Monumenten in Noordgouwe

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen
45
45
1

Monumenten

  • Rijksmonument

    Bleykzigt

    Buitenplaats "Bleykzigt". Huis in twee gedeelten. Voorgebouw drie vakken diep, voorzien van voorgevel van vijf traveeën met een galerijtje op vier kolommen en van een schilddak met topschoorsteen. Aansluitend een achterbouw met verdieping, een vak diep, eveneens onder schilddak.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Donkereweg 29

    Omschrijving

    Vrijstaande middenstandswoning in overgangsstijl met invloeden van de chaletstijl. De woning werd gebouwd voor de rentenier L. van den Bout, volgens gedenksteentje in de portiek in 1909.

  • Rijksmonument

    Donkereweg 33

    Omschrijving

    Vrijstaande middenstandswoning gebouwd in overgangsstijl met chaletstijlachtige invloeden. Volgens de gedenksteen werd de eerste steen in 1921 gelegd door C.A. Vlieger.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Donkereweg 35

    Herberg of uitspanning. Vrijstaand huis met grote kap (zonder dakkapellen). Aan de zijde van de straatweg gepleisterde gevel met rechts van de voordeur drie en links daarvan twee vensters. Uitbouw links met nog eens twee traveeën. In de zijgevel drie tuindeuren.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Donkereweg 72

    Omschrijving onderdeel 5:

    HEK, XVIIIc; hek naast de zuidelijke kopgevel van het huis als toegang tot de voormalige moestuin; smalle vierkante natuurstenen gebosseerde pijlers met geprofileerde dekplaten; smeedijzeren hekvleugels, XVIII.

    Waardering:

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Donkereweg 72

    Omschrijving onderdeel 6:

    ZONNEWIJZER, XVIII; in de moestuin; vierkante sokkel van natuursteen (doorsnede van kruispijler); schacht uitzwenkend boven geprofileerde voet; zijvlakken met ondiepe nissen in L.XIV-stijl (absidale vorm); gerestaureerde zonnewijzer.

    Waardering:

  • Rijksmonument

    Donkereweg 74

    Omschrijving onderdeel 4:

    TUINMANSHUIS, XIX; bakstenen huisje op rechthoekige plattegrond in het bos achter het koetshuis; zadeldak met grijze pannen; westgevel over volle lengte uitgebreid met houten aanbouw (XXc); vernieuwde meerruitsvensters.

    Waardering:

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Heereweg 10

    Inleiding

    Begraafplaats en dubbel ijzeren toegangshek. Het voorste deel van de begraafplaats bezit de oudste grafstenen, nl. uit de jaren zestig van de negentiende eeuw.

    Omschrijving

Naar boven