Nieuws

 • Nationaal Onderwijsmuseum komt in 'De Holland'

  25 november 2015 -

  Het Dordtse kantoorgebouw De Holland uit 1939 van architect Sybold van Ravesteijn is dit jaar getransformeerd tot het nieuwe Nationaal Onderwijsmuseum. Daarbij is zo veel mogelijk teruggegaan naar de oorspronkelijke situatie. Het voormalige kantoor voor brandverzekeringsmaatschappij De Holland is een gemeentelijk monument.

 • Renovatie Bitterzoutloods van start

  24 november 2015 -

  De renovatie van de monumentale Bitterzoutloods, de voormalige fabrieksloods op het Enka terrein in Ede, naar 15 unieke loftwoningen is gestart. Bokkers van der Veen Architecten tekende voor het ontwerp. Naar verwachting worden de eerste woningen eind 2016 opgeleverd.

 • Vervallen loods Laaxum krijgt nieuw leven als viswinkel

  23 november 2015 -

  De vervallen zoutloods in het haventje van Laaxum wordt eindelijk opgeknapt. De eigenaar, familie Smits uit Stavoren, wil een viswinkel beginnen in het gebouw, dat eerder dienst deed als visafslag. De werkgroep Historisch Warns had liever een visserijmuseum in de zoutloods gehad, maar respecteert de keuze van de eigenaar.

 • Nieuw bord moet Utrechts Werelderfgoed onder de aandacht brengen

  20 november 2015 -

  In en rond Utrecht komen speciale attentieborden met daarop het Rietveld Schröderhuis. De ANWB gaat deze borden plaatsen. Het project heeft als doel meer mensen bekend te maken met dit Utrechtse werelderfgoed. In totaal komen er 3 borden langs de Waterlinieweg, de A27 en de A28.

 • Bibliotheek Voorschoten krijgt monumentenstatus

  19 november 2015 -

  Het Voorschotens college heeft de bibliotheek aan de Wijngaardenlaan in Voorschoten toegevoegd aan de lijst met gemeentelijke monumenten samen met de bijbehorende woning. Naast de bibliotheek zijn ook het toegangshek bij begraafplaats Rosenburgh en de bruggen van Duivenvoorde en het rioolgemaal aan de Molenlaan monument geworden.

 • Wandkunst Vroomshoop toch behouden

  18 november 2015 -

  Het Vroomshoopse wandkunstwerk dat aan de slopershamer ten prooi dreigde te vallen, blijft toch behouden. Het college van de nam dinsdagavond een motie die is ingediend door bijna de voltallige gemeenteraad over. Het kunstwerk blijft behouden voor Vroomshoop en krijgt een plek in de nieuw te bouwen zogeheten ‘brede school’ op de plek van de gesloopte sporthal De Stobbe.

 • 18e-eeuwse schutsluis Bleiswijk gerestaureerd

  17 november 2015 -

  Een van de twee overgebleven historische verlaten in Bleiswijk is gerestaureerd. Volgens het Recreatieschap Rottemeren, is daarmee de waterkerend functie van de sluis bevestigd. Het Bleiswijkse Verlaat is een monumentale sluis uit 1774. Het bouwwerk is geheel uit hout gemaakt en was in zeer slechte staat. Het Bleiswijkse Verlaat heeft inmiddels geen schutfunctie meer, maar nog wel een waterkerende functie. Met de restauratie wordt voorkomen dat de achtergelegen polder onder water loopt. De restauratie duurde van april tot en met september. 

 • Westerkerk Utrecht staat te koop

  16 november 2015 -

  De Utrechtse Westerkerk wisselt volgens nieuwswebsite DUIC binnenkort waarschijnlijk van functie. De Gereformeerde Gemeente Utrecht, heeft het monumentale kerkgebouw ter koop aangeboden. De nieuwe eigenaar mag veel veranderen. Het enige dat behouden moet blijven, is het monumentale orgel waaraan het pand zijn monumentale staus te danken heeft. Het kerkgebouw is gelegen aan de Catharijnekade bij de nieuwe Catharijnesingel. Volgens Kerkenmakelaar Reliplan heeft het gebouw veel uiteenlopende gebruiksmogelijkheden. Het pand is gebouwd in 1891 en is gelegen op een ruim perceel ingeklemd tussen de Bergstraat en de Catharijnekade. Via de achterzijde aan de Bergstaat heeft men toegang tot de alle bijhorende ruimten en de bovenwoning.

 • Toren Spankeren gerestaureerd

  13 november 2015 -

  De Gelderse Toren in Spankeren wordt in het eind van dit jaar gerestaureerd. De kozijnen worden gerepareerd en de 19e-eeuwse kantelen worden hersteld. De Gelderse toren is in 1868 vanaf de eerste verdieping weer opgebouwd, maar de fundamenten van de huidige toren dateren uit de dertiende eeuw.

Pagina's