Welke werkzaamheden aan een monument zijn vergunningsvrij?

Over het algemeen geldt dat u voor iedere wijziging aan uw beschermde monument een omgevingsvergunning nodig hebt. Voor een aantal werkzaamheden aan rijksmonumenten is geen vergunning nodig. Gemeentelijke, provinciale of rijksmonumentale panden in een beschermd stads- of dorpsgezicht vallen onder de regels voor rijksmonumenten.

Wanneer heeft u geen vergunning nodig?

Kleine en reguliere onderhoudswerkzaamheden waarbij de materiaalsoort, kleur, vorm, detaillering en profilering niet anders worden, kunt u zonder vergunning uitvoeren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor wijzigingen aan onderdelen zonder monumentale waarde waarvoor geen hak- en breekwerk in het casco nodig is.

Voorbeelden van werkzaamheden waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is.

  • Opschuren en schilderen in dezelfde kleur
  • Vervangen kapotte ruiten of dakpannen door hetzelfde type glas of dakpan
  • Opstoppen van rieten daken
  • Plaatselijk herstellen van kozijnen, ramen, deuren en pleisterwerk

Neem bij twijfel altijd contact op met uw gemeente. 

Monumentenwachter Wilfred aan het werk op het dak

Hulp bij uw plannen

Tijdens een reparatie of verandering aan uw monument kan u per ongeluk de monumentale waarden aanpassen. Een goede voorbereiding en deze praktische tips zorgen ervoor dat dit niet gebeurt. 

Samen weten we meer

Grotere werkzaamheden?

Voor een wijziging die niet onder kleine werkzaamheden valt, heeft u een Omgevingsvergunning nodig. Op deze pagina leest u alles over de vergunning en hoe u deze aanvraagt.

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Grietje Hofstede

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Grietje Hofstede, accountmanager Restauratiefonds, regio Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland.
Grietje Hofstede
Naar boven