Herbestemmingssubsidie

Wilt u uw monument een nieuwe bestemming geven? Vraag dan van 1 oktober tot en met 30 november voor uw onderhoudskosten instandhoudingssubsidie aan. Heeft u alles voor uw aanvraag al voorbereid?

Wat is herbestemmingssubsidie?

Bent u eigenaar van een kerk, een fabriek, een klooster of een ander gebouw dat zich lastig leent voor herbestemmen? Dan kunt u waarschijnlijk gebruik maken van herbestemmingssubsidie. De herbestemmingssubsidie moet voorkomen dat monumenten waarvoor een nieuwe functie lastig te vinden is, langere tijd leeg staan en daardoor snel achteruit gaan.

U kunt de subsidie gebruiken om de mogelijkheden van herbestemming zo breed mogelijk te verkennen met bijvoorbeeld een haalbaarheidsonderzoek. Een andere mogelijk is om de subsidie te gebruiken om uw gebouw te beschermen tegen weersinvloeden, verzakking of instorting.

Meelfabriek na restauratie
Afbeelding
Financiering

Financiële regelingen

Er zijn verschillende regelingen beschikbaar om uw herbestemmingsplannen financieel te ondersteunen. Denk hierbij aan subsidie om de haalbaarheid van uw plannen te onderzoeken of om uw pand in de tussentijd te beschermen tegen weersinvloeden.

  • Financiering voor onderzoek

    Verken de mogelijkheden tot herbestemming zo breed mogelijk met een haalbaarheidsonderzoek of interactief of procesgericht onderzoek.

  • Wind- en waterdichtmaatregelen

    Gebruik de subsidie om uw gebouw te beschermen tegen weersinvloeden, verzakking of instorting.

  • Restauratiefondsplus-hypotheek

    De Restauratiefondsplus-hypotheek is een lening met een lage rente, speciaal voor eigenaren van rijksmonumenten die niet zijn geregistreerd als woonhuis.

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Bereid uw aanvraag voor

Jaarlijks kunt u vanaf 1 oktober tot en met 30 november subsidie aanvragen. Bereid de aanvraag voor door bijlagen te verzamelen. Gebruik de checklist om te zorgen dat u geen bijlage over het hoofd ziet.

Dossier herbestemmingssubsidie

Waarvoor gebruik ik de subsidie?

U kunt de subsidie gebruiken om de herbestemmingsmogelijkheden te onderzoeken of om uw pand tussentijd te beschermen tegen wind- en waterschade.

Afbeelding
Architectadviseur

Voor wie is de subsidie?

Niet alleen monumenteigenaren komen in aanmerking voor herbestemmingssubsidie. Ook gebouwen zonder monumentale status en zelfs sommige woonhuizen komen in aanmerking voor de subsidie.

Verhalen uit de praktijk

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Remco Vos

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Remco Vos, accountmanager Restauratiefonds, regio Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.
Remco Vos

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) speelt vooral een rol bij rijksmonumenten. Ze wijzen namens de minister van OCW rijksmonumenten aan, verlenen subsidie voor restauratie en onderhoud, houden het rijksmonumentenregister bij en adviseren gemeenten bij ingrijpende wijzigingen van rijksmonumenten. Verduurzaming van monumentaal erfgoed is essentieel voor de instandhouding op langere termijn. Om die reden heeft de RCE het initiatief genomen voor het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten (2023-2025).

Naar boven