Donkereweg 33, Noordgouwe

Omschrijving

Vrijstaande middenstandswoning gebouwd in overgangsstijl met chaletstijlachtige invloeden. Volgens de gedenksteen werd de eerste steen in 1921 gelegd door C.A. Vlieger.

De woning heeft een langsgevel met middenrisaliet in topgevelvorm. De gevels zijn opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband. De voorgevel wordt verlevendigd door een groen geglazuurde profiellijst waarin de raamdorpels zijn opgenomen, dito afdeklijst van de plint, geglazuurde bakstenen accenten in de gele bakstenen bogen en een groen geglazuurd architraaflijstje onder de goot. Overigens banden en sierwerk in gele baksteen. Tegelvullingen in de boogtrommels. De entree met panelendeur en glas-in-lood bovenlicht is opgenomen in een geheel betegelde nis. Boven de entree bevindt zich een door zware consoles gedragen balkon, voorzien van een balustrade met gietijzeren vulling. Het balkon is bereikbaar via dubbele balkondeuren met een driehoekig glas-in-lood bovenlicht. In de voorgevel houten H-type schuiframen met glas-in-lood bovenramen en ingebouwde rolluiken. In de rechter zijgevel eveneens vensters met glas-in- lood bovenlichten. In de linker zijgevel en de achtergevel bevinden zich ondermeer een nieuw venster.

Het huis is voorzien van een zadeldak met een dwars hierop geplaatst zadeldakje aan de voorzijde; beide kappen zijn voorzien van overstekken met houten topvulling en stokmakelaar en gedekt met rode, geglazuurde tuile du nord.

Aan de achtergevel bevindt zich een kleine aanbouw, die uitgebreid is met een zadelak met knik, gedekt met rode pannen.

In het interieur bevinden zich enkele originele onderdelen.

De tuin wordt van de openbare weg gescheiden door een sober ijzeren boogjes-hek met gietijzeren inritpalen.

Achter in de tuin een bakstenen wagenhuis met zadeldak gedekt met rode tuile du nord.

Relatief rijke, kleurrijk gedecoreerde vertegenwoordiger van een woningtype (zie complexgegevens).

496766
Middestandswoningen

Inleiding

Drie vrijstaande middenstandswoningen, aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd in het bosrijke gebied van Schuddebeurs. Voor wat betreft karakter en locatie vormen deze woningen goede voorbeelden van de woningbouw voor de gegoede burgerij en rentenierende boeren op Schouwen-Duiveland.

Omschrijving

De drie vrijstaande woningen, twee met langsgevel en een met topgevel, zijn opgetrokken uit baksteen. De (voor)gevels worden verlevendigd door gepleisterde en/of bakstenen elementen zoals banden, bogen, boogtrommelvullingen en plinten.

Waardering

Relatief rijke en gave vertegenwoordigers van een in de streek vaker voorkomend woningtype. De woningen zijn gebouwd op een karakteristieke locatie. Zij zijn van cultuurhistorische waarden als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en van architectonische waarden.

Donkereweg 33 4317 NL Noordgouwe Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) MRS-aanv. Rentenierswoning