U bent hier

Nieuws

 • Tweede fase restauratie Sint-Jan van start

  28 mei 2015 -

  Een deel van de Sint-Jan staat vanaf juni minstens vijf maanden in de steigers. Dat is nodig voor de restauratie van de noordzijde van de kathedraal. Enkele maanden gelden verdwenen de steigers nadat de buitenzijde van de Mariakapel was aangepakt. De komende maanden schuift de restauratie op in de richting van het noordertransept.

 • Restauratie en onderhoud

  Meer dan de helft vraagt instandhoudingssubsidie digitaal aan

  27 mei 2015 -

  Van de 1082 aanvragen voor instandhoudingssubsidie is dit jaar meer dan de helft digitaal ingediend. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar. Digitale aanvragen kunnen sneller worden geregistreerd en aanvragers kunnen wijzigingen of aanvullingen eenvoudiger indienen. Uiterlijk 31 augustus duidelijkheid over uw aanvraag Heeft u dit jaar instandhoudingssubsidie aangevraagd, dan hoort u uiterlijk 31 augustus of u de subsidie toegekend krijgt of niet. Sommige aanvragers zullen binnenkort nog een schriftelijk verzoek ontvangen om verplichte ontbrekende stukken zo spoedig mogelijk aan te vullen. Met vragen hierover kunnen zij op werkdagen telefonisch contact opnemen met de InfoDesk van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: 033-421 74 56. Voorrang werelderfgoederen en professionele...

 • Stad met monumenten in trek

  27 mei 2015 -

  Steden met veel monumenten zijn gewild. Mensen wonen er graag, waardoor de bevolking er een stuk harder groeit dan in 'nieuwere' steden. Dat is de conclusie van de Atlas voor gemeenten. Die verschijnt jaarlijks en heeft dit jaar als thema erfgoed. De onderzoekers concluderen dat wonen in een stad sowieso steeds populairder wordt. Hoogopgeleiden trekken er massaal naartoe en de steden herstellen zich het snelst van de crisis op de woningmarkt. Toch zijn er grote verschillen, want het lijkt erop dat vooral de 'oude steden' het goed doen, terwijl de 'new town' het lastig heeft.

 • Gevelsteen Bijenkorf Dudok terug naar Rotterdam

  22 mei 2015 -

  Het pand van de Bijenkorf van Rotterdam, ontworpen door W.M. Dudok werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Vervolgens werd het in 1960 volledig te worden gesloopt. Een gevelsteen is de enige overgebleven fysieke herinnering aan het gebouw, maar deze staat al jaren op een bedrijventerrein van het bedrijf, ontoegankelijk en onzichtbaar voor Rotterdammers. Nu wil een Rotterdamse ondernemer de gevelsteen terughalen naar Rotterdam.

 • Voormalig bankgebouw wordt forum

  20 mei 2015 -

  Het complex aan de Coolsingel, dat Forum gaat heten, gaat onderdak bieden aan winkels, woningen, horeca en kantoren. Achter het monumentale ABN-Amro-pand uit 1948 krijgt de huidige kantoortoren een woonbestemming en worden de winkels aan de Lijnbaan verbouwd. Het huidige plan is de opvolger van de zogenoemde ‘superkubus’, die eind vorig jaar sneuvelde omdat de financiering niet rond kwam. In 2016 moet de bouw starten. 

 • Restauratie Vondelparkpaviljoen voltooid

  19 mei 2015 -

  Het Vondelparkpaviljoen is door W. Hamer ontworpen in 1874-1881 in Italiaanse renaissance stijl. In oorsprong waren er drie feestzalen op de verdieping. In het souterrain bevonden zich keukens en opslag. Van 1972 tot 2012 bood het onderdak aan het Filmmuseum. TenBrasWestinga renoveerde het gebouw en gaf het interieur een nieuwe eigentijdse allure.

 • Wederopbouwwijk Zuid - De Pettelaar in Den Bosch

  De wederopbouwwijk heeft verborgen kwaliteiten

  19 mei 2015 -

  Onderzoek de bekendheid, beeldvorming en waardering van de woonwijk uit de wederopbouwperiode (1940-1965) bij het Nederlandse publiek. Dat was de opdracht die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaf aan marktonderzoeksbureau Motivaction. Hoewel het algemene beeld van de wijken niet altijd positief is, onderschrijft een meerderheid van de ondervraagden het eigen karakter van de wijken en vindt 35% de wederopbouwwijk aantrekkelijk voor starters. De uitkomsten geven ook aan dat de wijken verborgen kwaliteiten hebben die meer aandacht verdienen. Vernieuwing is nodig Het onderzoek is uitgevoerd onder 812 Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar. Ongeveer 70% is van mening dat de wijken flink vernieuwd mogen worden en niet meer van deze tijd zijn. Vooral woninggrootte, veiligheid en de...

 • Rijksmuseum van Oudheden sluit voor renovatie

  15 mei 2015 -

  Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden sluit maandag de deuren voor een verbouwing van zeven maanden. De sluiting is noodzakelijk vanwege de verwijdering van asbest. Tijdens de verbouwing gaat het museum de zalen over de Grieken, Etrusken en Romeinen vernieuwen. De ruimte voor tijdelijke exposities wordt vergroot en er komt een betere route voor bezoekers binnen het museum. 

 • Haagse stadsgezichten beter beschermd

  14 mei 2015 -

  De regels voor de bescherming van Haagse stadsgezichten wordt aangescherpt. Dit na protesten van een deel van de bevolking. Zij vonden het onbegrijpelijk dat een gemeentelijk beschermd stadsgezicht gesloopt kan worden. Dit dreigde onder meer te gebeuren met de Schoenmakersvakschool in het Haagse Zeeheldenkwartier. Ook andere sloopplannen in deze buurt hebben tot veel onrust geleid. 

Pagina's