Interieur onderhouden

Door preventieve maatregelen te (laten) nemen, houdt u uw interieur of waardevolle onderdelen ervan in goede staat. Doe dit op een verantwoorde manier zodat niet alleen u, maar ook toekomstige generaties er van kunnen genieten.  

Goed onderhoud bespaart u geld

Een goed onderhoudsplan zorgt ervoor dat u weet welke werkzaamheden u wanneer moet (laten) doen. Planmatig en adequaat onderhoud levert u een forse besparing op. U voorkomt dure restauratiewerkzaamheden of stelt deze door onderhoud langer uit. 

Over het algemeen geldt: hoe meer onderdelen, objecten en materialen, hoe complexer het onderhoud. De frequentie voor het onderhoud, bijvoorbeeld dagelijks of maandelijks, hangt af van het gebruik, de ligging en de gebruikte materialen.

onderhoud van het interieur
Afbeelding
Tips

Dit doet u zelf

Goed onderhoud hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Vaak gaat het om praktische tips en adviezen die u zelf kunt toepassen, zoals onderstaande voorbeelden. 

 • Vloer in de was zetten

  Het in de was zetten van interieuronderdelen met een waslaag is een voorbeeld van periodiek onderhoud. Denk aan een parketvloer, lambrisering of trap. De waslaag beschermt de houten onderdelen. Hou er wel rekening mee dat regelmatig gebruik van polijstmachines met schurende pads de waslaag aantast! 

 • Deurmat voorkomt slijtage

  Een simpele tip die voor iedereen geldt: ga stof en vuil zoveel mogelijk tegen. Dit begint bij de voordeur. Door goede matten voor en achter de deur te leggen, houdt u maar liefst 80% van het vuil tegen en voorkomt u slijtage van uw interieur. Deze deurmatten zelf hebben wel ook regelmatig onderhoud nodig. 

 • Droog reinigen

  Stof en vuil kunt u het beste zoveel mogelijk droog verwijderen. Het nat reinigen leidt, veelal op termijn, tot veel schade aan bijvoorbeeld tegelvloeren en wandafwerkingen.

Afbeelding
Schilderwerk

Voorkom houtrot

Houtrot ontstaat vaak van binnenuit. De buitenkant van het houtwerk verven voorkomt dus, anders dan vaak gedacht wordt, geen houtrot. Desondanks is het wel van belang om schilderwerk rond ramen en deuren op tijd bij te werken. Welke aanpak nodig is tegen houtrot, hangt van meerdere factoren af. Lees hier meer over op de pagina monumentaal schilderwerk.

Afbeelding
Restauratie

Meer praktische tips

Met deze tips maakt u de kans op schade aan uw interieur zo klein mogelijk. 

 • Voorkom lichtschade. Licht is een van de grootste schadeveroorzakers en lichtschade is vaak onherstelbaar: sluit binnenluiken of gordijnen, laat UV-werend folie aanbrengen, kies UV-werende achterzetbeglazing en hou verplaatsbare items zoveel mogelijk uit het (zon)licht. 
 • Plaats waardevolle objecten niet vlak naast een radiator. 
 • Check periodiek of de ophanging van bijvoorbeeld schilderijen en prenten nog goed is. 
 • Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van water op waardevolle interieuronderdelen.
 • Plaats insectmonitorvallen (plakvallen) om te weten welke schadelijke insecten in uw interieur aanwezig zijn en in welke hoeveelheid. 
 • Als u twijfelt over de achteruitgang van de conditie van een interieuronderdeel, neem dan periodiek, bijvoorbeeld ieder kwartaal, een foto ter vergelijking. 
 • Maak foto's van al uw waardevolle roerende interieuronderdelen en sla deze buiten uw pand op; bij calamiteiten kunt u ze aan uw verzekeringsmaatschappij overhandigen. 
 • Voorkom waterschade aan het interieur door de goten op tijd schoon te (laten) maken.
 • Stel een onderhoudsplan op voor planmatig onderhoud. De Interieurwacht of Monumentenwacht in uw provincie kan u hier mogelijk mee helpen. 
 • Laat geen kaarsen of waxinelichtjes onbeheerd achter, nog steeds een belangrijke oorzaak voor (brand)schade. 

Schakel bij twijfel altijd de hulp van een expert in. In onze bedrijvengids vindt u verschillende vakmensen die u kunnen helpen met het onderhouden van uw interieur.

Advies en inspectie van Monumentenwacht

Voor advies over onderhoud van uw interieur kunt u contact opnemen met de Monumentenwacht in uw provincie. Woont u in Noord-Brabant of Limburg, dan kunt u voor informatie en inspectie terecht bij speciale interieurwachten (via de Monumentenwacht). Interieurwachters geven technische en praktische adviezen over de binnenkant van monumentale gebouwen.

Verhalen uit de praktijk

Naar boven