Wat is een monumentaal interieur?

Van sommige (rijks)monumentale gebouwen is niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant beschermd. Denk hierbij aan een trappenhuis of wijnkelder, maar ook aan deuren of plafonds. Op deze pagina leest u wat een monumentaal interieur is en welke onderdelen wel en niet beschermd zijn.

Afbeelding
Onderzoek

Wanneer is een interieur beschermd?

Bij een interieur gaat het over de binnenkant van uw monument. Niet van alle monumentale panden is het interieur beschermd. Om een beschermde status te krijgen moet het interieur waardevol zijn, bijvoorbeeld door opmerkelijke interieuronderdelen. Wilt u weten of uw interieur beschermd is? Neem dan contact op met uw gemeente. Zij weten precies welke onderdelen van uw interieur wel of niet beschermd zijn.

De binnenkant

Een monumentaal interieur bestaat uit alle elementen aan de binnenkant van uw monument. Hieronder vallen bepaalde ruimtes, zoals een keuken of een serre. Ook vloeren of wanddecoratie zoals spiegels zijn onderdeel van het interieur. Een monumentaal interieur bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De ruimtes
  • De afwerking
  • De vaste bestanddelen, bijvoorbeeld deuren en lambrisering
  • De aanwezige roerende zaken, bijvoorbeeld meubels en servies
interieur giethoorn

Ruimtes
Alle ruimtes in een monument horen bij het monumentale interieur. Niet alleen karakteristieke ruimtes, ook uw woonkamer en slaapkamer maken hier onderdeel van uit. Verder zijn de structuur, de ruimtelijke verhouding en en de verbindingen tussen ruimtes van belang.

Afwerking
De manier waarop bepaalde ruimtes zijn afgewerkt, maakt ook onderdeel uit van uw monumentale interieur. Denk hierbij aan vloeren, wanden, plafonds en bepaalde materialen die hiervoor gebruikt zijn.

Vaste bestanddelen
Bij vaste bestanddelen moet u denken aan een vlak stucplafond, weelderig gesneden lambriseringen, een schouwpartij of bijvoorbeeld een bakoven. Ook deuren, installaties en ingebouwd meubilair zijn onderdeel van de vaste bestanddelen van uw monumentale interieur.

Aanwezige roerende zaken
Aanwezige roerende zaken zijn onderdeel van uw interieur, maar zijn niet beschermd. Meubels, serviesgoed en decoraties zijn voorbeelden van aanwezige roerende zaken. Deze elementen zijn misschien niet beschermd, maar ze zijn wel van grote waarde en geven uw monument karakter.

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Mag u een beschermd interieur aanpassen?

Als u een beschermd interieur heeft, betekent dat niet automatisch dat niks mogelijk is. Welke regels en wetgeving van toepassing zijn, ligt aan het soort monument, de locatie en de aanpassing.

Meer over monumentale interieurs

Boekentip: 'Behoud van binnen'

In het boek ‘Behoud van binnen’ vindt u tips over de instandhouding van waardevolle interieurs.

Afbeelding
Icoon van een monument

Handige publicaties

Wilt u meer weten over monumentale interieurs? Bekijk dan één van de meer dan 60 publicaties van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over dit onderwerp.

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Grietje Hofstede

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Grietje Hofstede, accountmanager Restauratiefonds, regio Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland.
Grietje Hofstede
Naar boven