Heereweg 10, Noordgouwe

Inleiding

Begraafplaats en dubbel ijzeren toegangshek. Het voorste deel van de begraafplaats bezit de oudste grafstenen, nl. uit de jaren zestig van de negentiende eeuw.

Omschrijving

Het dubbele ijzeren toegangshek heeft aan weerszijden zuilachtige elementen met bovenin een decoratie in de vorm van een zandloper en daarboven een doodskop, verwijzend naar de functie van het achterliggend terrein. Hekspijlen worden bekroond door speerpunten. Voluut-achtige zijstukken.

Waardering

Toegangshek van belang als karakteristiek element bij een begraafplaats, met afbeeldingen die verwijzen naar de functie. Als zodanig van cultuur-historische waarde. Van belang voor het aanzien van het dorp en verbonden met de ontwikkeling van het dorp.

496808

Begraafplaatshek Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie
Heereweg 10 4317 AK Noordgouwe TO Ja
D 81 Brouwershaven