Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten

Speciaal voor eigenaren van rijksmonumenten

U bent eigenaar van een rijksmonument. Uw pand heeft een slecht energielabel en u vindt het hoog tijd dat daar wat verbetering in komt. U heeft op internet rondgekeken, maar het duizelt u nu al van wat er allemaal wel of niet kan en mag. 

Om eigenaren van rijksmonumenten te ondersteunen in hun weg naar het verduurzamen van hun monument heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten gestart. Het programma wordt uitgevoerd door het Nationaal Restauratiefonds (NRF). 

In het Ontzorgingsprogramma krijgt u advies en begeleiding van een Duurzame Monumenten adviseur (DuMo-adviseur) bij bijvoorbeeld: 

 • de keuze aan maatregelen voor verduurzamen 
 • het beoordelen van plannen en/of offertes 
 • een financiering- of subsidieaanvraag 
 • de vergunningsaanvraag 
 • etc. 

Aan het programma zijn negen DuMo-adviesbureaus verbonden en u kiest het bureau dat het beste bij u past.  

Externe video URL

Zo werkt het Ontzorgingsprogramma

1. De Zelfscan Duurzaam Monument is de start van uw deelname aan het Ontzorgingsprogramma 

Vul gegevens in over uw energieverbruik, de monumentale status, het woonoppervlak en eventueel eerder uitgevoerde maatregelen. Op basis van die informatie toont de Zelfscan Duurzaam Monument de relevante duurzame maatregelen, inzicht in de kosten, besparing, milieu-impact en mogelijke financieringen en subsidies. Een PDF-rapport helpt u vervolgens bij het nemen van vervolgstappen.   

2. Kies een van de gecontracteerde DuMo-adviseurs (let daarbij op werkgebied en specialisme). Deze maakt een plan op maat. 

De Zelfscan geeft de gekozen DuMo-advisur een goed eerste inzicht in uw monument en de mogelijkheden. Aan de hand hiervan zal de adviseur een gedetailleerder plan maken, maar niet voordat er met u contact is geweest. De door u gekozen DuMo-adviseur mag voor de kosten van dit Duurzaam Monumenten-advies een korting geven op uw factuur van 50% tot een maximum van EUR 1.750 exclusief BTW. 

3. Laat u ontzorgen met hulp van de DuMo-adviseur van uw keuze 

De invulling van de begeleiding kan verschillen. Soms volstaat het meelezen van offertes en in andere gevallen kan een adviseur bijvoorbeeld aansluiten bij een bouwvergadering, inzicht geven in financierings-mogelijkheden, ondersteuning geven bij het vergunningstraject of het wegnemen van vragen of eventuele drempels. Alle begeleidingskosten van de DuMo-adviseur worden 100% vergoed tot maximaal EUR 2.500 exclusief BTW (voorwaarde is dat de vergunningsaanvraag voor de verduurzamingsmaatregelen is ingediend). 

 Voldoet u aan de voorwaarden voor deelname? Bekijk het hier

Afbeelding
Restauratie

Aan de slag

Zelfscan Duurzaam Monument 

De Zelfscan Duurzaam Monument helpt u op weg om duurzame stappen te zetten en het is de start van uw deelname aan het Ontzorgingsprogramma. Vul gegevens in over uw energieverbruik, de monumentale status, het woonoppervlak en eventueel eerder uitgevoerde maatregelen. Op basis van die informatie toont de Zelfscan Duurzaam Monument de relevante duurzame maatregelen, inzicht in de kosten, besparing, milieu-impact en mogelijke financieringen en subsidies. Een PDF-rapport helpt u vervolgens bij het nemen van vervolgstappen. 

Afbeelding
Aannemer

Dit zijn de DuMo-adviseurs

 • Bekijk goed waar de verschillende DuMo-adviseurs werkzaam zijn
 • Elke DuMo-adviseur heeft zijn eigen specialisme, lees daar meer over op hun voorstelpagina. Neem gerust telefonisch contact met ze op om te kijken of er een klik is, voordat u een keuze maakt.

TPAHG architecten
Werkzaam in Noord-Holland, daarbuiten in overleg
Meer over TPAHG architecten

Archipunt BV
Werkzaam in het noorden van het land, tussen IJssel en Waddenzee
Meer over Archipunt

De Groene Grachten BV
Werkzaam in heel Nederland, voorkeursgebied Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. 
Meer over De Groene Grachten

Hylkema Erfgoed BV
Werkzaam in het hele land
Meer over Hylkema Erfgoed

Klement Rentmeesters
Werkzaam in Gelderland, Limburg, Overijssel,  Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland.
Meer over Klement Rentmeesters

Combinatie: NIBE BV | The Missing Link
Werkzaam in heel Nederland
Meer over Nibe | The Missing Link

OOMAdvies
Werkzaam in alle provincies met uitzondering van Groningen, Friesland en Limburg
Meer over OOMAdvies

Combinatie: Stichting MonumentenwachtNL | Stichting Het Oversticht | MOOI Noord-Holland
Werkzaam in alle provincies in Nederland
Meer over Stichting MonumentenwachtNL | Stichting Het Oversticht | MOOI Noord-Holland

Stichting MooiSticht
Werkzaam in de regio Utrecht en direct omringende omgeving
Meer over Stichting MooiSticht

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Heeft u al een advies (ERM verduurzamingsrichtlijnen - niveau 2 of 3)?

