Uw interieur aanpassen of restaureren

Voor het aanpassen van uw interieur geldt hetzelfde als voor de buitenkant van uw monument: probeer zoveel mogelijk onderdelen te behouden. Is een aanpassing echt nodig? Lees dan op deze pagina hoe u de aanpassing het beste aanpakt.

Weet wat u mag aanpassen

Woont u in een rijksmonument? Dan zijn ook vaste onderdelen van uw interieur beschermd. Dit betekent echter niet dat u niks aan uw interieur mag aanpassen. Welke regels en wetgeving in uw geval van toepassing zijn, hangt af van het soort monument, de locatie en de ingreep. Schakel de hulp van de gemeente of een interieurarchitect in om mee te denken over een geschikte aanpak.

interieur van een monument
Afbeelding
Restauratie

Uw interieur restaureren

Gemiddeld vindt een restauratie van een monument een keer in de 50 jaar plaats. Dat betekent dat u waarschijnlijk in uw leven maar een keer een (grote) restauratie meemaakt. Iets om trots op te zijn en zorgvuldig aan te pakken!

De werkzaamheden van een restauratie zijn vaak te groot om zelf op te pakken. Zoek daarom altijd een geschikte vakman om u te helpen. Vergeet ook niet om in een vroeg stadium contact op te nemen met uw gemeente om uw plannen te bespreken.

Afbeelding
Tips

Praktische tips voor u start

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees daarom voordat u aan de slag gaat met het aanpassen of het restaureren van uw interieur deze tips.

Bereid u goed voor

  • Neem voldoende tijd voor de voorbereidingen en het vooronderzoek.
  • Check bij uw gemeente of er voor de werkzaamheden aan uw interieur een vergunning nodig is. Zo voorkomt u dat het werk onnodig stilgelegd moet worden.
  • Bescherm waardevolle interieuronderdelen, zoals een parketvloer, al voor de aanvang van de werkzaamheden.
  • Raadpleeg de uitvoeringsrichtlijnen.

Schakel de juiste hulp in

  • Schakel een deskundig restauratiearchitect in die u kan adviseren over specifieke interieuraspecten.
  • Vraag altijd meerdere offertes aan en meld dit van te voren als u partijen uitnodigt.
  • Word lid van de Monumenten Community en vraag andere monumenteigenaren om advies en leer van hun ervaringen.

Stappenplan voor aanpassingen

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een handig stappenplan gemaakt voor het aanpassen van uw monumentale interieur. In slechts twee pagina’s leest u hoe u uw interieur aanpast, zonder de monumentale waarde te verliezen.

Verfpot met kwasten

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Remco Vos

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Remco Vos, accountmanager Restauratiefonds, regio Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.
Remco Vos
Naar boven