Donkereweg 72, Noordgouwe

Omschrijving onderdeel 5:

HEK, XVIIIc; hek naast de zuidelijke kopgevel van het huis als toegang tot de voormalige moestuin; smalle vierkante natuurstenen gebosseerde pijlers met geprofileerde dekplaten; smeedijzeren hekvleugels, XVIII.

HEK van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de kunst- en cultuurhistorische waarden

515748
Mon Plaisir

HISTORISCHE BUITENPLAATS MON PLAISIR

Donkereweg 72 te Schuddebeurs

Omschrijving complex:

De buitenplaats Mon Plaisir ligt in het gehucht Schuddebeurs enkele kilometers ten noorden van Zierikzee. De buitenplaats heeft te lijden gehad van de Duitse inundatie van 1945. Op basis van een ontwerp van Staatsbosbeheer is met behoud van de hoofdlijnen van de oorspronkelijke aanleg het park nieuw aangeplant; slingervijver en grand-canal zijn gerestaureerd. Het complex bestaat voornamelijk uit jong (park)bos, waarin een ronde vijver; ten oosten van het huis, dat tegen de noordgrens ligt, is een groot gazon met recent aangeplante solitairen en de slingervijver; ernaast de oprijlaan; in het zuiden ligt een bescheiden grand-canal met jonge linden; verder is er de moestuin annex bongerd, een koetshuis en een tuinmanswoning; de paden zijn opnieuw aangelegd. Het complex wordt aan de zuid- en oostzijde begrensd door de ruime bocht in de Donkereweg, in het noorden door de eigen oprijlaan, in het westen door bosgebied van derden. De buitenplaats Mon Plaisir omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3), TUINMANSHUIS (4), HEK (5) en ZONNEWIJZER (6).

Binnen het complex bevinden zich de volgende elementen, die niet beschermenswaard zijn: het nieuwe hek naast het koetshuis, de nieuwe koude bak in de moestuin en de nieuwe ijzeren zonnewijzer op de oude sokkel (6). Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex:

De historische buitenplaats Mon Plaisir is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Donkereweg 72 4317 NM Noordgouwe BY Ja