Lloyd-hotel, Amsterdam

Omschrijving

Voormalig LANDVERHUIZERSHOTEL (3), genaamd Lloyd-hotel en hoofdonderdeel van het Lloyd-complex naar ontwerp van E. Breman uit 1917-1920. Het symmetrisch opgezette gebouw heeft een risalerende middentoren en twee ver uitspringende dwarvleugels op de hoeken op een langgerekte H-vormige plattegrond, souterrain, hoofdverdieping en twee verdere verdiepingen en een kapverdieping, alsmede een entresol op hoofd- en eerste verdieping van het middendeel en voormalige inpandige woning voor de hofmeester. Het hotel was in oorsprong bestemd voor de tijdelijke huisvesting van 900 mensen. Rechthoekig middendeel onder schilddak met pannen en hoekpaviljoens als afsluitende vleugels aan de kopse zijden onder ingestoken zadeldaken eveneens met pannen en geaccentueerde noklijn. Gootlijst op klossen. Op de dakschilden bevinden zich dakkapellen in verschillende uitvoering en met driezijdige top. Gemetselde gevels in staand verband met donker trasraam in staand- en koppenverband met vensteropeningen naar het souterrain en met natuurstenen accenten bij hoekstenen en cordonlijst en met siermetselwerk. Symmetrische gevels sterk horizontaal en verticaal geleed middels vensterserie en doorlopende lisenen. Voorgevel (N) met aan weesrszijden van de sterk benadrukte middenpartij per bouwlaag twee paar gekoppelde en één drievoudig venster met gemetselde tussenstijlen en siermetselwerk in velden tussen lisenen en muurdammen en vensters. Risalerende middenpartij met toegang met stoep en gedecoreerde zware wering naar portiek in bak- en natuursteen onder zware en geprofileerde luifel met cassetteplafond. De luifel wordt gedragen door gebeeldhouwde consoles. Zowel de zijkanten van de consoles als de bovenzijde van de beëindiging van de luifel zijn decoratief met loodwerk bekleed. Onder de consoles een gepleisterde nis met getrapte afsluiting. Eenvoudige houten toegangsdeur met lichten. In het risalerende deel van het opgaande muurwerk series smalle vensters tussen siermetselwerk. Aan weerszijden de gekoppelde vensters van de flankerende inwendige trappenhuizen. Aan de bovenzijde een vierkante torenopbouw met mezekooien van natuursteenblokken onder uitkragende balkons met gedichte gemetselde borstwering met spaarvelden. Op de vier hoeken een sierlijke natuurstenen bekroning op overhoeks afgeschuinde piëdestal met natuurstenen accent. Teruggezette octogonale trommel van natuursteen met ceramische gevelbekleding en toegangen tot de omloop en vier ceramische wijzerplaten. Hierboven een octogonale lantaarn met twaalfruits vensters en geprofileerde spits met zinken bekleding en met vergulde windwijzer met scheepsmotief. Hoekpaviljoens (W en O) met op de hoofd- en eerste verdieping een grote vensterpartij van drie traveeën met zesruits vensters in de voor- en achtergevels. De hoekpaviljoens risaleren met een diepte van één travee ten opzichte van het middendeel. Topgevels met herhaald ojiefvormig motief en met halfronde afsluiting. Kleinere vensters en een groot gebeeldhouwd wapen onder kroon op stervormige achtergrond in het midden van de topgevels. Kopse zijgevels hebben een vier traveeën brede middenpartij onder dergelijke topgevel. Aan weerszijden één travee waarvan de bovenste vensters de gevelbeëindiging onderbreken en overgaan in een gesloten dakkapel met in- en uitzwenkende top. Achtergevel (Z) van middendeel met zeven traveeën waarvan twee met hogere vensters en waarvan de buitenste met meervoudig gelede vensterpartijen met kleinere ramen. Boven elk van de zeven doorlopende vensterassen bevindt zich eveneens een dakkapel met in - en uitzwenkende top. In de oksel met de risalerende hoekpaviljoens bevinden zich vluchttrappen en balcons. Zowel aan de oost- als aan de westzijde een aanbouw van één bouwlaag onder plat dak en met vensters en toegang. Aan de oostelijke aanbouw zijn de twee aanhechtingen herkenbaar van de voormalige verbindingsgangen naar het voormalige ontsmettingsgebouw.

