Verduurzamen, hoe doet u dat?

Wilt u beginnen met het verduurzamen van uw monument? Ook een kleine investering in uw tijd en geld maakt al een groot verschil. We helpen u graag op weg met een stappenplan, praktische informatie en de financiële mogelijkheden voor duurzaamheid, of ontdek de mogelijkheden met de Zelfscan Duurzaam Monument.

Waarom beginnen met duurzaamheid?

De belangrijkste redenen voor monumenteigenaren om met duurzaamheid te beginnen zijn voor hun portemonnee, comfort of voor het milieu. Met een energiezuinige CV ketel of isolatiemateriaal bespaart u bijvoorbeeld al flink op uw energiekosten. Naast uw eigen comfort, is ook de bewoonbaarheid voor de toekomstige generaties een reden om uw pand duurzamer te maken. Door te verduurzamen, maakt u uw pand klaar voor de toekomst.

isolatie
Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Wat is er allemaal mogelijk?

Vaak wordt bij duurzaamheid meteen aan zonnepanelen gedacht. Dit is natuurlijk voor monumenten ook een optie, maar er is zoveel meer mogelijk. Verduurzamen kan op allerlei manieren, van kleine aanpassingen tot grotere:

 • Energiezuinige verlichting en apparatuur
 • Een goede (in)regeling van de cv
 • Het sluiten van raamluiken en gordijnen
 • Het plaatsen van tochtstrippen
 • Zonnepanelen aanschaffen
 • Isolatie
 • Het gebruik van duurzame, hernieuwbare materialen
Afbeelding
Tips

Dit doet u zelf

Als monumenteigenaar staat u voor een uitdaging: hoe verlaagt u de energierekening en verbetert u het comfort, met respect voor de monumentale waarden? Standaard oplossingen voor energiebesparing zijn niet altijd toe te passen op uw monument. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf al te beginnen met het besparen van energie.

Kleine investering, groot resultaat

Neem zelf eenvoudige en snelle maatregelen. Ook een kleine investering in uw tijd en geld maakt al een groot verschil.

Verduurzamen in 10 stappen

Een monument verduurzamen is een geweldige puzzel. Met deze 10 stappen helpen we u graag op weg.

Afbeelding
Inspectie

Vind advies

Denkt u aan een grotere ingreep, bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen? Ga dan eens langs bij uw gemeente of raadpleeg een Duurzame Monumenten-adviseur. Deze kunnen u informeren over de mogelijkheden, historische waarden en eventuele vergunningen. Zeker voor grotere ingrepen is het belangrijk u goed te laten adviseren. Zo weet u zeker dat uw duurzame oplossing aansluit op uw wensen en eisen.

Afbeelding
Financiering

Financieringsmogelijkheden

U kunt bij het Restauratiefonds terecht voor verschillende financieringsmogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Als eigenaar van een rijksmonument vraagt u voor uw duurzaamheidswerkzaamheden bijvoorbeeld de Duurzame Monumenten-Lening bij het Restauratiefonds aan. Ook werkt het Restauratiefonds samen met gemeenten en provincies. Hierdoor zijn er voor eigenaren van gemeentelijke monumenten of beeldbepalende panden ook financiële oplossingen.

Afbeelding
Vergunning

Is een vergunning nodig?

De algemene regel is dat voor wijzigingen aan een monument, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant, een Omgevingsvergunning nodig is. Dat geldt ook voor isolerende- of energieopwekkende ingrepen, vooral als de veranderingen onomkeerbaar zijn of zichtbaar vanaf de openbare weg. De maatregelen kunnen per monument en per gemeente verschillen.

Doe de vergunningcheck

Doe nu online een vergunningcheck en controleer of u een vergunning nodig heeft.

Geen vergunning nodig?

Voor sommige werkzaamheden aan (rijks)monumenten is geen vergunning nodig.

Meer over duurzaamheid

Energielabel niet verplicht

Voor veel panden is het sinds 2015 verplicht om bij verkoop of verhuur een energielabel te hebben. Deze verplichting bestaat niet voor rijksmonumenten.

Zonne-energie en monumenten

Om zelf warmte of elektriciteit op te wekken in uw pand, zijn er vier mogelijkheden:

 • zonnecollectoren voor warmtewinning
 • zonnepanelen voor stroomopwekking
 • hybride systemen die stroom én warmte opwekken
 • speciale bouwmaterialen zoals dakpannen voor stroomopwekking

Top 3 duurzaamheidsvragen

Wij horen veel monumenteigenaren over hun zoektocht bij het verduurzamen van hun monument. Dit is onze top 3:

 • Hoe isoleer ik mijn monument verstandig?

  Het is maar hoe u verstandig opvat. Verstandig betekent in ieder geval bij een monument dat de ingreep geen negatieve gevolgen heeft voor de monumentale waarde. Daar heeft bijvoorbeeld uw gemeente wel een visie op. Verstandig betekent ook dat u niet in het ene deel van het pand een oplossing bedenkt, die elders problemen oplevert. Berucht zijn de koudebruggen, bijvoorbeeld bij balkenkoppen of bij vensterglas. Een open deur misschien, maar we zeggen het toch maar: isoleren begint bij de buitenkant, de schil van je gebouw. Zorg er eerst voor dat u de problemen van buiten ook buiten houdt. Pak dus muren en daken aan en kijk dan verder.

  Lees hier meer over wat bouwfysicus Marc Stappers zegt over onder meer dampopen isoleren

  Welke isolatiemaatregel werkt in uw pand goed?

 • Hoe houd ik het vocht in mijn pand onder controle?

  Vocht is in een pand waarin geleefd wordt onontkoombaar en het kan funest zijn voor een monument. Wij hebben wel eens van een expert gehoord dat er drie maatregelen te nemen zijn tegen vocht in het pand, namelijk: ventileren, ventileren, ventileren. Dat klinkt flauw, maar het is echt waar! Met voldoende ventilatie in uw pand houd u het vochtprobleem onder controle. u kunt hiervoor de kanalen gebruiken die al in het pand aanwezig zijn, zoals rookkanalen of schuiframen. Maar hoe zorgt u tegelijkertijd voor een aangenaam binnenklimaat? Want we hadden net die kieren gedicht, die zorgden voor tocht en energieverlies.

  Behalve de ramen openzetten, kunt u ook voor een technische oplossing kiezen, zoals Dick Singerling bij zijn monument in Alkmaar deed. Hij koos voor een WTW-installatie.

  Welke slimme oplossingen heeft u gevonden?

 • Welk glas kan ik het best gebruiken?

  Ook bij de keuze voor glas staat de monumentale waarde van uw monument voorop. Gelukkig komen er steeds meer technische oplossingen, die zorgen voor isolatie en tegelijkertijd de monumentale waarde niet aantasten. Maar simpel is het niet. We zijn hierover in gesprek gegaan met een aantal specialisten, lees hier het artikel.

  Op monumenten.nl leest u hoe Rob Bloem glas vond met een HR++ isolatiewaarde en hij wist er ook nog een glas in lood look aan mee te geven. 

  Welke oplossing heeft u gevonden voor het verduurzamen van glas in uw monument?

Verhalen over duurzaamheid

Naar boven