Monumentale interieurs

Heeft u een (rijks)monument met een monumentaal interieur? Dan mag u de beschermde onderdelen niet zomaar aanpassen of restaureren. We vertellen u graag wat mogelijk is en waar u rekening mee moet houden.

Afbeelding
Restauratie

Wat is een monumentaal interieur?

Een monumentaal interieur bestaat uit alle elementen aan de binnenkant van uw monument. Ruimtes zoals wijnkelders en serres maken hier onderdeel van uit, maar ook meubels en servies horen bij uw interieur. Benieuwd welke ruimtes, onderdelen en voorwerpen allemaal onder de term ‘monumentaal interieur’ valt? We vertellen het u graag!

Afbeelding
Wetten

Beschermen en waarderen

Net als de buitenkant, is ook de binnenkant van sommige monumenten beschermd, bijvoorbeeld als een monument een waardevol interieur heeft of opmerkelijke interieuronderdelen. Bent u benieuwd hoe waardevol uw eigen interieur of een onderdeel ervan is? Laat dan uw interieur waarderen.

Wettelijke bescherming

Sommige onderdelen van uw interieur zijn wettelijk beschermd om de verhalen die erin schuil gaan te behouden. Op deze pagina leest u welke onderdelen er onder deze bescherming vallen.

Waarderen van uw interieur

Een groot deel van de monumenteigenaren weet niet precies welke onderdelen van hun interieur uniek en waardevol zijn. Bent u daar één van? Met een waardering ontdekt u wat uw interieur bijzonder en waardevol maakt.

Uw interieur onderhouden

Uw interieur onderhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn genoeg tips en kleine werkzaamheden waar u vandaag nog mee aan de slag kunt gaan. Door uw interieur goed te onderhouden, bespaart u bovendien op lange termijn geld omdat (grote) restauraties minder snel nodig zijn.

Schilder schildert een monumentale deur
Afbeelding
Toolbox

Uw interieur aanpassen of restaureren

In tegenstelling tot wat veel monumenteigenaren denken, mag u een monumentaal interieur wel aanpassen of restaureren. Net als met de buitenkant van uw monument geldt ook hier dat behoud voorop staat. 

Is het echt nodig uw het interieur van uw monument aan te passen of te restaureren? Lees dan van te voren onze praktische tips. Zo zorgt u dat u goed voorbereid bent voordat u aan de slag gaat!

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Interieurensembles

Wanneer er bij een monument een grote samenhang is tussen de buitenkant en het interieur van het monument, spreken we van een interieurensemble. Bent u benieuwd of uw interieur een ensemble is? Of wilt u weten waar u rekening mee moet houden als uw interieur een ensemble is? Lees dan verder op de pagina over interieurensembles.

Verhalen uit de praktijk

Naar boven