Onderhoud en restauratie

Het onderhouden van een monument vergt meer aandacht dan het onderhouden van een regulier pand. U moet rekening houden met bepaalde wetten en regels en ook het duurzaam maken van monumenten is vaak een grotere uitdaging. Gelukkig zijn er ook veel vakmannen die u hier graag bij helpen en over adviseren!

Op deze pagina vind u alle informatie over onderhoud en restauratie aan uw monument. 

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Hulp bij restauratie

Waar moet u rekening mee houden bij het onderhoud, restauratie of verbouwing van uw monument? Op deze pagina vindt u tips en handreikingen die helpen om de juiste keuzes te maken.

Bouwhistorisch onderzoek

Bouwhistorisch onderzoek is van belang om inzicht te verkrijgen in de bouwgeschiedenis en in de historische waarden van het pand. 

De juiste vakman

De juiste vakman vinden hoeft niet moeilijk te zijn. Lees hier hoe u met de Monumenten Community, Stichting ERM en onze bedrijfgids de juiste expert vindt. 

Afbeelding
Duurzame energie

Duurzaamheids- en energiebesparende maatregelen

Monumenten en duurzaamheid: er is steeds meer mogelijk! Gaat u uw monument restaureren? Dan is dat een goed moment om te kijken welke duurzaamheids- en energiebesparende maatregelen u kunt treffen. 

Duurzaam wonen in een monument

Duurzaam en energiezuinig omgaan met uw monument start vaak met kleine maatregelen. Benieuwd wat us zelf kan doen, waar u rekening mee moet houden en hoe u makkelijk geld bespaart? Deze pagina's helpen u op weg:

Zonnepaneel op een monument
Afbeelding
Wetten

Wetten en regels

De monumentenzorg is wettelijk geregeld in de Erfgoedwet. Het soort monument bepaalt onder meer welke wetten en regels er voor u als eigenaar gelden.

De Erfgoedwet heeft de Monumentenwet 1988 vervangen als het gaat om gebouwde monumenten en archeologie. Daarnaast gaat de Erfgoedwet ook over roerend erfgoed. Onderdelen van de Monumentenwet die de fysieke leefomgeving betreffen, zoals vergunningen, gaan naar de Omgevingswet die in 2021 van kracht wordt.

  • Verplichtingen

    Bij onderhoud en restauratie van uw monument krijgt u te maken met een aantal wetten en regels. Welke dat zijn is afhankelijk van de beschermde status. 

  • Omgevingsvergunning

    Wilt u uw monument verbouwen, onderhouden of restaureren?  Dan krijgt u te maken met de Omgevingsvergunning. U hoeft bij uw gemeente maar één vergunning aan te vragen voor al uw werkzaamheden.

  • Vergunningsvrij bouwen

    Kleine en reguliere onderhoudswerkzaamheden waarbij de materiaalsoort, kleur, vorm, detaillering en profilering niet anders worden, kunt u zonder vergunning uitvoeren. 

Afbeelding
Architectadviseur

Monumentenwacht

Bent u eigenaar of beheerder van een monument en wilt u weten hoe de staat van onderhoud is? Vind één van de aangesloten Monumentenwachten voor grondige inspectie en daarop gebaseerd onafhankelijk advies.

In elke provincie is een Monumentenwacht actief. 

Afbeelding
Restauratie

Monumentenzorg

Monumentenzorg is een breed begrip. Het soort monument bepaalt onder meer welke rechten, plichten en mogelijkheden u als eigenaar hebt en welke partijen u van dienst kunnen zijn.

Organisaties en verenigingen

Er zijn veel instanties in Nederland die zich bezighouden met het Nederlandse erfgoed, en meer specifiek monumenten. Denk hierbij aan landelijke organisaties, specifieke organisaties voor onderhoud en restauratie en belangenorganisaties.

Financiële mogelijkheden

Subsidies, fondsen en leningen: er zijn voor u als monumenteigenaar of -behouder verschillende financiële mogelijkheden.

Praktische tips

Hier vindt u praktische voor de restauratie van een monument, maar ook voor het onderhouden van een historisch pand. Wilt u het onderhoud of de restauratie liever uitbesteden? Dan vindt u op deze pagina ook de beste vakmannen en -vrouwen. 

Meer over onderhoud en restauratie

Monumentenwacht

In elke provincie is een andere Monumentenwacht actief. Maar wanneer schakelt u de hulp van de Monumentenwacht in? En wat levert dat op?

Afbeelding
Verhalen

Monumenten Community

Ontmoet andere monumenteigenaren en deel kennis en tips over onderhoud en restauratie van monumenten. 

Verhalen uit de praktijk

Naar boven