Donkereweg 29, Noordgouwe

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving

Vrijstaande middenstandswoning in overgangsstijl met invloeden van de chaletstijl. De woning werd gebouwd voor de rentenier L. van den Bout, volgens gedenksteentje in de portiek in 1909.

De schuin op de weg georiënteerde kopgevel van de woning heeft een lage uitbouw aan de linker zijgevel. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband; de voorgevel is gedecoreerd met banden en bogen in oranje baksteen, gecombineerd met gepleisterde boogblokjes en geglazuurde, groene plint- en dorpelstenen en op de begane grond een dito raamdorpellijst. De middenpartij van de voorgevel is uitgevoerd als risaliet waarin de entreenis is opgenomen, die deels in groen geglazuurde baksteen is uitgevoerd. Boven de entree bevindt zich een balkon met rijk, uitbuikend Jugendstil-trant ijzeren hekwerk, op forse, strakke consoles.

Voor de entree een gemetseld bordestrapje. Houten, op de begane grond getoogde, kozijnen met schuiframen en sobere, glas-in-lood bovenlichten; in de voorgevel op de begane grond tot drielichten gekoppeld. Aan het balkon bevinden zich vleugeldeuren met bovenlicht. De rechter zijgevel en de achtergevel zijn ondermeer voorzien van enkele nieuwe vensters of deuren.

De woning is uitgevoerd met een zadeldak, als aankapping over de uitbouw doorlopend, voorzien van overstekken met strakke windveren en gedekt met gesmoorde tuile du nord. Het overstek is aan de voorgevel voorzien van een gebogen en in vertikale deeltjes uitgevoerde topbetimmering met stokmakelaar.

In het interieur zijn verschillende originele onderdelen aanwezig, zoals ondermeer de plafonds in voor- en achterkamer en hal; schuifdeuren met glas-in-lood en schuifluiken voor de vensters.

Links achter in de tuin bevindt zich een bakstenen schuurtje met zadeldak gedekt met gesmoorde sterrenberger pannen; halfronde houten raampjes en uitgezaagde windveer.

Waardering

Rijk en gaaf voorbeeld van een woningtype (zie complexgegevens).

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
496774
Complexnaam
Middestandswoningen
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Drie vrijstaande middenstandswoningen, aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd in het bosrijke gebied van Schuddebeurs. Voor wat betreft karakter en locatie vormen deze woningen goede voorbeelden van de woningbouw voor de gegoede burgerij en rentenierende boeren op Schouwen-Duiveland.

Omschrijving

De drie vrijstaande woningen, twee met langsgevel en een met topgevel, zijn opgetrokken uit baksteen. De (voor)gevels worden verlevendigd door gepleisterde en/of bakstenen elementen zoals banden, bogen, boogtrommelvullingen en plinten.

Waardering

Relatief rijke en gave vertegenwoordigers van een in de streek vaker voorkomend woningtype. De woningen zijn gebouwd op een karakteristieke locatie. Zij zijn van cultuurhistorische waarden als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en van architectonische waarden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Donkereweg 29 4317 NK Noordgouwe Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) MRS-aanv. Rentenierswoning
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 167 Brouwershaven
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1909 1909 MRS-aanv. vervaardiging
Naar boven