Wat doet de Monumentenwacht?

De Monumentenwacht houdt zich vooral bezig met onafhankelijke bouwkundige inspecties van monumenten. Maar de Monumentenwacht doet steeds meer voor monumenteigenaren: ze geven bijvoorbeeld advies en maken handige onderhoudswijzer die u gratis kunt gebruik.

Afbeelding
Monument zoeken

Van inspectie tot advies

Er zitten veel voordelen aan lid zijn bij een Monumentenwacht. Wanneer u lid bent bij een van de provinciale Monumentenwachten:

  • bent u verzekerd van één- of tweejaarlijks een inspectie van uw monument;
  • worden kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden tijdens de inspectie direct uitgevoerd, zoals het schoonmaken van een verstopte goot en het vervangen van een kapotte daklei;
  • krijgt u na elke inspectie een uitgebreid rapport over de staat van uw monument.

Bij een aantal Monumentenwachten kunt u naast het reguliere inspectiewerk ook terecht voor andere diensten. Denk aan het opstellen van een periodiek onderhoudsplan, het beoordelen van offertes en het begeleiden van onderhoudswerkzaamheden.

Voorbeeld van een inspectie

Bent u nog niet aangesloten bij een Monumentenwacht? Dan begrijpen we dat u benieuwd bent hoe zo’n inspectie er precies uitziet. Op de pagina ‘Op inspectie met een Monumentenwachter’ leggen we uit hoe een inspectie in zijn werk.

Stappenplan bouwkundige inspectie

Ook op de website van de Monumentenwacht Noord-Brabant vindt u een stappenplan van een bouwkundige inspectie. Zo weet u precies wat u kunt verwachten!

 

Afbeelding
Inspectie

Deskundige inspecteurs

In Nederland werken meer dan 100 monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs. Monumentenwachters beschikken door de combinatie van opleiding, scholing en werkervaring over ruime kennis van historische bouwtechnieken, bouwmaterialen en de beste instandhoudingstechnieken.

MonumentenwachtNL organiseert regelmatig technische dagen en cursussen voor de monumentenwachters. Zo bent u er zeker van dat alle aangesloten monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs werken volgens de nieuwste onderzoeksmethoden en veiligheidsvoorschriften.

Afbeelding
Lijst plantoetsing

Abonnementen en tarieven

Met een abonnement op de Monumentenwacht bent u er zeker van dat uw monument regelmatig wordt geïnspecteerd. Hierdoor weet u altijd op tijd of een bepaald onderdeel extra onderhoud of vervanging nodig heeft en bespaart u op lange termijn geld. Als abonnee van een de provinciale Monumentenwachten profiteert u bovendien van korting op het tarief voor een inspectie en advies bij de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden. 

De abonnementskosten verschillen per provincie. Bij de meeste provincies ligt een jaarabonnement tussen de €40 en €60. Wilt u weten wat het tarief in uw provincie is? Neem dan contact op met de Monumentenwacht in uw provincie.

Afbeelding
Tips

Onderhoudswijzers

De onderhoudswijzers zijn een nieuw project van de Monumentenwacht. U leest in de onderhoudswijzers wat u zelf kunt doen om uw monument goed te onderhouden. Inmiddels zijn de eerste twee onderhoudswijzers klaar: 

  • Vochtbelasting in buitenmuren
  • Natuursteen

Meer over onderhoud

Monumentenzorg

Monumentenzorg is een breed begrip. Er zijn veel organisaties en verenigingen, zowel op nationaal als op regionaal niveau, waar u terecht kunt voor meer informatie en advies.

Afbeelding
Financiering

Financieringsmogelijkheden

Voor het onderhouden of restaureren van uw monument zijn verschillende financieringsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • verschillende subsidies
  • een laagrentende lening van het Restauratiefonds

Verhalen uit de praktijk

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Harry Kers

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Harry Kers, accountmanager Restauratiefonds, regio Utrecht, Gelderland en een aantal Stadsherstelorganisaties.
Harry Kers
Naar boven