U bent hier

Voor- en nadelen bezit

Bijzonder, uniek en uitdagend

U overweegt de aanschaf van een monument? Dan doet u er goed aan om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Wonen of werken in een monument is bijzonder, uniek en uitdagend en kent onder bepaalde omstandigheden financiële voordelen. Tegelijkertijd wordt er nogal wat van u gevraagd, als eigenaar en/of bewoner van een monumentaal pand.

Voordelen

  • U bezit een uniek en bijzonder pand met een grote historische waarde en beschermde status.
  • U leert veel over uw pand en de geschiedenis ervan.
  • U kunt gebruikmaken van advies en ondersteuning bij de instandhouding van uw monument via onder meer uw gemeente, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (InfoDesk en brochures ) en Monumentenwacht in uw provincie.
  • U komt mogelijk in aanmerking voor financiële ondersteuning (subsidie/laagrentende lening) bij onderhoud en restauratie.

Nadelen

  • Uw pand dient zijn historische en unieke monumentale waarde te behouden en vraagt het nodige onderhoud; dat vraagt tijd, toewijding en bovendien kan het kostbaar zijn.
  • U bent gebonden aan wet- en regelgeving wanneer u uw pand wilt aanpassen, verbouwen of restaureren; vrijwel altijd krijgt u te maken met uw gemeente en dient u een omgevingsvergunning aan te vragen.
  • U dient er rekening mee te houden dat een vergunningstraject voor een monument langer duurt dan het traject voor niet-monumentale panden.
  • Uw pand vraagt om specialistische zorg; kosten voor onderhoud en restauratie vallen veelal hoog uit vanwege bijvoorbeeld gebruik van speciale materialen en technieken.

Bescherming gaat verder dan voorgevel

De beschermde status van een monument gaat verder dan de buitenkant van het pand. Zo valt bijvoorbeeld ook het interieur onder de bescherming. Het is niet zo dat u niets mag met een monumentaal pand, wel vraagt het om tijdige afstemming met uw gemeente.

Laat u vooraf informeren

Overweegt u alsnog de aanschaf van een monumentaal pand? Laat u dan goed informeren over de bouwkundige staat van het pand, de financiële consequenties en de fiscale mogelijkheden. Zie ook de Gids Monumentaal wonen voor uitgebreide informatie voor (rijks)monumenteigenaren en informeer naar het beleid en de mogelijkheden in uw provincie en gemeente.

Heeft u kunnen vinden wat u zocht?

Bedankt voor uw terugkoppeling.

Zie ook

Op de hoogte blijven

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf maandelijks op de hoogte van al het monumentennieuws.