Over ons

Bent u op zoek naar alles over Monumenten? Op Monumenten.nl vindt u naast algemene informatie veel specifieke informatie over monumenten ook financiële mogelijkheden, wet- en regelgeving en vergunningen bij monumenten. Door het samenbrengen van specialisten, kennispartners en eigenaren houden wij monumenten in Nederland springlevend! Laat u ons weten als er nog informatie mist?

Samen staan we sterk

Monumenten.nl deelt interessante en actuele informatie over monumenten. Speciaal voor (potentiële) eigenaren van deze bijzondere gebouwen. De informatie stimuleert de aankoop, het onderhoud, de restauratie en de verduurzaming of herbestemming van monumenten. Dit doen wij met voorbeelden, verwijzingen, toelichting op wet- en regelgeving en financiële mogelijkheden. 

Ons doel is om de kennis bij (potentiële) eigenaren te vergroten. Waardevolle panden blijven in betere conditie bij goed gebruik en onderhoud. Wij delen onze informatie jaarlijks met meer dan 500.000 bezoekers.

Monumenten.nl is opgericht in 2001. Het initiatief hiervoor werd genomen door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Nationaal Restauratiefonds. Vanaf april 2019 is het Restauratiefonds de eigenaar van Monumenten.nl. De kennis van onze partner de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed blijft beschikbaar via deze website. 

Wij streven naar actuele en betrouwbare informatie op deze site actueel, maar u kunt u geen rechten ontlenen aan de inhoud van deze site. Komt u informatie tegen die niet correct, onvolledig of niet (meer)actueel is, stelt u ons dan op de hoogte via info@monumenten.nl

Monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds

Nationaal Restauratiefonds

Verstand van financieren

Hoe doet het Restauratiefonds dat? De basis is een goede financiële ondersteuning. Want zonder geld zijn monumenten niet te behouden. Daarom helpen wij eigenaren aan leningen voor onderhoud, restauratie, verduurzaming en herbestemming. Dat doen wij vanuit verschillende fondsen die wij voor het Rijk, provincies, gemeenten en particuliere organisaties beheren. Heeft u subsidie aangevraagd voor onderhoud of restauratie? Dan zorgen wij voor de uitbetaling. En alles wat wij weten, delen we graag met u. Bijvoorbeeld op onze websites of in een persoonlijk gesprek. Zo staat u sterk.

Kantoor Restauratiefonds
Externe video URL

Hart voor monumenten

Het Restauratiefonds heeft geen winstoogmerk, maar gaat voor springlevende monumenten met maatschappelijke impact. Dat doen wij al vanaf onze oprichting in 1985 door het ministerie van OCW. Wij zetten elke euro in om eigenaren te ondersteunen. Onze betrokken professionals staan dagelijks in contact met monumentbezitters en voelen zich een beetje mede-eigenaar. Samen halen wij alles uit de kast om uw ideeën te realiseren, om zo bijzondere panden duurzaam te gebruiken.

Hetzelfde doen wij met overheden en maatschappelijke fondsen. Wij werken met hen samen aan een effectief en succesvol monumentenbeleid. Met ons sterke netwerk maken wij meer mogelijk. Wij delen kennis en vergroten het draagvlak in de maatschappij voor het behoud van monumenten. Op die manier genieten wij nog lang van ons prachtige erfgoed.

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Grietje Hofstede

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Grietje Hofstede, accountmanager Restauratiefonds, regio Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland.
Grietje Hofstede
Naar boven