Bezoek VriendenLoterij Open Monumentendag op 9 en 10 september

OMD2023

Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen weer duizenden monumenten gratis hun deuren voor het grote publiek, tijdens de 37ste editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. Al sinds de start zijn wij trotse partner van dit grootste culturele evenement van Nederland met jaarlijks ruim een miljoen bezoekers (2022: 1,3mln).

Thema 2023: Levend erfgoed

In 2023 is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat vieren we door het thema ‘Levend erfgoed’ in 2023 te koppelen aan Open Monumentendag. Levend Erfgoed, oftewel immaterieel, zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven.

Deze vorm van erfgoed is voortdurend in beweging en verandert met de tijd mee. Denk aan het ambacht van de molenaar, de klompenmaker, heggenvlechters, of aan de Caribische verteltraditie Anansi, Gregoriaanse zang, de danskunst bubbling, bloemencorso’s, fanfares, het bakken van poffertjes en de Indische rijsttafeltraditie. (Levend) erfgoed verbindt ons allemaal. Levend Erfgoed zal tijdens het Open Monumentendag weekend extra aandacht krijgen in en om de opengestelde monumenten in Nederland.

Landelijke publieksopening

Deze 37ste editie van Open Monumentendag start spectaculairder dan ooit. Voor het eerst in de geschiedenis zal Open Monumentendag op de vrijdag voorafgaand aan het weekend een grootschalige publieksopening kennen. Deze opening vindt plaats in de binnenstad van Zwolle, als onderdeel van de Hanze-achtdaagse en is gratis toegankelijk.

Het openingsprogramma op het Grote Kerkplein, bestaat uit live optredens op het grote podium en een verrassende Maakmarkt waar immaterieel erfgoed tot leven komt. Daarnaast kun je genieten van bijzondere muzikale en theatrale optredens in de Zwolse monumenten tijdens de Monumententours.

Naar boven