Schilderwerk

De geschilderde afwerking van uw monument vertelt veel over uw monument en is beeldbepalend. Het is tegelijkertijd kwetsbaar en vraagt om onderhoud en een vakkundige aanpak.

In het kort

Als we het hebben over monumentaal schilderwerk spreken we over regulier (huis)schilderwerk, decoratieve schilderingen of figuratieve schilderkunst binnen of buiten uw monument. Het kan gaan om onderhoud of restauratie van uw bestaande schilderwerk of om nieuw schilderwerk. U onderneemt actie vanuit regulier onderhoud, technische noodzaak en/of een persoonlijke wens.

Of u nu een beschermd rijksmonument, een provinciaal monument of gemeentelijk monument bezit, het credo binnen monumentenzorg is altijd: behoud gaat voor vernieuwen. Dat geldt ook voor het schilderwerk. Het unieke verhaal en de monumentale waarde van uw beschermde pand blijven zo behouden. Bovendien voorkomt u gebreken en extra kosten door pas in te grijpen als onderhoud of restauratie in technisch opzicht noodzakelijk is.

Ook voor schilderwerk geldt: behoud gaat voor vernieuwen.

Schilder schildert een monumentale deur
Afbeelding
Onderzoek

Onderzoek, voorbereiding en aanpak

Is het schilderwerk echt nodig? Dan is het verstandig om te beginnen met het verzamelen van informatie. Er zijn verschillende websites waar u informatie, tekeningen en bouwhistorische rapporten vindt die u op weg helpen. Vervolgens schakelt u een specialist in die aan de slag gaat met een behandelvoorstel. 

De juiste specialist

Welke specialist(en) u nodig hebt voor schilderwerk aan uw monument hangt af van de specifieke opdracht en de expertise van de uitvoerder. De soort werkzaamheden bepalen wie u nodig heeft.

Praktische tips

Als u aan de slag gaat met monumentaal schilderwerk zijn er veel dingen waar u rekening mee moet houden. Op deze pagina vindt u praktische tips die u op weg helpen. 

Afbeelding
Financiering

Vergunning en financiering

Of u nu regulier schilderwerk (onderhoud) wilt uitvoeren of de bestaande geschilderde afwerking wilt herstellen (restauratie): in vrijwel alle gevallen krijgt u te maken met vergunningverlening. Doordat schilderwerk aan een monument bewerkelijk en vaak specialistisch is, met name bij interieurschilderingen, is het kostbaar werk. Tijdig en regelmatig inspecteren en onderhouden van het schilderwerk voorkomt hoge kosten achteraf.

Wilt u weten of uw schilderwerk en het onderzoek in aanmerking komen voor een financiële bijdrage en of u een vergunning nodig heeft? De onderstaande pagina en uw gemeente helpen u verder.

Afbeelding
Schilderwerk

De juiste specialist

Welke specialist(en) u nodig hebt voor schilderwerk aan uw monument hangt af van de specifieke opdracht.  Afhankelijk van de schilderwerkzaamheden helpt een (of meerdere) van de volgende specialisten u:

  • Bouwhistorisch onderzoeker
  • Onderhoudsschilder
  • Restauratieschilder
  • Restaurator

Meer over uw monument onderhouden

Een historisch pand of monument heeft vaak veel karakter. Deze panden hebben echter ook meer aandacht nodig op het gebied van onderhoud. We geven u graag tips om de daken, vloeren en kozijnen van uw pand in goede staat te houden. 

Verhalen uit de praktijk

Naar boven