U bent hier

Onderhoud en restauratie

Voordat u kunt beginnen met de restauratie van uw pand heeft u al veel werk moeten verrichten. Ook vergt het onderhoud aan een monument in het algemeen meer aandacht. Bekijk hier meer informatie over onderhoud en restauratie aan uw monument.

Waar moet u rekening mee houden bij het onderhoud, restauratie of verbouwing van uw monument? Op deze pagina vindt u tips en handreikingen die helpen om de juiste keuzes te maken.

Als u uw monument gaat restaureren is het een goed moment om ook naar duurzaamheids- en energiebesparende maatregelen van het pand te kijken.

Alles over

Wetten en regels

Het soort monument bepaalt onder meer welke wetten en regels er gelden voor u als eigenaar.

Alles over

Praktische tips

Voor het restaureren en verbouwen van historische panden vindt u hier tot de meest praktische tips die voor iedereen uitvoerbaar zijn.

De informatie op deze pagina's helpt u keuzes maken en geeft u aandachtspunten en praktische tips.

Alles over

Monumentenzorg

Monumentenzorg is een breed begrip. Er zijn veel organisaties en verenigingen, zowel op nationaal als op regionaal niveau, waar u terecht kunt voor meer informatie en advies.

Alles over

monumentenwacht

Monumentenwacht

De Vereniging van Provinciale Monumentenwachten in Nederland (VPMN) wijst u graag de weg naar één van de aangesloten Monumentenwachten voor inspectie en onderhoudsadvies.

Zie ook