Hulp bij verduurzamen

Zoekt u hulp bij het verduurzamen van uw monument? Met de Zelfscan komt u er achter welke mogelijkheden er zijn. Een Duurzaamheidsadvies of gespecialiseerde adviseurs vertellen u meer over welke energiebesparende maatregelen voor uw monument geschikt zijn en wanneer u de kosten hiervan terug heeft verdiend. 

Vraag advies aan uw gemeente

Bij veranderingen aan uw monument is de gemeente vaak uw eerste aanspreekpunt. Ook als u uw monument wilt verduurzamen, kunt u bij de gemeente terecht voor advies. Het is slim om in een vroeg stadium al contact op te nemen met uw gemeente.

U kunt bij uw gemeente terecht voor advies over:

  • of uw energiebesparende maatregelen geen schade toebrengen aan de monumentale waarden van uw monument;
  • wat de richtlijnen zijn voor renovatie en energiebesparing;
  • voor welke werkzaamheden u een vergunning nodig heeft. 
Duurzaamheid
Afbeelding
Inspectie

Schakel een DuMo-adviseur in

Weet u nog niet precies hoe u uw verduurzaming wilt aanpakken? Schakel dan de hulp in van een Duurzame Monumenten-adviseur (DuMo). Deze adviseur voert een Duurzaamheidsadvies voor u uit en vertelt u meer over de historische waarden, technische mogelijkheden en eventuele vergunningen. U kunt bij verschillende organisaties terecht voor een DuMO-adviseur. 

  • Bent u eigenaar van een rijksmonument? Dan is het Ontzorgingsprogramma voor u beschikbaar. 
  • Bent u eigenaar van een niet-rijksmonument? Dan kunt u gebruik maken van de vergoedingsregeling van het Restauratiefonds. De vergoeding voor de Quickscan (niveau 1) is voor zowel rijksmonumenteigenaren als niet-rijksmonumenteigenaren.
Afbeelding
Duurzame energie

Duurzaamheidsadvies

Als u een Duurzame Monumenten-Lening wilt aanvragen bij het Restauratiefonds, is een Duurzaamheidsadvies soms verplicht en verstandig om te laten doen. Een Duurzaamheidsadvies helpt u namelijk om een goede afweging te maken tussen de te nemen maatregelen en het behoud van de cultuurhistorische waarden. U vraagt de Duurzaamheidsadvies aan bij een aangesloten DuMo-adviseur.

Voordelen

  • Zorgvuldige afweging tussen historische waarden en energiebesparende maatregelen;
  • Inzicht in de te nemen maatregelen: bijvoorbeeld isolatiemogelijkheden, rendement ketels, zonnepanelen;
  • Inzicht in de mogelijkheden en vergunningsverplichtingen.

Kosten

De Duurzaamheidsadvies heeft geen vaste prijs. De prijs van een Duurzaamheidsadvies hangt af van het type monument en de uitgebreidheid van het advies. Een DuMo-adviseur vertelt u meer over de precieze prijs voor uw monument.

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Maatwerkadvies energiebesparing

Een andere optie om erachter te komen welke manier van energie besparen bij uw monument past, is het laten opstellen van een Maatwerkadvies energiebesparing. Voor dit advies komt er een adviseur bij u langs. Deze kijkt wat er voor uw monument allemaal mogelijk is en bundelt de maatregelen die voor u interessant zijn in een rapport. In dit rapport staat vaak ook wat de kosten zijn en hoe snel u deze terugverdient.

Goed om te weten: in Nederland hebben maar weinig maatwerkadviseurs ervaring met monumentale panden. Vraag dus altijd van te voren of de adviseur die bij u langskomt ervaring heeft met monumenten.

Verhalen over duurzaamheid

Naar boven