Waardering

Voormalig landverhuizershotel - Lloyd-hotel - uit 1915-1917 naar ontwerp van E. Breman van algemeen belang wegens cultuur-, architectuur- en sociaalhistorische alsook typologische waarde als kenmerkend voorbeeld van Duits geörienteerde expressionistische baksteenarchitectuur en als reminiscentie aan de massale emigratie naar Zuid-Amerika. Voorts van belang vanwege ensemble waarde als hoofdonderdeel van het complex Koninklijke Hollandse Lloyd.

523289
Lloyd-complex
Complexomschrijving

0nleiding In 1915-1923 tot stand gekomen Lloyd-complex, aan de zuidzijde van de Oostelijke Handelskade, gebouwd in opdracht van de Nederlandse rederij 'De Koninklijke Hollandse Lloyd' naar ontwerp van architect E. Breman, in een Duits georiënteerde expressionistische trant. De Lloyd onderhield scheepvaartverbindingen met Zuid-Amerika (tot 1934). In 1937 werd het Lloydhotel bestemd als Huis van bewaring en van tralies voorzien.

Het complex bestaat van west naar oost uit de volgende onderdelen:

1. Kantoorgebouw (met vrijstaande rijwielbergplaats en hek), 1915 (1917), Oostelijke Handelskade 12 ;

2. Blok met woningen voor chefs en onderchefs van de Lloyd, 1917, Oostelijke Handelskade 14-32;

3.Landverhuizershotel/Lloyd-hotel, 1917-1920, Oostelijke Handelskade 34,34A;

4. Ontsmettingsgebouw, 1920-1923 Oostelijke Handelskade 34B;

5. Blok met woningen voor vaste werklieden van de Lloyd, 1917, Oostelijke Handelskade 36 - 42;

6. Koffiehuis, 1916, Oostelijke Handelskade 44,44A.

In oorsprong waren alle bijbehorende voor- en zijhoven voor- en achtertuinen omgeven door expressionistische voetinghekken met tapse, geprofileerde pijlers.

Omschrijving

De verschillend vormgegeven gebouwen van de Koninklijke Hollandse Lloyd zijn alle opgetrokken in baksteen en - behalve het plat afgedekte kantoor - voorzien van pannen zadeldakken. Het voormalige landverhuizershotel neemt een bijzondere plaats in en werd gebouwd als tijdelijke verblijfplaats voor groepen (Oost-Europese) emigranten op weg naar Zuid-Amerika. Aan de oostzijde het latere ontsmettingsgebouw, waarvan alleen nog de oostvleugel resteert. De hoogte, omvang en decoratie verschillen per gebouw, afhankelijk van de oorspronkelijke functie, waarbij het hoge hotel het rijkst is gedetailleerd en het oostelijk woningblok het soberst is uitgevoerd, doch alle met geprofileerde spaarvelden en rechthoekige vensters met bovenlichten.

Waardering

Vroeg-20ste-eeuws complex gebouwen aan de Oostelijke Handelskade, in oorsprong ten dienste van de Koninklijke Hollandse Lloyd van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsook typologische waarde, als kenmerkende herinnering aan de grootschalige scheepvaart-activiteiten rond de Amsterdamse haven uit het tijdperk van de oceaanreuzen. Tevens van sociaal-historische waarde als herinnering aan de massale emigratie van Oost-Europeanen naar Zuid-Amerika en voorts van belang wegens stedenbouwkundige- en ensemblewaarde, en de historisch-functionele relatie van de gebouwen onderling en met de omliggende havengebouwen.

Hotel Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca oorspronkelijke functie Ja
Oostelijke Handelskade 34 A 1019 BN Amsterdam Zeeburg Ja