Interieurensembles

Als een gebouw en het interieur samen één zijn, spreken we van een interieurensemble. U vindt interieurensembles in kerken en bestuursgebouwen, maar ook in woonhuizen. Ze kunnen van historisch, artistiek of cultureel belang zijn, maar zijn niet wettelijk beschermd.

Is uw interieur een ensemble?

Vraagt u zich af of uw interieur (of een deel ervan) een ensemble is? Laat dan uw interieur waarderen. Met een waardering beantwoordt een interieurhistoricus of een bouwhistoricus met kennis van historische interieurs vragen als:

  • Is mijn interieur een ensemble?
  • Is mijn interieur als geheel het behouden waard?
  • Hoeveel inspanning kost het om mijn interieur bij elkaar te houden?
  • Is het geheel de kosten voor bijvoorbeeld instandhouding of restauratie waard?
tekst
Afbeelding
Stadsaanzicht

Verschillende soorten ensembles

Interieurensembles vindt u in kerken en bestuursgebouwen, maar ook in boerderijen en woonhuizen. Ensembles bestaan in verschillende vormen. Sommige ensembles zijn een totaalontwerp, andere ensembles vormen een geheel omdat ze samengesteld zijn in dezelfde tijdsperiode.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft in overleg met de erfgoedsector een kaart gemaakt met daarop 70 voorbeelden van interieurensembles door heel Nederland. U kunt een deel van deze ensembles ook bezoeken!

Afbeelding
Wetten

Waardevol maar niet wettelijk beschermd

Ensembles kunnen van cultureel, technisch of historisch belang zijn, maar zijn niet wettelijk beschermd. De Erfgoedwet focust zich op het behouden van de samenhang tussen gebouw en voorwerpen, maar besteed geen aandacht aan de omgang met ensembles. De Erfgoedwet houdt aanpassingen zoals de stoffering van meubels veranderen en aanpassing van bijvoorbeeld lak dus niet tegen. 

Dat een ensemble niet wettelijk beschermd is, betekent ook dat er geen instandhoudingsplicht is en geen mogelijkheid om instandhoudinssubsidie aan te vragen.

Meld uw ensemble aan!

Bent u in het bezit van een interieurensemble? Meld deze dan aan via het forumulier van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed. Door uw ensemble aan te melden, helpt u mee met de herkenning en erkenning van interieurensembles in Nederland.

Verhaal uit de praktijk

Publicatie over ensembles

Wilt u meer weten over de verschillende soorten interieurensembles, het onderhoud en het wettelijke kader? Neem dan een kijkje in de publicatie ‘Theoretisch kader interieurensembles’.

Naar boven