U bent hier

Wederopbouwflat in Tuinstad, Slotermeer

Alles over

Wederopbouw in Nederland 1940-1965

U leest hier alles over de gebieden, monumenten en monumentale wandkunst uit de jaren 1940-1965. 

De wederopbouwperiode is een belangrijke periode in de Nederlandse cultuurgeschiedenis.

 • In het kort

  De wederopbouwtijd kreeg al snel het etiket saai, gezapig en braaf opgeplakt. Dat gold ook voor de architectuur, stedenbouw en monumentale kunst. De laatste jaren is er steeds meer belangstelling en waardering voor het erfgoed uit deze periode.

 • Wederopbouwgebieden

  De aandacht voor de wederopbouwperiode groeit. Toch zijn de bijzondere cultuurhistorische karakteristieken nog niet algemeen bekend of erkend. Om de meest bijzondere eigenschappen te beschermen, selecteerde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dertig gebieden die van nationaal belang zijn voor deze periode.

 • Monumenten uit de wederopbouwperiode

  De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoekt, waardeert en selecteert de architectuur en stedenbouw uit de periode 1940-1965. De beste bouwwerken worden aangewezen als rijksmonument. Het gaat om excellente bouwwerken in de ontwikkeling van de architectuur, bouwtechniek of ruimtegebonden kunst.

 • Monumentale wandkunst

  Om te voorkomen dat meer waardevolle monumentale kunst uit de wederopbouwperiode zomaar verdwijnt, is een ‘Stappenplan voor het behoud van monumentale kunst’ ontwikkeld. Met dit plan kunnen eigenaren en beheerders op een verantwoorde wijze een beslissing nemen over beheer, behoud of afstoten van een kunstwerk. Ook mogelijk: meld wandkunst aan.

Nieuws

Er zijn geen nieuws items.