U bent hier

Monumenten in Amersfoort

Alles over

Praktische tips

Aandachtspunten bij het restaureren en verbouwen van historische panden 

Hier vindt u de meest praktische tips die voor iedereen uitvoerbaar zijn. Het zijn tips die bij de restauratie van een monument nuttig zijn, maar ook bij regulier onderhoud van een historisch pand.

 • 5 tips voor monumentenonderhoud in de lente

  Met de lente voor de deur kan kunt u de monumentale panden weer uit de winterslaap halen. Het is een goed moment om het pand schade na te lopen op en onderhoud uit te voeren. Maar wat is verstandig om de komende tijd aan te pakken? En waar moet u uw pand op controleren. Vijf tips helpen u vooruit.

 • Monumentale waarden koesteren

  Als monumenteigenaar bent u trots op uw historische pand. Het gebouw moet zich echter ook lenen voor hedendaags gebruik. Hoe kunnen veranderingen en reparaties worden uitgevoerd zonder monumentale waarden aan te tasten?

 • Dakgoten schoonmaken en onderhouden

  Veel monumenten zijn uitgerust met goten en hemelafvoeren van zink of koper. Deze materialen worden vaak toegepast vanwege hun lange levensduur. Het is wel noodzakelijk om ze regelmatig schoon te maken en te onderhouden.

 • Historische daken onderhouden

  Historische daken zijn allesbepalend voor het karakter van uw monument, of het nu gaat om een pannendak, een rietdek of een dekking met leien.

 • Monumentale vloeren

  Monumentale vloeren zijn beeldbepalend in een historisch interieur. Om ze in goede conditie te houden, is regelmatig onderhoud en specifieke materiaalkennis nodig.

 • Onderhoud van gevels en kozijnen

  De gevel vormt het aangezicht van uw monument. Natuurlijk wilt u de gevel en uw kozijnen in goede staat houden. In het algemeen geldt dat behoud van de bestaande situatie de voorkeur heeft. U vindt hier tips om monumentale gevels en historische vensters in goede staat te houden.

 • Verbeteren binnenmilieu

  Een goede ventilatie, luchtkwaliteit en binnentemperatuur is nodig om gezond en prettig in een pand te kunnen verblijven. Om een oud gebouw te laten voldoen aan uw wensen en eisen als moderne gebruiker zijn er (bouwkundige) ingrepen nodig.