U bent hier

Nieuws

 • Instandhoudingssubsidie voor onderhoud aan monumenten

  Beslissingen op aanvragen instandhoudingssubsidie verstuurd

  28 augustus 2015 -

  Vandaag heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed alle beslissingen op de instandhoudingssubsidie 2015 per post verzonden. Heeft u hiervoor in 2015 een aanvraag ingediend, dan weet u dus binnen enkele dagen of u subsidie krijgt. In totaal zijn dit jaar 1083 aanvragen ingediend voor de Subsidieregeling instandhouding monumenten. Alle subsidieverzoeken die aan de voorwaarden voldeden, konden dit jaar worden gehonoreerd. Er zijn geen aanvragen afgewezen vanwege uitputting van het budget. Helaas moest wel 20% worden afgewezen of buiten behandeling gesteld die niet aan de indieningsvereisten voldeed of omdat essentiële gegevens ontbraken. Vrijdag 4 september publiceert de Rijksdienst op deze website een overzicht van alle toegekende subsidieaanvragen. Wilt u meer weten over deze...

 • Benefietveiling voor restauratie bibliotheek Rosendael

  27 augustus 2015 -

  Derksen Veilingbedrijf in Arnhem houdt op maandag 7 september en volgende dagen een benefietveiling voor de 75-jarige Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Dit om restauratie van de bibliotheek in kasteel Rosendael te financieren. De waardevolle boeken van opvolgende kasteeleigenaren vragen om een grondige opknapbeurt om ze te behouden.

 • Domtoren getaxeerd op 96 miljoen euro

  26 augustus 2015 -

  De Utrechtse Domtoren heeft een waarde van 96 miljoen euro. Dat blijkt uit een taxatie die de gemeente heeft laten doen naar de kerktoren in verband met de verzekering. De taxatie is dus niet bedoeld om het Rijksmonument in de verkoop te zetten.

 • Nederlands Hervormde Kerk herbestemd naar Dakpannenmuseum, Alem. Bron: beeldbank RCE, objectnummer 547949

  Aanvragen subsidie herbestemming vanaf 1 oktober 2015

  25 augustus 2015 -

  Eigenaren en belanghebbenden van monumenten of gebouwen met cultuurhistorische waarde kunnen vanaf 1 oktober weer een aanvraag indienen voor de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten. Met deze subsidie kunnen zij een bijdrage ontvangen voor onderzoek naar de mogelijkheden van herbestemming van een pand. In geval van leegstand is het vaak nodig het pand tussentijds wind- en waterdicht te maken. Ook hiervoor is subsidie beschikbaar. Subsidie aanvragen: van 1 oktober t/m 30 november Herbestemmingssubsidie aanvragen kan in 2015 van 1 oktober tot en met 30 november. Subsidie voor onderzoek Eigenaren en belanghebbenden kunnen in deze periode subsidie voor onderzoek aanvragen. Belanghebbenden moeten voor het laten uitvoeren van een onderzoek wel toestemming hebben van de...

 • Monumentenschildje

  Erfgoedverenigingen tegen veto eigenaar bij monument

  22 augustus 2015 -

  Diverse gemeenten willen eigenaren van monumentale panden een veto geven over het aanwijzen van hun gebouw tot beschermd erfgoed. Zij passen daar hun erfgoedverordening op aan. Het zogenoemde instemmingsvereiste is echter juridisch onhoudbaar, waarschuwen Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap.

 • Oranjezaal, Paleis Huis Ten Bosch, Den Haag

  Oranjezaal paleis Huis ten Bosch twee maanden te bezichtigen

  20 augustus 2015 -

  De Oranjezaal van paleis Huis ten Bosch in Den Haag is vanaf maandag 7 september tot en met zondag 1 november bij hoge uitzondering toegankelijk voor het publiek. Gratis toegangskaarten zijn online te bestellen. Er zijn in totaal 25.000 kaarten beschikbaar en het is een kwestie van ‘wie het eerst komt’. De eerste twee weken zijn inmiddels helemaal uitverkocht. Binnenkort komen er kaarten vrij voor andere weken.

 • Koepelgevangenis Arnhem

  Drie ideeën voor Koepelgevangenis Arnhem

  19 augustus 2015 -

  Vorige week is Koepelgevangenis De Berg in Arnhem te koop gezet. De discussie over een toekomstige bestemming is ondertussen op volle toeren. OMA maakte in 1980 al een herontwerp, De Zwarte Hond en Van Aken presenteerden afgelopen juni hun herbestemmingsplannen aan het RijksVastgoedBedrijf. Vanwege de specifieke en beladen vorm, gecombineerd met de hoge kosten voor aankoop en onderhoud, blijkt het niet eenvoudig iets levensvatbaars te verzinnen.

 • Waterloopbos Marknesse

  Waterloopbos bij Marknesse wordt Rijksmonument

  19 augustus 2015 -

  Het Waterloopbos bij Marknesse wordt volgende maand officieel een Rijksmonument. Het is bijzonder dat een bos tot Rijksmonument wordt uitgeroepen. Het Waterloopbos is echter vlak na de oorlog aangelegd en bevatte 35 grote schaalmodellen van zeearmen en havens. Er werden proeven gedaan om de invloed van waterbouwkundige werken op de loop van het water te kunnen voorspellen.

 • Paleis Soestdijk

  Drukte bij openstelling Paleis Soestdijk

  14 augustus 2015 -

  Het loopt storm met bezoekers op paleis Soestdijk in Baarn. Voordat het Oranje-monument wordt verbouwd, willen bezoekers het paleis nog één keer zien voordat het gebouw zal worden herbestemd. Deze zomer is het paleis zes dagen per week open, in plaats van drie dagen vorig jaar.

Pagina's