Wat doet de Monumentenwacht?

De Monumentenwacht houdt zich vooral bezig met onafhankelijke bouwkundige inspecties van monumenten. Tijdens de inspectie worden meteen (nood)reparaties uitgevoerd. Daarnaast geeft de Monumentenwacht in toenemende mate aanvullend advies aan eigenaren van monumenten.

Afbeelding
Monument zoeken

Van inspectie tot advies

Wanneer u lid bent bij een van de provinciale Monumentenwachten:

  • Bent u verzekerd van één- of tweejaarlijks een inspectie van uw monument;
  • Worden kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden tijdens de inspectie direct uitgevoerd, zoals het schoonmaken van een verstopte goot en het vervangen van een kapotte daklei;
  • Krijgt u na elke inspectie een uitgebreid rapport over de staat van uw monument.

Bij een aantal Monumentenwachten kunt u naast het reguliere inspectiewerk ook terecht voor andere diensten. Denk aan het opstellen van een periodiek onderhoudsplan, het beoordelen van offertes en het begeleiden van onderhoudswerkzaamheden.

Kennis & advies

MonumentenwachtNL organiseert regelmatig technische dagen en cursussen. Zo bent u er zeker van dat alle aangesloten monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs werken volgens de nieuwste onderzoeksmethoden en veiligheidsvoorschriften.

Op inspectie

Benieuwd hoe een inspectie eruit ziet? We laten je graag zien hoe een inspectie van de Monumentenwacht er van begin tot einde uitziet. 

 

Afbeelding
Lijst plantoetsing

Abonnement

Wilt u de zekerheid dat uw monument regelmatig grondig wordt geïnspecteerd? Door monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs die werken met de nieuwste onderzoeksmethoden? Als abonnee van een de provinciale Monumentenwachten profiteert u van korting op het tarief voor een inspectie en advies bij de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden.

Voor meer informatie over abonnementen en tarieven neemt u contact op met de Monumentenwacht in de provincie waar uw monument zich bevindt. 

Afbeelding
Toolbox

Staat van onderhoud

Hoe vaak de inspectie van een object (monument) plaatsvindt, is afhankelijk van de staat van onderhoud, de wensen van de eigenaar of beheerder en de aard en omvang van het object. In het algemeen vindt een inspectie één- of tweejaarlijks plaats. 

Meer over onderhoud

Monumentenzorg

Monumentenzorg is een breed begrip. Er zijn veel organisaties en verenigingen, zowel op nationaal als op regionaal niveau, waar u terecht kunt voor meer informatie en advies.

Afbeelding
Financiering

Financieringsmogelijkheden

Voor het onderhouden of restaureren van uw monument zijn verschillende financieringsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • verschillende subsidies
  • een laagrentende lening van het Restauratiefonds

Verhalen uit de praktijk

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Harry Kers

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Harry Kers, accountmanager Restauratiefonds, regio Utrecht, Gelderland en een aantal Stadsherstelorganisaties.
Harry Kers
Naar boven