Heeft u al een uitgebreid DuMo-advies uit laten voeren van niveau 2 (haalbaarheidsonderzoek) of 3 (maatwerkadvies) buiten het Ontzorgingsprogramma om, ook dan kunt u gewoon meedoen aan het Ontzorgingsprogramma? Bespreek dit in dat geval met de door u gekozen DuMo-adviseur of uw plan nog actueel en bruikbaar is. Mocht er een actualisatie nodig zijn, dan mag de DuMo-adviseur u dat met 100% korting aanbieden. 

Overige vergoedingen en duurzaamheisdsadvies
Heeft u geen rijksmonument? Voor gemeentelijke monumenten, provinciale monumenten en overig beschermd erfgoed bedraagt de vergoeding 50% van het factuurbedrag, met een maximum van 500 euro voor een Duurzaamheidsadvies (Quickscan) van het Restauratiefonds en een maximum van 1.750 euro voor een Haalbaarheidsonderzoek of Maatwerkadvies. 

Afbeelding
Telefoon

Heeft u vragen? Neem contact op met een Monumentencoach

Barbara, Nadja en Henrieke zijn Monumentencoach bij het Restauratiefonds. Zij helpen u graag als u vragen heeft over het Ontzorgingsprogramma. Neem gerust contact op via info@monumenten.nl. Bellen kan ook. Het nummer is 088 253 90 10. 

Monumentencoaches

Top 5 vragen Ontzorgingsprogramma

Wij helpen u graag bij uw zoektocht in wat er kan bij het verduurzamen van uw monument. Wij maakten deze top 5 van veelgestelde vragen over het Ontzorgingsprogramma.

Naar alle veelgestelde vragen over het Ontzorgingsprogramma

 • Voor wie is het Ontzorgingsprogramma bedoeld?

  Het programma  is toegankelijk voor alle eigenaren van rijksmonumenten - zowel particuliere als zakelijke eigenaren - die van plan zijn om hun monument te verduurzamen en behoefte hebben aan ondersteuning daarbij. Het doel is eigenaren te ondersteunen tot en met de vergunningsaanvraag bij de gemeente in kwestie.

 • Welke maatregelen vallen onder het Ontzorgingsprogramma?

  Het programma bestaat uit twee onderdelen.

  In Stap 1 gaat de door u geselecteerde DuMo-adviseur voor u aan de slag met het maken van een Duurzaam Monumentenadvies (type 2 of 3 + uitleg). Zie: Verschillen tussen de drie soorten duurzaamheidsadviezen | Restauratiefonds.

  Daarna krijgt u in Stap 2 van uw DuMo-adviseur ondersteuning richting de daadwerkelijke uitvoering van de verduurzaming. De invulling kan verschillen. Soms volstaat het meelezen van offertes en in andere gevallen kan een adviseur bijvoorbeeld aansluiten bij een bouwvergadering, inzicht geven in financieringsmogelijkheden, ondersteuning geven bij het vergunningstraject of het wegnemen van vragen of eventuele drempels.

 • Hoeveel eigenaren kunnen van het Ontzorgingsprogramma gebruik maken?

  Het totale programmabudget van ruim 4,1 miljoen exclusief BTW is voldoende om over een periode van bijna 3 jaar minimaal 800 eigenaren te helpen. Het Ontzorgingsprogramma loopt van april 2023 tot eind 2025.

 • Hoe weet ik of er nog budget voor het Ontzorgingsprogramma beschikbaar is?

  Het totale budget wordt opgedeeld in periodes van 6 maanden. U mag ervan uitgaan dat er voor de periode waarin u zich aanmeldt nog budget is, tenzij dit vermeld wordt tijdens uw aanmelding voor het programma. Goed om te weten: lopende een dag kan het beschikbare budget uitgeput raken. Aanvragen worden op volgorde van registratie verwerkt.

  Als het budget (tijdelijk) uitgeput is, kunt u uw interesse kenbaar maken. Let op! Er is geen wachtlijst. Als u geïnteresseerd bent in informatie over eventuele nieuwe openstellingsronden dan ontvangt u te zijner tijd een bericht hierover.

Afbeelding
Presentatie

20 inspiratievideo's

Laat u inspireren door deze video's waarin bewoonde monumenten zijn verduurzaamd. In de videoserie 'Zien Verduurzamen, Doet Verduurzamen' van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed komen eigenaren aan het woord die vertellen over de verduurzamingsmaatregelen die zij hebben toegepast. 

 • Video 1 t/m 6

  Bekijk bijvoorbeeld de tussenwoning van eigenaar en architect Coraline Vester. 'Je kunt ontzettend veel doen met behoud van het originele monument.'

 • Video 7 t/m 13

  Bekijk bijvoorbeeld de video met Susan te Brake die vertelt over de 'van woning tot woning' verduurzamingsaanpak van het complex aan de Wulpstraat in Utrecht.

 • Video 14 t/m 20

  Bekijk bijvoorbeeld de video van bewoner en molenaar Mark Ravesloot. Hij heeft de molen verduurzaamd door de hele buitenschil te voorzien van isolatiematerialen.

Afbeelding
Verhalen

Meer over het Ontzorgingsprogramma

Op initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) start per 3 april het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Het doel van het programma is het stimuleren en begeleiden van monumenteigenaren bij het verduurzamen van hun monumentale panden en daarmee bijdragen aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten (CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040). De organisatie en uitvoering van het ontzorgingsprogramma is belegd bij het Nationaal Restauratiefonds.

Voorwaarden en privacyverklaring

Speciaal voor het Ontzorgingsprogramma zijn er voorwaarden en een privacyverklaring opgesteld. Deze kunt u hier raadplegen:

Naar boven