U bent hier

Een aantal huizen van de Zaanse Schans

Alles over

Monumentenzorg

Monumentenzorg is een breed begrip. Er zijn veel organisaties en verenigingen, zowel op nationaal als op regionaal niveau, waar u terecht kunt voor meer informatie en advies.

 • Monumentenzorg in Nederland

  Monumentenzorg is een breed begrip. Het soort monument bepaalt onder meer welke rechten, plichten en mogelijkheden u als eigenaar hebt en welke partijen u van dienst kunnen zijn. Lees er hier meer over.

 • Visiebrief cultuur biedt toekomst voor monumenten

  Erfgoed toegankelijker voor iedereen, dat is één van de belangrijkste speerpunten die Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven deze maand in haar cultuurvisie voor de komende 4 jaren presenteerde. Er komt 325 miljoen extra vrij voor erfgoed, bijvoorbeeld voor inventieve projecten of voor subsidies. Welke plannen zijn er nog meer en wat betekent dat voor u?

 • Subsidies, regelingen en fondsen

  Er zijn verschillende partijen die u kunnen ondersteunnen in de financiering van onderhoud en restauratie van uw monument. Samen zorgen we zo voor ons monumentaal erfgoed.

 • Belangenverenigingen

  Net als er veel monumenteigenaren zijn met een hart voor monumenten, zo zijn er ook verschillende belangenorganisaties die zich inzetten voor behoud van ons monumentaal erfgoed.

 • Landelijke organisaties monumentenzorg

  Er zijn veel instanties in Nederland die zich bezighouden met het Nederlands erfgoed, en meer specifiek monumenten. Hier vindt u een aantal instanties die landelijk actief zijn.

 • Organisaties voor onderhoud en restauratie

  Onderhoud en restauratie van monumenten is een vak apart en vraagt om speciale zorg en aandacht. Er zijn diverse partijen die u graag op weg helpen en u met raad en daad bijstaan.

 • Monumentenregisters

  Er bestaan meerdere monumentenregisters en monumentenlijsten. Rijksmonumenten die in het Monumentenregister staan, hebben een beschermde status. Provincies en gemeenten kunnen een eigen lijst bijhouden.

 • Een vervallen monument in de buurt. Wat nu?

  De meeste monumenteneigenaren zorgen goed voor hun huis. Toch kan het voorkomen dat een historisch gebouw in uw omgeving in verval raakt. Bij Monumenten.nl krijgen we regelmatig vragen binnen over wat men in zo’n geval kan doen. De verwaarlozing van een monument reikt verder dan het pand zelf. Het heeft ook een negatieve uitstraling op de omgeving. Maakt u zich zorgen over de staat van een oud pand in uw buurt? Dit kunt u doen.

Nieuws

Er zijn geen nieuws items.