Vind de juiste specialist

Het vinden van een specialist voor een restauratieklus is niet altijd makkelijk. Monumenteneigenaren missen soms de ervaring om vaklieden te beoordelen, simpelweg omdat de meeste klussen niet vaak voorkomen. Hoe krijgt u als opdrachtgever dan meer zekerheid over de kwaliteit van het werk van een restaurateur? Een begin is om het te vragen aan anderen met meer ervaring.

Monumenten Community

De juiste vakman vinden ligt het meest voor de hand op basis van referenties. Dat kunnen vrienden of familie zijn met ervaring met een partij, maar u kunt uw vraag ook stellen op de Monumenten Community. Op dit online forum wisselen monumenteneigenaren van gedachten over alles wat hen bezighoudt.

U kunt ook contact op nemen met een lokale restauratiearchitect en vragen of deze ervaringen heeft op dit specifieke gebied. Let er bij uw oordeel goed op dat de persoon die u doorverwijst ook daadwerkelijk het resultaat heeft gezien en instaat voor de kwaliteit ervan. Wees ook alert wanneer de aangeraden vakman een commerciële of persoonlijke band heeft met uw bron.

Monumentale daken in Leiden

Bedrijvengids

Daarnaast houdt Monumenten.nl een bedrijvengids bij. Hier melden bedrijven zich aan die zich specialiseren in monumenten om zich te presenteren naar potentiële opdrachtgevers. In de omschrijving vertellen de bedrijven iets over hun specialisatie of hun ervaring met monumenten.

Ook leest u in de bedrijvengids de beoordelingen van andere monumenteigenaren die met het bedrijf hebben gewerkt.

Stichting ERM

De Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) certificeert restauratieprofessionals aan de hand van vooraf opgestelde richtlijnen. Een gecertificeerd bedrijf moet aan strenge eisen voldoen om de certificatie te behouden. Zo vindt er een jaarlijkse controle plaats op het uitgevoerde werk, de werkwijze en op de manier waarop medewerkers worden opgeleid.

De stichting heeft een database op haar website waarin u onder meer per beroepsgroep kunt zoeken naar het gecertificeerde bedrijf dat bij uw klus past. Dit hulpmiddel zal de komende tijd flink worden aangevuld met nieuw gecertificeerde bedrijven. 

Zet uw wensen op papier en vergelijk offertes

Het loont vaak om gespecificeerde offertes van meerdere restaurateurs te vergelijken. Zo krijgt u inzicht in wat u bij een partij krijgt voor het gevraagde bedrag. Kijk ook bij de ontmoeting met de vakman of -vrouw of u prettig met hem of haar kunt communiceren en of u een klik heeft.

Daarnaast wordt het resultaat van een restauratieklus mede bepaald door de informatie en wensen die u als opdrachtgever aan de specialist geeft. Zet daarom voor aanvraag van de offerte uitgebreid en duidelijk op papier wat uw wensen zijn en hoe u deze wilt laten uitvoeren.

Vakman aan het werk

Verhaal uit de praktijk

Bouwhistorisch onderzoek

Wilt u de bouwhistorische waarde van uw monument in kaart brengen? Een bouwhistoricus helpt u hierbij. Een bouwhistoricus geeft advies over welke onderdelen van het pand zeker behouden moeten blijven en welke minder van belang zijn. 

Naar boven