Nieuws

 • De Konijnenbeltsmolen Ommen weer open na restauratie

  05 oktober 2015 -

  De Konijnenbeltsmolen in Ommen wordt op 10 oktober na een ingrijpende restauratie weer in gebruik gesteld. De restauratie is er één die vlak op een eerdere restauratie volgt. Geld voor beide restauraties kwam van de gemeente, die eigenaar is van de molen.

 • Mariapaviljoen Den Bosch genomineerd voor Brabantse Erfgoedprijs

  30 september 2015 -

  Het Mariapaviljoen in Den Bosch is genomineerd voor de Brabantse Erfgoedprijs 2015, een tweejaarlijkse prijs die zich richt op het stimuleren van vernieuwing en ontwikkeling in de regionale erfgoedsector. Eerder werd al bekend dat de Tilburgse letter, TilburgsAns, ook finalist is. Daarnaast is ook het Popmonument in Bergen op Zoom genomineerd. 

 • Rijksmonument als ideaal vastgoedproject

  29 september 2015 -

  Rijksmonumenten bieden aantrekkelijke kansen voor vastgoedontwikkelaars. Onderhoudskosten zijn aftrekbaar van het persoonlijk inkomen en de huur levert duizenden euro’s extra per jaar op. Interessante financieringsvormen geven ook nog eens een zetje in de rug. Als klap op de vuurpijl is ook het maatschappelijk nut aantoonbaar groot. Rijksmonumenten vormen daarmee een interessante markt voor vastgoedontwikkelaars.

 • Flexibel bestemmingsplan Tapijnkazerne Maastricht

  29 september 2015 -

  Voor de transformatie van de leegstaande Tapijnkazerne werkt Maastricht met een volledig flexibel bestemmingsplan. Maastricht pakte de ‘transformatie’ van het terrein vrijer aan dan gebruikelijk. In plaats van met een bestemmingsplan te komen waarin tot op de vierkante meter nauwkeurig is aangegeven welke type activiteit er geboden is, heette de gemeente alles welkom, mits het te scharen was onder de noemer ‘onderwijs en onderzoek en daaraan gerelateerde functies’. Zo werd aangesloten op de Universiteit Maastricht, de onderwijsinstelling waarmee de stad zich graag afficheert.

 • Provincie Utrecht verdeelt nieuwe 'Erfgoedparels'

  24 september 2015 -

  Provinciale Staten is maandagmiddag akkoord gegaan met een miljoenensubsidie voor cultureel-historisch erfgoed in de regio Utrecht. Uit het zogeheten Fonds Erfgoedparels 2015 is in totaal 3,1 miljoen euro uitgekeerd. Het geld wordt gebruikt voor de restauratie, onderhoud en herstel van oude gebouwen en landgoederen. 

 • Tweelingschoorstenen in Zevenbergen na restauratie weer veilig

  23 september 2015 -

  In verband met veiligheid worden twee schoorstenen van de voormalige suikerfabriek in Zevenbergen opgeknapt door ze drie meter in te korten. De zeventig jaar oude schoorstenen hebben een lange staat van dienst. De metselspecie is daardoor aangetast. 

 • Antonius-van-Paduakerk in Kranenburg is voltooid

  23 september 2015 -

  De restauratie van de Antonius-van-Paduakerk in Kranenburg (Achterhoek) is voltooid. Het godshuis wordt op vrijdag 25 september heropend door prof.mr. Pieter van Vollenhoven. Sinds begin vorig jaar is hard gewerkt aan de omvangrijke opknapbeurt, die vooral aan de buitenzijde (daken, leien, ramen, het Angelustorentje, metselwerk) maar ook aan de binnenzijde (timmerwerk, elektra, uurwerk en polychromie) hoogst noodzakelijk was.

 • Mariakerk Oosterwijtwerd gerestaureerd

  23 september 2015 -

  De Mariakerk van Oosterwijtwerd is na een maandenlang durende restauratie klaar voor de toekomst. In de loop van de tijd waren de diverse historische interieurstukken, herenbanken, koorafscheiding, het stuk- en schilderwerk en de vloeren sterk achteruit gegaan.   

 • Subsidies Friesland voor herbestemming

  21 september 2015 -

  De provincie Friesland trekt ruim 700.000 euro uit voor het subsidiëren van herbestemmingen. Het geld is beschikbaar via de zogeheten herbestemmingsregeling waarop tussen 15 november en 31 december een beroep kan worden gedaan. De regeling is in het bijzonder bedoeld om leegstaande gebouwen snel bewoonbaar te maken. Friesland introduceerde de herbestemmingsregeling in 2013. Vorig jaar werd een bedrag van 1,2 miljoen euro subsidie verstrekt voor zeven projecten.      

Pagina's