Nieuws

 • Scheuren

  Bijna alle Groningse monumenten hebben schade

  24 mei 2016 -

  Uit cijfers over 2015 van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed blijkt dat bijna alle monumenten in het aardbevingsgebied schade hebben als gevolg van de aardbevingen. Deskundigen verwachten dat het op termijn niet zal lukken alle monumenten te behouden.

 • Huize Klarenbeek

  Pieter van Vollenhovenprijs voor landgoed Klarenbeek

  23 mei 2016 -

  Het echtpaar Rikie en Jan Richard Krepel van Landgoed Klarenbeek ontving deze week de Pieter van Vollenhovenprijs, uit handen van Van Vollenhoven zelf, voor de wijze waarop ze hun landgoed in Klarenbeek een nieuwe bestemming hebben gegeven. De jury prijst de manier waarop het echtpaar het erfgoed heeft weten te behouden. Het landgoed is tegenwoordig een plek voor kunstexposities, zakelijke bijeenkomsten, bruiloften, meubelrestauratie en natuurrecreatie.

 • Maarlandhoeve

  Landhuis krijgt aardbevingbestendige rubber fundering

  23 mei 2016 -

  Het uit 1839 daterende landhuis Maarlandhoeve in Uithuizen wordt bij wijze van proef op een bijzondere manier aardbevingsbestendig gemaakt. Het rijksmonument krijgt als eerste rijksmonument in Groningen base isolation, een bijzonder type fundering dat deels uit rubberen dempers bestaat. De methode wordt veel toegepast in landen die worden geplaagd door zware bevingen.

 • Noordwijk aan Zee

  Noordwijk eind 2016 mogelijk 63 gemeentelijke monumenten rijker

  16 mei 2016 -

  Noordwijk kan aan het einde van dit jaar 63 gemeentelijke monumenten rijker zijn. Het college van burgemeester en wethouders heeft groen licht gegeven voor een gemeentelijke monumentenlijst. De voorselectie is al achter de rug. In samenspraak met de commissie Erfgoed Noordwijk zijn er 63 waardevolle cultuurhistorische objecten geïnventariseerd.

Pagina's