Monumentenzorg

Monumentenzorg is een breed begrip. Er zijn veel organisaties en verenigingen, zowel op nationaal als op regionaal niveau, waar u terecht kunt voor meer informatie en advies.

Afbeelding
Stadsaanzicht

Monumentenzorg in Nederland

Monumentenzorg is een breed begrip. Het soort monument bepaalt onder meer welke rechten, plichten en mogelijkheden u als eigenaar hebt en welke partijen u van dienst kunnen zijn. Lees er hier meer over.

Afbeelding
Architectadviseur

Organisaties en verenigingen

Er zijn veel instanties in Nederland die zich bezighouden met het Nederlandse erfgoed, en meer specifiek monumenten. Naast landelijke instanties die zich inzetten voor monumentenzorg zijn er ook speciale instanties voor onderhoud en restauraties. Ook zijn er verschillende belangenorganisaties die zich inzetten voor behoud van ons monumentaal erfgoed.

  • Landelijke organisaties

    Er zijn verschillende organisaties die landelijk actief zijn voor bijvoorbeeld subsidies, hulp in het onderhoud van monumenten en de bescherming van erfgoed.

  • Onderhoud en restauratie

    Onderhoud en restauratie van monumenten is een vak apart en vraagt om speciale zorg en aandacht. Gelukkig zijn er diverse partijen die u graag op weg helpen en met raad en daad bijstaan.

  • Belangenverenigingen

    Net als er veel monumenteigenaren zijn met hart voor monumenten, zo zijn er ook verschillende belangenorganisaties die zich inzetten voor behoud van ons monumentaal erfgoed.

Afbeelding
Onderzoek

Uitleg over verschillende instellingen

Binnen het vakgebied monumentenzorg werken verschillende instellingen, elk vanuit een eigen invalshoek om monumenten te behouden, te beschermen of te herstellen. Omdat deze begrippen nogal verwarrend kunnen zijn, hebben we een overzicht gemaakt waarin we het onderscheid uitleggen. 

Visiebrief cultuur: de toekomst voor monumenten

Erfgoed toegankelijker voor iedereen, dat is één van de belangrijkste speerpunten die Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven in 2018 in haar cultuurvisie voor de komende 4 jaren presenteerde. Er komt 325 miljoen extra vrij voor erfgoed, bijvoorbeeld voor inventieve projecten of voor subsidies. Welke plannen zijn er nog meer en wat betekent dat voor u?

Standbeeld op het dak van de Korenbeurs in Groningen
Afbeelding
Financiering

Subsidies, regelingen en fondsen

Subsidies, fondsen en leningen: er zijn voor u als monumenteigenaar of -behouder verschillende financiële mogelijkheden. Komt u niet in aanmerking voor subsidie? Dan is aanspraak maken op een lening met lage rente via het Nationaal Restauratiefonds of op een andersoortig fonds wellicht een mogelijkheid.

Vervallen monument in de buurt. Wat nu?

De meeste monumenteneigenaren zorgen goed voor hun huis. Toch kan het voorkomen dat een historisch gebouw in uw omgeving in verval raakt. Maakt u zich zorgen over de staat van een oud pand in uw buurt? Wij vertellen u graag wat u hieraan kan doen.

Het raam van een vervallen monument

Verhalen uit de praktijk

Naar boven