U bent hier

Monumenten in Amersfoort

Alles over

Praktische tips

Aandachtspunten bij het restaureren en verbouwen van historische panden 

Hier vindt u de meest praktische tips die voor iedereen uitvoerbaar zijn. Het zijn tips die bij de restauratie van een monument nuttig zijn, maar ook bij regulier onderhoud van een historisch pand.

 • Vind de juiste vakman voor uw restauratiewerk

  Het vinden van een vakman voor een restauratieklus is niet altijd makkelijk. Monumenteneigenaren missen soms de ervaring om vaklieden te beoordelen, simpelweg omdat de meeste klussen niet vaak voorkomen. Hoe krijgt u als opdrachtgever dan meer zekerheid over de kwaliteit van het werk van een restaurateur? Een begin is om het te vragen aan anderen met meer ervaring.

 • Bouwhistorisch onderzoek

  Een bouwhistoricus brengt de bouwhistorische waarde van uw monument in kaart. Door bouwhistorisch onderzoek krijgt u inzicht in de bouwgeschiedenis en in de historische waarden van het pand. Bij een restauratie of verbouwing weet u dan welke onderdelen van het pand zeker behouden moeten blijven en welke minder belangrijk zijn.

 • Historische daken onderhouden

  Historische daken zijn allesbepalend voor het karakter van uw monument, of het nu gaat om een pannendak, een rietdek of een dekking met leien.

 • Monumentale vloeren

  Monumentale vloeren zijn beeldbepalend in een historisch interieur. Om ze in goede conditie te houden, is regelmatig onderhoud en specifieke materiaalkennis nodig.

 • Onderhoud van gevels en kozijnen

  De gevel vormt het aangezicht van uw monument. Natuurlijk wilt u de gevel en uw kozijnen in goede staat houden. In het algemeen geldt dat behoud van de bestaande situatie de voorkeur heeft. U vindt hier tips om monumentale gevels en historische vensters in goede staat te houden.

 • Dakgoten schoonmaken en onderhouden

  Veel monumenten zijn uitgerust met goten en hemelafvoeren van zink of koper. Deze materialen worden vaak toegepast vanwege hun lange levensduur. Het is wel noodzakelijk om ze regelmatig schoon te maken en te onderhouden.

 • Verbeteren binnenmilieu

  Een goede ventilatie, luchtkwaliteit en binnentemperatuur is nodig om gezond en prettig in een pand te kunnen verblijven. Om een oud gebouw te laten voldoen aan uw wensen en eisen als moderne gebruiker zijn er (bouwkundige) ingrepen nodig.

Nieuws

Er zijn geen nieuws items.