"""Bos Rust""", Noordgouwe

Vrijstaande middenstandswoning, genaamd "Bos Rust", in 1909 in overgangsstijl gebouwd.

Woning met lijstgevel en middenrisaliet zonder verdieping op eenvoudige plattegrond, met gevels opgetrokken uit roodbruine baksteen in kruisverband. De voorgevel wordt verlevendigd door gepleisterde plint, banden, dorpellijst, fries en boogblokjes. De middenrisaliet met entreenis verbreedt zich ter hoogte van het balkon en zet zich door de kroonlijst voort als forse gemetselde dakkapel. Het balkon op geprofileerde consoles is voorzien van een rijk, uitbuikend smeedijzeren hek in Jugendstil-trant.

Aan weerszijden van de entree bevindt zich een, tot tweelicht gekoppeld houten kozijn met H-type schuiframen voorzien van glas-in-lood bovenramen. De rijke voordeur met smeedijzeren Jugendstil-trant raamhekjes is voorzien van een getoogd bovenlicht. Het balkon is bereikbaar via houten vleugeldeuren met bovenlicht.

De woning bezit een langszadeldak met overstekken met strakke windveren; op de risaliet een lager dwarskapje met overstek op dubbele schoorconstructies en voorzien van strakke windveren en een stokmakelaar; het geheel is gedekt met gesmoorde tuile du nord. Achter de woning bevindt zich een lagere aanbouw.

Het interieur van de woning is niet beoordeeld.

De woning is gelegen op een ruim perceel dat van de openbare weg wordt gescheiden door een eenvoudig smeedwerk hek.

Van belang als voorbeeld van bepaald woningtype (zie complexgegevens).

496759
Middestandswoningen

Inleiding

Drie vrijstaande middenstandswoningen, aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd in het bosrijke gebied van Schuddebeurs. Voor wat betreft karakter en locatie vormen deze woningen goede voorbeelden van de woningbouw voor de gegoede burgerij en rentenierende boeren op Schouwen-Duiveland.

Omschrijving

De drie vrijstaande woningen, twee met langsgevel en een met topgevel, zijn opgetrokken uit baksteen. De (voor)gevels worden verlevendigd door gepleisterde en/of bakstenen elementen zoals banden, bogen, boogtrommelvullingen en plinten.

Waardering

Relatief rijke en gave vertegenwoordigers van een in de streek vaker voorkomend woningtype. De woningen zijn gebouwd op een karakteristieke locatie. Zij zijn van cultuurhistorische waarden als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en van architectonische waarden.

Donkereweg 27 4317 NK Noordgouwe Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) MRS-aanv. Rentenierswoning