U bent hier

Nieuws

 • Graven Jurgens Oss hersteld

  23 april 2015 -

  Graven van de roemruchte familie Jurgens op de begraafplaats aan de Eikenboomgaard zijn in verval geraakt. Er hangt een touw met daaraan de bordjes: ‘Betreden op eigen risico’. De imposante graven uit de negentiende eeuw zijn niet enkel een laatste rustplaats voor de invloedrijke familie Jurgens, maar het zijn ook rijksmonumenten. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de in verval geraakte graven van Antoon en Henri Jurgens.

 • Molen van Berkhout gerestaureerd

  22 april 2015 -

  De Molen van Berkhout, ook wel de Koffiemolen genoemd, wordt gerestaureerd. Momenteel wordt het rijksmonument uit Egmond aan den Hoef ontmanteld, omdat het zwaar aangetast is door houtrot. De renovatie, die in totaal 350.000 euro moet kosten, wordt deels betaald door de provincie en deels met een BRIM subsidie. Ondanks dat de financiering nog niet rond, is zal al wel worden gestart met de restauratie.

 • Oostbeer Vlissingen mag gerestaureerd

  21 april 2015 -

  De provincie Zeeland haalt tot nu toe geen grote strepen door uitgaven die de gemeente Vlissingen dit jaar wil doen. Wel heeft de provincie de begroting 2015 afgekeurd. Ook die van 2014 heeft overigens nog geen goedkeuring. Maar de 250.000 euro voor de restauratie van de Oostbeer, de 100.000 euro voor betere communicatie met de wijken, de vierjarige spaarpot voor Sail 2019 van 25.000 per jaar; in het overleg met de Artikel 12-inspecteur en de Provincie is het allemaal goedgekeurd. Dat betekent dat de financiering voor de restauratie van het rijksmonumentale vestingwerk rond is.

 • Torenspits Sankt Ludwig blijft behouden

  20 april 2015 -

  De sloop van de kapel van het voormalige klooster Sankt Ludwig in Vlodrop is na jaren procederen in volle gang. De 16m hoge toren van het bijzondere bouwwerk zal door de Maharishi-organisatie worden behouden en een andere plek krijgen in de nieuwbouwplannen. 

 • Herstel Angolees consulaat begonnen

  16 april 2015 -

  Het Angolese consulaat in Rotterdam wordt de komende weken in oude glorie hersteld. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan het pand aan de Mathenesserlaan. “Met stomend, warm water spuiten we de verf van de muren af” , vertelt Roy Nordiesk. Met zijn bedrijf verzorgt hij de reiniging van de gevel. “We gebruiken geen hoge druk, want dan beschadigen we het zandsteen.”

 • Monumenten Hengelo moeten beter beschermd

  15 april 2015 -

  De fractie van BurgerBelangen wil van het college in Hengelo weten of het bereid is zich in te spannen voor een betere conservering van de restanten van het industrieel erfgoed zoals het HIJSCH-gebouw. Afgelopen vrijdag moest voor de tweede keer in korte tijd uit veiligheidsoverwegingen de parkeerplaats onder het geraamte van het voormalige HIJSCH-gebouw naast het ROC van Twente in Hengelo worden gesloten.

 • Landgoed Haarendael

  Haaren koopt landgoed met voorkeursrecht

  14 april 2015 -

  Na een uitspraak van de Raad van State, kan de gemeente Haaren het Landgoed Haarendael kopen. De eigenaar en een beoogd koper hadden geprocedeerd tegen het voorkeursrecht waar de gemeente gebruik van maakte om het voormalig grootseminarie te kopen. 

 • NS-station in Tilburg

  Tilburg vier rijksmonumenten rijker

  13 april 2015 -

  De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft in Tilburg vier monumenten uit de wederopbouwperiode (1940-1965) aangewezen als rijksmonument. Het gaat om de Schouwburg, Station Tilburg, het Cobbenhagengebouw van Tilburg University en de kapel Onze Lieve Vrouw Ter Nood. De gemeente is eigenaar van de Schouwburg en trots op deze landelijke erkenning van de naoorlogse bouwkunst in Tilburg. Uit de miljoenen bouwwerken die in de jaren 1940-1965 in Nederland zijn gebouwd, heeft de Rijksdienst een zorgvuldige selectie gemaakt van tweehonderd echte toppers. In Tilburg werd al eerder voormalig zorgcomplex Sint Jozefzorg aangewezen als wederopbouwmonument. Daarmee heeft de stad nu in totaal vijf rijksmonumenten van de naoorlogse bouwkunst. De architectuur van de wederopbouw wordt vaak in een...

 • Rietveldhuis in Ilpendam Rijksmonument

  13 april 2015 -

  De gemeente Waterland is een Rijksmonument rijker: het Rietveldhuis in Ilpendam heeft de officiële status van Rijksmonument verkregen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Rietveldhuis aan de Monnickendammerrijweg 31, een woonhuis met omliggende terrassen, is volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een 'goed en exemplarisch voorbeeld van functionalistische architectuur binnen de geschiedenis van de villa-architectuur in Nederland.'   

Pagina's