Aanpassen of restaureren

U wilt het interieur van uw monument veranderen? Probeer zoveel mogelijk de waardevolle interieuronderdelen of structuren te behouden. U bent in de rijke historie van het pand immers maar voor een beperkte tijd eigenaar van het monument. 

Hoe weet ik wat ik mag aanpassen?

In een rijksmonument zijn ook de vaste interieuronderdelen beschermd. Welke regels en wetgeving in uw geval van toepassing zijn hangt voornamelijk af van het soort monument, de locatie, de aard van de ingreep en de omvang.

Voor aanpassingen aan bijvoorbeeld monumentale stucplafonds of historische wandbekleding, hebt u een omgevingsvergunning nodig. Dit wil overigens niet zeggen dat er niets mogelijk is. De gemeente of een interieurarchitect kan met u meedenken over geschikte aanpassingen; neem hiervoor in een vroeg stadium contact op.

interieur van een monument
Afbeelding
Restauratie

Restauratie van uw interieur

Een restauratie van het interieur vindt vaak eens in de ongeveer 50 jaar plaats. U krijgt er meestal maar één keer in uw leven mee te maken. Iets om trots op te zijn en op zorgvuldige wijze aan te pakken! 

Anders dan bij structureel onderhoud van uw monument, gaat het bij een restauratie meestal om omvangrijke werkzaamheden aan meerdere plekken in uw interieur. 

Afbeelding
Tips

Praktische tips

Gaat u uw monumentale interieur aanpassen of restaureren? Lees dan eerst deze tips:

  • Neem voldoende tijd voor de voorbereidingen en het vooronderzoek.
  • Check bij uw gemeente of er voor de werkzaamheden aan uw interieur een vergunning nodig is, voorkom dat het werk onnodig stilgelegd moet worden.
  • Bescherm waardevolle interieuronderdelen, zoals een parketvloer, al voor de aanvang van de werkzaamheden. Vaak wordt dit vergeten, helaas met schade tot gevolg. 

  • Bewaar gedemonteerde onderdelen altijd, zodat ze door toekomstige generaties kunnen worden teruggeplaatst.

  • Vraag altijd meerdere offertes aan en meld dit van te voren als u partijen uitnodigt.
  • Raadpleeg de uitvoeringsrichtlijnen.
  • Schakel een deskundig restauratiearchitect in die u kan adviseren over specifieke interieuraspecten.
  • Word lid van de Monumenten Community en vraag andere monumenteigenaren en leer van hun ervaringen. 

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Remco Vos

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Remco Vos, accountmanager Restauratiefonds, regio Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.
Remco Vos
Naar boven