Wetten en regels

Bij elk soort monument horen andere wetten en regels. Lees hier met welke verplichtingen, vergunningen en wetten u als eigenaar rekening moet houden. 

Afbeelding
Monument zoeken

Verplichtingen

Een monument is een bijzonder pand waar andere regels voor gelden dan voor een reguliere woning. En daar horen voor u als monumenteigenaar bepaalde verplichtingen bij. Welke? Dat is afhankelijk van de beschermde status van uw monument. 

Afbeelding
Vergunning

Vergunningen

Wilt u een beschermd rijks- of gemeentelijk monument verbouwen of restaureren? Of heeft u een pand in een beschermd stads- of dorpsgezicht dat u wilt veranderen? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.

Doe de vergunningcheck

Doe nu online een vergunningcheck en controleer of u een vergunning nodig heeft.

Geen vergunning nodig?

Voor sommige werkzaamheden aan rijksmonumenten is geen vergunning nodig 

Afbeelding
Wetten

Erfgoedwet en Omgevingswet

In de Erfgoedwet staat alle wet- en regelgeving voor behoud en beheer van het cultureel erfgoed in Nederland. De omgevingswet wordt in 2021 van kracht en gaat over alle onderdelen in de fysieke leefomgeving, zoals bijvoorbeeld vergunningen.

Verhalen uit de praktijk

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) speelt vooral een rol bij rijksmonumenten. Ze wijzen namens de minister van OCW rijksmonumenten aan, verlenen subsidie voor restauratie en onderhoud, houden het rijksmonumentenregister bij en adviseren gemeenten bij ingrijpende wijzigingen van rijksmonumenten.

Naar boven