U bent hier

Monumentale boerderij duurzaam

Alles over

Duurzame en energiebesparende maatregelen

Duurzaam en energiezuinig wonen? Benut de mogelijkheden van uw monument

Duurzaam en energiezuinig omgaan met uw monument start vaak met kleine maatregelen. Ingrijpendere maatregelen vragen om maatwerk en goede aansluiting bij de kwaliteiten en mogelijkheden van het gebouw.

 • Duurzame en energiezuinige monumenten

  U bent monumenteigenaar of -beheerder en wilt energie besparen of meer weten over duurzame maatregelen? Een overzicht van de mogelijkheden, inclusief enkele tips en adviezen.

 • Makkelijk besparen met kleine maatregelen

  Als monumenteigenaar kunt u op veel eenvoudige manieren snel energie besparen; door bijvoorbeeld energiezuinige verlichting te gebruiken en de cv goed in te regelen. Ook goed onderhoud helpt u energie besparen.

 • Duurzaam door materialen

  Wat monumenten en andere historische gebouwen het meest duurzaam maakt, zijn hun materialen. Lees hier meer over het hoe en wat.

 • Over het verduurzamen van glas in uw monument

  Als je wilt verduurzamen of je monument comfortabeler wilt maken, dan denk je vanzelf ook na over het glas. Monumenteigenaren vinden het lastig zicht te krijgen op wat nu wel en niet mag en vooral: waarom dat dan zo is. Huub van de Ven van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en zelfstandig adviseur Martijn Haitink merken dat ook in hun werk. Wij leggen hen een aantal kwesties voor.

 • Energielabel

  Voor veel panden is het sinds 2015 verplicht om bij verkoop of verhuur een energielabel te hebben. Deze verplichting bestaat niet voor rijksmonumenten, provinciale en gemeentelijke monumenten.

 • Zonne-energie en monumenten

  Wilt u zelf warmte of elektriciteit opwekken via zonne-energie, dan gaat daar eerst altijd een stap aan vooraf: besparen op uw energieverbruik. Dat is de meest effectieve manier om kosten te besparen en het milieu te helpen. Vervolgens heeft u vier mogelijkheden: u vindt ze hier.

 • Financiële mogelijkheden

  Bekijk de financiële mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en energie besparen, onder andere over de Duurzame Monumenten-Lening van het Restauratiefonds.

 • Vergunning bij ingrepen duurzaamheid

  De algemene regel is dat voor wijzigingen aan een monument een omgevingsvergunning nodig is, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Dat geldt ook voor isolerende of energie-opwekkende ingrepen, vooral als de veranderingen onomkeerbaar zijn of zichtbaar vanaf de openbare weg.

 • Advies over duurzaam wonen en energie besparen

  Wanneer u in een monument woont zijn ingrepen aan het pand, ook energiebesparende maatregelen, aan extra regels gebonden. Volgens de regels in de monumentenzorg gelden 2 basisprincipes.