Herbestemmingssubsidie

De herbestemmingssubsidie bevordert een duurzaam gebruik van monumenten en van gebouwen met een cultuurhistorische waarde. De regeling voorkomt dat monumenten waarvoor een nieuwe functie lastig te vinden is, langere tijd leeg staan en daardoor snel achteruit gaan.

Subsidie aanvragen kan ieder jaar van 1 oktober t/m 30 november.
 

Afbeelding
Financiering

Financiële regelingen

Er zijn verschillende regelingen beschikbaar om uw herbestemmingsplannen financieel te ondersteunen. Denk hierbij aan subsidie om de haalbaarheid van uw plannen te onderzoeken of om uw pand in de tussentijd te beschermen tegen weersinvloeden.

 • Financiering voor onderzoek

  Verken de mogelijkheden tot herbestemming zo breed mogelijk met een haalbaarheidsonderzoek of interactief of procesgericht onderzoek.

 • Wind- en waterdichtmaatregelen

  U kunt subsidie aanvragen voor alle noodmaatregelen die een gebouw beschermen tegen weersinvloeden, verzakking of instorting. 

 • Restauratiefondsplus-hypotheek

  De Restauratiefondsplus-hypotheek is een lening met een lage rente, speciaal voor eigenaren van rijksmonumenten die niet zijn geregistreerd als woonhuis.

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Subsidieaanvraag voorbereiden

Jaarlijks kunt u vanaf 1 oktober tot en met 30 november subsidie aanvragen. Bereid de aanvraag voor door bijlagen te verzamelen. Gebruik de checklist om te zorgen dat u geen bijlage over het hoofd ziet.

Afbeelding
Monument zoeken

Belangrijke zaken na uw aanvraag

Wanneer u een subsidie aanvraag heeft ingediend zijn er nog een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden:

 • Gewijzigde omstandigheden
  Heeft u de subsidiebeschikking ontvangen en zijn intussen de omstandigheden veranderd? Geef deze wijzigingen dan tijdig door.
 • Subsidieverantwoording
  Voor sommige subsidiebedragen moet u een verantwoording afleggen. In de subsidiebeschikking leest u hoe u dit doet.
 • Voorrangsregeling
  Wanneer het jaarlijkse budget voor de subsidie niet voldoende is voor de vele aanvragen, geldt een voorrangsregeling.

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Remco Vos

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Remco Vos, accountmanager Restauratiefonds, regio Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.
Remco Vos

Verhalen uit de praktijk

Naar boven