U bent hier

Nieuws

 • Armamentarium Delft verkocht

  03 juli 2015 -

  Het voormalige legermuseum in Delft, het zogenaamde Armamentarium, is verkocht aan investeringsmaatschappij Driestar B.V.. Het bedrijf betaalt 1,9 miljoen euro aan het Rijksvastgoedbedrijf. De koper heeft de bedoeling in het Armamentarium een hotel annex restaurant en zalencentrum te vestigen. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft tijdens de verkoopprocedure nauw samengewerkt met de gemeente Delft, zodat potentiële kopers van tevoren wisten wat zij wel en niet met het monumentale complex zouden kunnen doen. De uiteindelijke gunning bleef de verantwoordelijkheid van het Rijksvastgoedbedrijf. Het wijzigen van de bestemming en het verlenen van vergunningen blijft de verantwoordelijkheid van de gemeente.  

 • Bibliotheek in Postkantoor Utrecht

  02 juli 2015 -

  De Centrale Bibliotheek van Utrecht gaat verhuizen naar het oude Postkantoor op de Neude. Dat is afgelopen week bekend gemaakt door de Utrechtse wethouder Jeroen Kreijkamp tijdens een persconferentie. Volgens Kreijkamp met het monumentale pand "een huiskamer van de stad" worden. Vorige week gingen er al geruchten rond. De locatie van de Centrale Bibliotheek is een lang besproken onderwerp. De bibliotheek moest op zoek naar een nieuwe locatie nadat het plan voor een bieb++ op het Smakkelaarsveld vorig jaar door de gemeenteraad werd weggestemd.

 • Printscreen van de cijfers van de instandhoudingssubsidie in de Erfgoedmonitor

  Minister maakt cijfers instandhoudingssubsidie bekend

  02 juli 2015 -

  De instandhoudingssubsidie voor rijksmonumenten is een succesvol instrument om een structureel proces van instandhouding op gang te brengen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Minister Bussemaker van Cultuur heeft dat maandag 29 juni in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De subsidieregeling instandhouding monumenten is bedoeld voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Dat zijn er ongeveer 24.000. Eigenaren van deze monumenten kunnen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed subsidie aanvragen voor een periode van zes jaar. Uitgangspunt is dat zoveel mogelijk eigenaren met de regeling bediend kunnen worden. Uit het onderzoek blijkt dat dit in praktijk ook lukt. Lees het bericht verder op www.cultureelerfgoed.nl of...

 • Buitenplaats Ockenburgh wordt opgeknapt

  30 juni 2015 -

  Het monumentale landhuis Ockenburgh wordt opgeknapt. Op 17 juni sloten de gemeente Den Haag en de Stichting tot behoud van de historische buitenplaats Ockenburgh hiertoe een intentie-overeenkomst. Kern hiervan is dat de gemeente de casco-renovatie ter hand neemt, startend in het voorjaar van 2016.

 • Molens op de Zuid-Hollandse Kinderdijk Foto: Ton de Wijze via nationalebeeldbank.nl

  Nieuwe collectie molenfoto’s

  26 juni 2015 -

  Met trots presenteert de Nationale Beeldbank de nieuwe collectie Molens in Beeld. Samen met zijn vrouw doorkruiste fotograaf Ton de Wijze het hele land om alle werkende wind- en waterradmolens te fotograferen. Hij wil de wereld graag laten genieten van dit onvervangbare culturele erfgoed en aantonen hoe beeldbepalend de molens zijn voor landschap, dorpen en steden. Op Nationale Beeldbank vind je een selectie van zijn beste werk.

 • Zuiderziekenhuis, Rotterdam Foto: Gemeente Rotterdam via persbericht

  Zuiderziekenhuis blijft behouden

  26 juni 2015 -

  Het Zuiderziekenhuis blijft behouden. Het complex van poortgebouw, hoofdgebouw en paviljoens wordt het historisch hart van een nieuwe woonwijk op Zuid. Met de afspraken ontstaat er in het gebied tussen de Groene Hilledijk, Dordtsestraatweg en Valkeniersweide een nieuwe woonwijk met veel huizen met een tuin. Het historisch complex bestaande uit het poortgebouw , de achterliggende paviljoens en het hoofdgebouw worden herontwikkeld door BOEi die het gaat verbouwen tot appartementen, grondgebonden woningen en werkplekken voor kleine ondernemers.

 • Molen Ceres, Spijk Foto: Michel wal via wikimedia

  Molen Ceres Spijk na restauratie weer in gebruik

  24 juni 2015 -

  Het Groninger Landschap heeft op zaterdag 13 juni, tijdens het Groninger Molenweekend, haar molen Ceres in Spijk officieel in werking gezet. Marco Glastra, directeur Het Groninger Landschap heeft samen met Fleur Gräper, Gedeputeerde van de Provincie Groningen de vang gelicht. Met deze handeling zijn de restauratiewerkzaamheden afgerond en kan Ceres weer draaien.

 • Paleis van Justitie Amsterdam wordt hotel

  23 juni 2015 -

  Het voormalige Paleis van Justitie aan de Prinsengracht in Amsterdam wordt omgebouwd tot een luxe vijfsterrenhotel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakt maandag bekend dat het pand voor 61,3 miljoen euro is verkocht aan een projectontwikkelaar uit Den Bosch.

 • Tweede leven voor suikerdepot Standdaarbuiten

  19 juni 2015 -

  Aan de kade van het voormalige suikerdepot, een rijksmonument, liggen een paar boten waar aan gewerkt wordt. Verder is het rustig op de Dintel, die langs het depot richting het Volkerak stroomt. Maar als het aan de Dordtse projectontwikkelaar Sjack de Blaay ligt gaat dat veranderen. 

Pagina's