Nieuws

 • In deze watertoren huist nu een kantoor

  Minister Bussemaker wil subsidieregeling herbestemming verlengen

  30 november 2015 -

  De Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten voorkomt dat monumenten die hun functie hebben verloren, langere tijd leeg staan en daardoor snel achteruit gaan. De regeling bestaat uit subsidie voor onderzoek naar de mogelijkheden van herbestemming en subsidie voor het wind- en waterdicht maken van het gebouw om verval van het monument te voorkomen. De herbestemmingsregeling is in 2011 ingesteld voor een periode van vijf jaar en eindigt op 1 oktober 2016, net voor de jaarlijkse aanvraagperiode. De afgelopen jaren is gebleken dat deze regeling in belangrijke mate heeft bijgedragen aan succesvolle herbestemmingen. Minister Bussemaker wil daarom de herbestemmingsregeling met vijf jaar verlengen; tot 1 oktober 2021. Zij heeft de Tweede Kamer per brief over dit voornemen...

 • Vandaag laatste dag om herbestemmingssubsidie aan te vragen

  30 november 2015 -

  De jaarlijkse periode om een aanvraag te doen voor de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten loopt van 1 oktober t/m 30 november. Dat betekent dat vandaag de laatste dag is om voor 2015 een aanvraag in te dienen. Op dit moment worden alle aanvragen geregistreerd. U wordt via nieuwsberichten op deze website op de hoogte gehouden van de afhandeling. Heeft u een vraag? Mail of bel de InfoDesk info@cultureelerfgoed.nl of 033 - 421 7 456. Meer over de regeling leest u in Alles over subsidie voor herbestemming.

 • Zeelandbrug wordt Rijksmonument

  30 november 2015 -

  De Zeelandbrug krijgt op haar vijftigste verjaardag, 15 december, officieel de status van rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) noemt de brug ‘een topper als het gaat om infrastructuur na de wederopbouw’. Minister Jet Bussemaker van Cultuur zocht ‘nieuwe’ rijksmonumenten uit de periode van 1940 tot 1965.

 • 15.000 euro voor restauratie RNR-gebouw Bergen op Zoom

  27 november 2015 -

  De eigenaren van het RNR-gebouw aan de Wattweg in Bergen op Zoom kunnen een subsidie van 15.000 euro tegemoet zien van de gemeente voor de restauratie van het pand. Het college heeft besloten om via de subsidieregeling Instandhouding Gebouwd Erfgoed geld vrij te maken voor de opknapbeurt van het voormalige kantoorpand van de ijzergieterij Roger Nerinckx Richter.

 • Nieuwe functie gezocht voor oud-ziekenhuis Schuylenburg Apeldoorn

  26 november 2015 -

  Langs de Zutphensestraat in Apeldoorn, op het terrein Schuylenburg van zorgorganisatie ’s Heeren Loo, staan vier kenmerkende witte rijksmonumenten die op dit moment buiten gebruik zijn. ’s Heeren Loo zoekt momenteel een nieuwe invulling voor deze gebouwen uit de tijd dat in de eerste helft van de twintigste eeuw een joodse instelling voor psychiatrie was.

 • Nationaal Onderwijsmuseum komt in 'De Holland'

  25 november 2015 -

  Het Dordtse kantoorgebouw De Holland uit 1939 van architect Sybold van Ravesteijn is dit jaar getransformeerd tot het nieuwe Nationaal Onderwijsmuseum. Daarbij is zo veel mogelijk teruggegaan naar de oorspronkelijke situatie. Het voormalige kantoor voor brandverzekeringsmaatschappij De Holland is een gemeentelijk monument.

 • Renovatie Bitterzoutloods van start

  24 november 2015 -

  De renovatie van de monumentale Bitterzoutloods, de voormalige fabrieksloods op het Enka terrein in Ede, naar 15 unieke loftwoningen is gestart. Bokkers van der Veen Architecten tekende voor het ontwerp. Naar verwachting worden de eerste woningen eind 2016 opgeleverd.

 • Vervallen loods Laaxum krijgt nieuw leven als viswinkel

  23 november 2015 -

  De vervallen zoutloods in het haventje van Laaxum wordt eindelijk opgeknapt. De eigenaar, familie Smits uit Stavoren, wil een viswinkel beginnen in het gebouw, dat eerder dienst deed als visafslag. De werkgroep Historisch Warns had liever een visserijmuseum in de zoutloods gehad, maar respecteert de keuze van de eigenaar.

 • Nieuw bord moet Utrechts Werelderfgoed onder de aandacht brengen

  20 november 2015 -

  In en rond Utrecht komen speciale attentieborden met daarop het Rietveld Schröderhuis. De ANWB gaat deze borden plaatsen. Het project heeft als doel meer mensen bekend te maken met dit Utrechtse werelderfgoed. In totaal komen er 3 borden langs de Waterlinieweg, de A27 en de A28.

Pagina's