U bent hier

Onderhoud en restauratie

Voordat u kunt beginnen met de restauratie van uw pand heeft u al veel werk moeten verrichten. Ook vergt het onderhoud aan een monument in het algemeen meer aandacht. Bekijk hier meer informatie over onderhoud en restauratie aan uw monument.

Een nieuwe bestemming of grootschalige restauratie van de oorspronkelijke bestemming leidt tot hergebruik en vergroot mogelijkheden tot behoud van het monument.

U wilt uw monument restaureren of u heeft het plan een monument te kopen met achterstallig onderhoud. Bij een restauratie komt veel kijken. Waar moet u op letten en waar kunt u terecht voor advies?

U heeft een bijzonder pand (op het oog) dat onderhoud nodig heeft. Hoe zit het met de kosten en de financiering?

Waar moet u rekening mee houden bij het onderhoud, restauratie of verbouwing van uw monument? Hier zijn negen stappen op een rij gezet die helpen om de juiste keuzes te maken.

De overheid komt eigenaren van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn, tegemoet in de onderhoudskosten. Het gaat om sober en doelmatig onderhoud over een periode van 6 jaar, op basis van een instandhoudingsplan.

Als u uw monument gaat restaureren is het een goed moment om ook naar duurzaamheids- en energiebesparende maatregelen van het pand te kijken.

Alles over

Wetten en regels

Het soort monument bepaalt onder meer welke wetten en regels er gelden voor u als eigenaar.

Alles over

Praktische tips

Voor het restaureren en verbouwen van historische panden vindt u hier tot de meest praktische tips die voor iedereen uitvoerbaar zijn.

De informatie op deze pagina's helpt u keuzes maken en geeft u aandachtspunten en praktische tips.

Alles over

Monumentenzorg

Monumentenzorg is een breed begrip. Er zijn veel organisaties en verenigingen, zowel op nationaal als op regionaal niveau, waar u terecht kunt voor meer informatie en advies.