit is net zo effectief als het sluiten van de raamluiken.
 • Plaats radiatorfolie achter uw radiatoren. Deze folie beperkt dat warmte via de muur naar buiten verdwijnt.
 • Laat voor een optimale werking de bestaande cv-installatie ‘waterzijdig' inregelen. Dat zit zo: uit een CV-ketel komt warm water voor de radiatoren. Alleen, de eerste radiator krijgt véél meer warm water dan de radiator die als laatste in de rij zit. Oplossing: de eerste radiator een beetje 'knijpen', die krijgt dus minder water. En de laatste staat 'vol' open. Alleen een goed installatiebedrijf kan u hierbij helpen. Een goed ingeregeld CV systeem geeft tot 30% of meer warmte!
 • Vervang op tijd – vaak al na 10 jaar – de cv-ketel door een meer energiezuinige versie zoals een hr-ketel of stap over op verwarming met hernieuwbare brandstof, zoals een houtgestookte cv-ketel (houtpelletkachel).
 • Plaats achterzetramen. Er zijn schildersbedrijven die gebruikt 7mm glas aanbieden en op maat snijden. Plak er met siliconenkit een houten lijst omheen. In de zomer makkelijk te demonteren.
   
Afbeelding
Onderzoek

Duurzaamheidsadvies voor monumenten

Heeft u de tips op deze pagina al in de praktijk gebracht en wilt u weten wat er nog meer mogelijk is? Een Duurzaamheidsadvies geeft u meer inzicht in wat er voor uw monument mogelijk is op het gebied van energie besparen. Vraag de scan aan of bekijk één van de onderstaande energiebesparende maatregelen.

Zonne-energie

Ook voor monumenten is zonne-energie een mogelijkheid! Wel moet u met het plaatsen van de installaties rekening houden met de monumentale waarden van uw pand.

Glas verduurzamen

Er zijn meerdere manieren om uw glas en kozijnen te verduurzamen. Welke optie voor uw monument geschikt is, hangt af van of uw glas monumentaal of niet is.

Afbeelding
Financiering

Financieringsmogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw (grote) verduurzamingswerkzaamheden te financieren. Denk hierbij aan de Duurzame Monumenten-Lening van het Restauratiefonds of een regionaal fonds. Welke mogelijkheid het best bij u past, ligt aan uw plannen en aan de regio waarin uw monument zich bevindt.

Een duurzaam monument in 10 stappen

Een monument verduurzamen is een geweldige puzzel. Waar begint u mee en waar moet u op letten? Met bouwfysicus Marc Stappers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maakten we een handig stappenplan. 

Verhalen over duurzaamheid

Naar boven