Vind de juiste specialist

Hoe vindt u een specialist voor een restauratieklus? Monumenteigenaren missen soms de ervaring om vaklieden te beoordelen, omdat de meeste klussen niet vaak voorkomen. Hoe krijgt u als opdrachtgever dan meer zekerheid over de kwaliteit van het werk van een restaurateur? Vraag het anderen met meer ervaring!

Monumenten Community

De juiste vakman vinden voelt fijn op basis van referenties. Dat zijn buren, vrienden of familie die ervaring hebben met een partij. Maar denk ook eens aan de Monumenten Community. In de Monumenten Community zijn eigenaren, professionals en liefhebbers actief met jarenlange ervaring en specialistische kennis. Zij delen ervaringen, verhalen en tips. Praat mee op dit online platform of ontmoet elkaar bij de eigenaar thuis tijdens een bijeenkomst.

 

Monumentale daken in Leiden

SpecialistenWijzer

Monumenten.nl is elke dag druk met het bijhouden van een SpecialistenWijzer. Hier melden bedrijven zich aan die zich specialiseren in monumenten om zich te presenteren naar potentiële opdrachtgevers. In de omschrijving vertellen de bedrijven iets over hun specialisatie of hun ervaring met monumenten. Daarnaast leest u in de SpecialistenWijzer de beoordelingen van andere monumenteigenaren die met het bedrijf hebben gewerkt, wel zo fijn!

Stichting ERM

De Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) certificeert restauratieprofessionals aan de hand van richtlijnen. Een gecertificeerd bedrijf moet aan strenge eisen voldoen om de certificatie te behouden. Zo vindt er een jaarlijkse controle plaats op het uitgevoerde werk, de werkwijze en op de manier waarop medewerkers worden opgeleid. De stichting heeft een database op haar website waarin u onder meer per beroepsgroep kunt zoeken naar het gecertificeerde bedrijf dat bij uw klus past. Dit hulpmiddel zal de komende tijdflink worden aangevuld met nieuw gecertificeerde bedrijven. 

Doen: zet uw wensen op papier en vergelijk offertes

Het loont vaak om gespecificeerde offertes van meerdere restaurateurs te vergelijken. Zo krijgt u inzicht in wat u bij een partij krijgt voor het gevraagde bedrag. Kijk ook bij de ontmoeting met de vakman of -vrouw of u prettig met hem of haar communiceert en of het klikt. Ook wordt het resultaat van een restauratieklus mede bepaald door de informatie en wensen die u als opdrachtgever aan de specialist geeft. Zet daarom voor aanvraag van de offerte uitgebreid en duidelijk op papier wat uw wensen zijn en hoe u deze wilt laten uitvoeren.

Vakman aan het werk

Verhaal uit de praktijk

Bouwhistorisch onderzoek

Wilt u de bouwhistorische waarde van uw monument in kaart brengen? Een bouwhistoricus helpt u hierbij. Een bouwhistoricus geeft advies over welke onderdelen van het pand zeker behouden moeten blijven en welke minder van belang zijn. 

Naar boven