Nieuws

 • Gebouw Wereldomroep, Hilversum

  Gebouw Wereldomroep Hilversum Rijksmonument

  10 februari 2016 -

  Het Hilversumse gebouw van de Wereldomroep is in januari aangewezen als rijksmonument. Het omroepgebouw met vijver is ontworpen door van architecten J.H. van den Broek en J.B. Bakema en werd in 1961 geopend door koningin Juliana. Het is volgens de omschrijving van de rijksdienst onder meer bijzonder omdat het op opmerkelijke wijze ’uitdrukking geeft aan de ontwikkeling van de radio en televisiewereld in Nederland’. Het is een van de 89 wederopbouwmonumenten uit de jaren 1959 tot 1965 die minister Bussemaker heeft aangewezen als rijksmonument.

 • Monumentenverhalen gezocht

  10 februari 2016 -

  Het afgelopen jaar heeft Monumenten.nl bijzondere verhalen verzameld in alle provincies van Nederland. De hele serie is hier terug te lezen.Lees bijvoorbeeld over een kerk die een cultuurpaleis werd, over duurzaam wonen in een Meestoof en over het onderhoud van een landgoed. Bent u zelf betrokken bij een monument met een mooi verhaal? Bent u trots of enthousiast en wilt u graag anderen inspireren? En vindt u het leuk om geïnterviewd te worden voor monumenten.nl? We horen het graag! Neemt u gerust contact met ons op via info@monumenten.nl.

 • Voorstraat 11, Voorschoten

  Monument terug naar gemeente Voorschoten na opheffen erfgoedstichting

  09 februari 2016 -

  De gemeente Voorschoten heeft een rijksmonumentaal pand die eigendom waren van erfgoedstichting Diogenes weer in bezit gekregen, nadat de vereniging is opgeheven. Het stichtingsbestuur heeft aangegeven zeer beperkt of eigenlijk geen mogelijkheden meer te zien om de statutaire doelstelling verder in te vullen. Naast het eigendomsrecht ontvangt de gemeente ook een bedrag van euro 278.000,- ten behoeve van onder andere het onderhoud.

 • Boerderij

  Subsidie voor herstel Groningse monumentale boerenerven

  09 februari 2016 -

  Met een nieuw herstelproject voor monumentale boerenerven willen Landschapsbeheer Groningen en de provincie Groningen eigenaren in Noord-Groningen, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer in staat stellen met een financieel steuntje in de rug hun erf in ere te herstellen. Zowel boeren als particulieren komen in aanmerking voor deelname, wanneer zij een erf hebben dat grotendeels in oorspronkelijke staat is. Dat wil zeggen dat boerderij en schuur authentiek zijn.

 • Boerderij Occo Reintiesheert, Stedum

  Groninger Landschap gaat monumenten voor NAM herstellen

  05 februari 2016 -

  De natuurbeheerorganisatie Het Groninger Landschap gaat zich ontfermen over het herstel van vier Rijksmonumenten met aardbevingsschade. Dat is afgesproken met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die vanwege de gaswinning verantwoordelijk is voor de schade. Het gaat om een molenaarswoning in Westerwijtwerd en boerderijen in Stedum, Onderdendam en Huizinge. De panden zijn door de bevingen zo zwaar beschadigd dat de NAM ze heeft gekocht.

 • Het Spookhuis, Borne

  Rijksmonument 'Het Spookhuis' Borne in zijn geheel verplaatst

  03 februari 2016 -

  Ruim 175.000 euro is nodig om de rijksmonumentale boerderij ’t Oude Groothuys aan de Lodiek Landen in Hertme, beter bekend als Het Spookhuis, te verplaatsen naar een locatie elders binnen het dorp. Overijssel legt de helft op tafel op voorwaarde dat de gemeente de andere helft bijlegt. Het college van B en W is bereid om dat te doen. 

 • Landgoed Het Laer, Ommen

  Ommen wil landgoed Het Laar mogelijk in stichting onderbrengen

  02 februari 2016 -

  Het college van B&W van de gemeente Ommen heeft onderzocht of het mogelijk is om landgoed Het Laar onder te brengen in een stichting, rekening houdend met de bijzondere betekenis die het landgoed heeft voor Ommen. Tegelijkertijd was het college in gesprek met een initiatiefnemer die plannen had voor het landgoed. Nu deze initiatiefnemer zich heeft teruggetrokken, wil het college de resultaten van het onderzoek met de gemeenteraad bespreken om daarna in gesprek te gaan met overige belangstellenden.

 • Onderhoud aan rietdek van molen in Stompetoren

  Aanvragen instandhoudingssubsidie 2016

  29 januari 2016 -

  Eigenaren van rijksmonumenten die niet primair bestemd zijn voor bewoning, kunnen van 1 februari tot en met 31 maart 2016 instandhoudingssubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Online of op papier aanvragen Met de digitale subsidiemodule kunt u uw subsidieaanvraag online invullen en versturen. Het systeem leidt u in elf stappen door de aanvraag en geeft uitleg bij de vragen. Ook de vereiste bijlagen dient u online in. Voor de online aanvraag heeft u DigiD nodig (voor particuliere eigenaren) of eHerkenning (voor bedrijven).Medewerkers van de InfoDesk kunnen zo nodig helpen bij het invullen van de online aanvraag: 033-421 7 456 of info@cultureelerfgoed.nl. Wilt u uw aanvraag liever op papier doen? Dat kan met speciale aanvraagformulieren. De digitale module,...

 • Balletjeshuis, Zwolle

  Zwolse Balletjeshuis Open Monument van de maand

  29 januari 2016 -

  Het Zwolse Balletjeshuis opent op zaterdag 20 februari haar deuren wederom voor de liefhebbers van authentieke winkels en ambachtelijke producten. Bij hoge uitzondering is op deze dag ook de kelder te bezichtigen waar de stekenbakkerij gevestigd is. Toegang is uiteraard gratis.

Pagina's