Open monumentendag 2022: Duurzaamheid

OMD

De 36e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september 2022 met als thema duurzaamheid.

Tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek.

De Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs

Het thema van Open Monumentendag (OMD) 2022 is Duurzaamheid. Daarom neemt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed samen met het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland het initiatief voor de OMD Duurzaamheidsprijs. Hiermee willen ze een monument belonen dat toonbeeld is van verduurzaming. 

Drie finalisten
Uit de 36 aanmeldingen voor de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs zijn door de jury drie finalisten gekozen: het Elevatorhuis in Rotterdam, de monumentale watertoren De Reusch in het Limburgse Schimmert, en het Oldschool Hotel in het Gelderse Winterswijk. Het publiek bepaalt wie de Groene Sleutel krijgt uitgereikt op 8 september, tijdens het openingsevent van de VriendenLoterij Open Monumentendag in Ede.

Op bezoek bij Nationaal Restauratiefonds in het ​​​​voormalige Levob gebouw Amersfoort

Op zaterdag 10 september zet het Nationaal Restauratiefonds tijdens Open Monumentendag de deuren open van het jonge gemeentelijke monument waarin zij werken. Loop binnen en geniet van de koffie.

Levob gebouw
Het voormalige Levob gebouw in het centrum van Amersfoort is in 1959 ontworpen door de Amersfoortse architect Oosterhuis en daarmee een jong monumentaal pand. Het gebouw is als industrieel en architectonisch erfgoed voor de stad behouden, in oude luister hersteld en met de modernste techniek voor hedendaags gebruik geschikt gemaakt voor de toekomst. Onder Amersfoorters is het pand bekend als het oude Levob gebouw. 

Naar boven