Nieuws

 • Kasteel Bat-Ouwe-Zate

  Het verdwenen 'kasteel' van Nijmegen

  16 augustus 2017 -

  Een vrijwel vergeten kasteel dat ooit midden in Nijmegen stond herontdekken. Dat doe je niet elke dag. Midden in het centrum van Nijmegen stond het. Bijna 100 jaar lang. Een kasteel bouwen van 60 miljoen euro en er dan maar 7 maanden wonen Het kasteel werd in de 19e eeuw gebouwd door een schatrijke man: Franciscus Johannes Hallo. ‘Een heel merkwaardige man was dat’, zegt Kees Moerbeek die er onderzoek naar heeft gedaan terwijl hij vanaf de Valkhofheuvel naar de Lindenberg kijkt waar het kasteel tot 1954 heeft gestaan. Het oog van Moerbeek viel vier jaar geleden op een oude foto op een informatiebord. Hij zag een stukje van een gebouw dat hem boeide.Het gebouw bleek een vergeten kasteel, midden in Nijmegen. Moerbeek maakte er een boek en een documentaire over.

 • Voormalige buitenplaats Veldheim

  Zeister buitenplaats Veldheim in de verkoop

  14 augustus 2017 -

  De oude buitenplaats Veldheim in Zeist gaat na de zomer in de verkoop. Dat zegt Marie-José Cools, curator van het failliete Zonnehuizen. Het landgoed met imposant landhuis aan de Utrechtseweg is deze zomer helemaal leeg gekomen. Volgens curator Cools is er veel belangstelling voor het Zeister landgoed. Het heeft momenteel een maatschappelijk bestemming, wat betekent dat er op basis van het huidige bestemmingsplan geen woningbouw mag plaatsvinden. Woningbouw op het terrein is wel mogelijk als de gemeente Zeist middels een wijziging van het bestemmingsplan hieraan wil meewerken.

 • Domkerk Utrecht

  Domkerk komende maanden in de steigers

  11 augustus 2017 -

  In Utrecht zijn met het opbouwen van steigers voorbereidingen getroffen voor de restauratie van de Domkerk. Naar verwachting begint de restauratie 1 september. De Dom is om meerdere redenen aan een restauratie toe: zo groeit er mos op de steunbalken en de stenen zijn aangetast. Ook moeten de versieringen worden hersteld. Als eerste wordt de buitenkant aangepakt. De verwachting is dat die werkzaamheden begin volgend jaar klaar zijn, laat woordvoerder Marco van der Werf van de Domkerk weten. Daarna wordt de binnenkant van de Dom gerestaureerd.

 • Slanke glazen brug ontsluit kasteel Ruurlo

  Slanke glazen brug ontsluit kasteelmuseum Ruurlo

  07 augustus 2017 -

  Kasteel Ruurlo en het omliggende park werd gerestaureerd en heringericht door kunstverzamelaar Hans Melchers. Het werd in juni geopend als de tweede locatie van Museum MORE. Het idee is om hier vooral werken van de tot de verbeelding sprekende schilder Carel Willink te exposeren. Omdat de oude houten brug over de slotgracht aan vervanging toe was, kreeg het kasteel een nieuwe, erg moderne brug. De nieuwe glazen toegangsbrug naar Museum MORE in Kasteel Ruurlo is een ontwerp van Hans van Heeswijk architecten. De constructie werd helemaal in glas en rvs uitgevoerd. Samen met architect Cor Bouwstra en couturier Ronald Kolk combineerde van Heeswijk vijf eeuwen oude bouwgeschiedenis met moderne architectuur.

Pagina's