U bent hier

Monumenten in Amersfoort

Alles over

Praktische tips

Aandachtspunten bij het restaureren en verbouwen van historische panden 

Hier vindt u de meest praktische tips die voor iedereen uitvoerbaar zijn. Het zijn tips die bij de restauratie van een monument nuttig zijn, maar ook bij regulier onderhoud van een historisch pand.

 • Monumentale waarden koesteren

  Als monumenteigenaar bent u trots op uw historische pand. Het gebouw moet zich echter ook lenen voor hedendaags gebruik. Hoe kunnen veranderingen en reparaties worden uitgevoerd zonder monumentale waarden aan te tasten?

 • 5 tips voor monumentenonderhoud in de zomer

  Het is weer volop zomer. Waarschijnlijk neemt u in dit jaargetijde vooral de buitenkant van uw pand onder handen. Maar vergeet de binnenkant niet. We helpen u vooruit met vijf tips voor typische ‘zomerklussen’. Doe ze de komende weken en uw pand gaat tiptop de herfst in.

 • Dakgoten schoonmaken en onderhouden

  Veel monumenten zijn uitgerust met goten en hemelafvoeren van zink of koper. Deze materialen worden vaak toegepast vanwege hun lange levensduur. Het is wel noodzakelijk om ze regelmatig schoon te maken en te onderhouden.

 • Historische daken onderhouden

  Historische daken zijn allesbepalend voor het karakter van uw monument, of het nu gaat om een pannendak, een rietdek of een dekking met leien.

 • Monumentale vloeren

  Monumentale vloeren zijn beeldbepalend in een historisch interieur. Om ze in goede conditie te houden, is regelmatig onderhoud en specifieke materiaalkennis nodig.

 • Onderhoud van gevels en kozijnen

  De gevel vormt het aangezicht van uw monument. Natuurlijk wilt u de gevel en uw kozijnen in goede staat houden. In het algemeen geldt dat behoud van de bestaande situatie de voorkeur heeft. U vindt hier tips om monumentale gevels en historische vensters in goede staat te houden.

 • Verbeteren binnenmilieu

  Een goede ventilatie, luchtkwaliteit en binnentemperatuur is nodig om gezond en prettig in een pand te kunnen verblijven. Om een oud gebouw te laten voldoen aan uw wensen en eisen als moderne gebruiker zijn er (bouwkundige) ingrepen nodig.

 • Wat kan de Monumentenwacht voor u betekenen?

  Als eigenaar van een gemeentelijk of rijksmonument kunt u lid worden van de Monumentenwacht. Uw pand krijgt dan één- of tweejaarlijks een inspectie. Ook krijgt u advies over onderhoud. De Monumentenwacht voert kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden, zoals het schoonmaken van een verstopte goot, direct uit. Na elke inspectie krijgt u een uitgebreid rapport over de staat van uw monument.