Hoofdweg 256, Bellingwolde

Inleiding

Van oorsprong HERENHUIS met aangebouwd achterhuis uit 1809, dat waarschijnlijk in het laatste kwart van de negentiende eeuw zijn huidige aanzien kreeg. Het pand is diverse malen verbouwd en heeft verschillende functies gehad. Tegenwoordig is het als woonhuis in gebruik en is door de huidige eigenaar gerestaureerd met "oude" onderdelen in een aangepaste Eclectische stijl. Met name de serre en het aangebouwde achterhuis zijn naar eigen inzicht op een zorgvuldige en verantwoorde wijze in "oude staat" teruggebracht. Bij de woning hoort een diepe achtertuin waarin een sober gemetseld schuurtje staat dat buiten de bescherming van rijkswege valt vanwege jongere aanpassingen.

Het herenhuis is met name van belang vanwege zijn beeldbepalende ligging aan de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg door Bellingwolde. Het pand vormt samen met de monumentale panden Hoofdweg 252 en Hoofdweg 237 een fraai ensemble.

Omschrijving

HERENHUIS opgetrokken in een rood-bruine baksteen op een gepleisterd trasraam met gebouchardeerde vlakken, afgedekt met een gepleisterde rand. Het afgekotte schilddak, gedekt met een zwarte geglazuurde Friese golfpan, heeft vier (vernieuwde) gemetselde schoorstenen met kap, en een kroonlijst met triglyfen. Op de gevelhoeken aan de voorzijde gemetselde pilasters.

De voorgevel (west) wordt benadrukt door een iets risalerende doorgetrokken middenpartij onder een steekkap met zadeldak met kroonlijst en drie vazen. In de middenpartij de hoofdentree bestaande uit dubbele paneeldeuren met getoogd bovenlicht met vergulde leeuw in een portiek. De portiek heeft gepleisterde vlakken en twee gepleisterde pilasters met bladkapiteel. Voor de entree een natuurstenen stoep (drie treden) tussen zijwanden. Boven de entree een balkon met ijzeren hek met decoratieve stijlen tussen houten pijlers, steunend op twee decoratieve consoles. Het balkon is bereikbaar via twee deuren met deurlicht en halfrond bovenlicht, binnen een licht getoogde gepleisterde portiek met omlijsting met kuif.

Zowel links als rechts van de middenpartij twee getoogde T-vensters en twee getoogde zaadvensters, alle binnen een gepleisterde omlijsting met kuif.

In de noordgevel vier getoogde T-vensters en vier getoogde zaadvensters, alle binnen een gepleisterde omlijsting met kuif; vier tweeruits keldervensters. In de zuidgevel twee T-vensters en drie zaadvensters, alle binnen een gepleisterde omlijsting met kuif. Aan de zuidgevel een aangebouwde houten serre op een gemetseld trasraam. De serre heeft aan de beide zijkanten drie ramen en aan de voorzijde vier ramen, alle met een bovenlicht met getint glas en roedenverdeling.

Aan de achtergevel het aangebouwde achterhuis dat vanwege ingrijpende, maar zorgvuldige restauratie voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang is.

Herenhuis van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde

- als voorbeeld van een van oorsprong ouder herenhuis dat in het tweede kwart van de negentiende eeuw zijn huidige uiterlijk kreeg

- vanwege de opvallende detaillering

- vanwege de hoge ensemblewaarde, samen met de monumentale panden Hoofdweg 252 en 137

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg door Bellingwolde

Hoofdweg 256 9695 AV Bellingwolde Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis