Amsterdam
Gemeente Amsterdam
Ruimte en Duurzaamheid
Afdeling Monumenten en Archeologie
Bezoekadres:
De Bazel
Herengracht 482
1017 CB Amsterdam
Postadres:
Postbus 10718
1001 ES Amsterdam
Tel.14020
erfgoed@amsterdam.nl
amsterdam.nl
Monumenten in stadsdeel Centrum
Welke status heeft mijn monument?
Het monumentenregister van Amsterdam kent de volgende monumenten:
- Rijksmonumenten
- Gemeentelijke monumenten
- Provinciale monumenten
- Rijksbeschermde stadsgezichten
- Rijksbeschermde dorpsgezichten
- Gemeentelijk beschermde stadsgezichten
- Gemeentelijk beschermde dorpsgezichten
In de Welstandscriteria erfgoed staan deze statussen in detail beschreven.
Op de Cultuurhistorische waarden kaart zijn de verschillende beschermde gezichten te zien en zie je over welke gebieden een cultuurhistorische verkenning is geschreven.
Waarderingskaart
Naast monumenten of architectonische hoogtepunten is ook het weefsel tússen de beschermde monumenten van cultuurhistorisch belang. Om ervoor te zorgen dat ook zorgvuldig wordt omgegaan met waardevolle panden en gebieden die niet wettelijk beschermd zijn, heeft Amsterdam waarderingskaarten opgesteld voor veel gebieden. De criteria (orde 2, orde 3 of anders) die uit de waardering van de architectuur in deze kaarten zijn afgeleid, vormen de basis voor de welstandsbeoordeling van bouwinitiatieven.
Voor meer informatie over criteria waar deze panden aan moeten voldoen kunt u de Welstandscriteria Erfgoed raadplegen.
Monumenten en Archeologie
Monumenten en Archeologie is als gemeentelijk kenniscentrum het aanspreekpunt voor belanghebbenden en belangstellenden voor het Amsterdamse erfgoed. De medewerkers van Monumenten en Archeologie zetten zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. Woont u in een monumentaal pand en wilt u meer informatie of gaat u verbouwen?
Beleidskader
Het beleidskader voor het toetsen van ingrepen of herstel van monumenten wordt door Monumenten en Archeologie gebruikt om bouwplannen voor monumenten te toetsen. Het beleidskader bevat beoordelingscriteria en technische aanwijzingen, die gelden bij wijzigingen of herstel van gemeentelijke en rijksmonumenten in Amsterdam.
De beoordelingscriteria geven aan welke mogelijkheden er zijn om het monument aan te passen. De technische aanwijzingen geven aan hoe werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Naast algemene criteria en technische aanwijzingen zijn ook specifieke aanwijzingen per onderdeel van een gebouw opgenomen.
Top 100 jonge monumenten
Deze Top 100 bestaat uit de absolute top van de naoorlogse Amsterdamse architectuur en stedenbouw, en vormt een aanvulling op de naoorlogse rijksmonumenten in de stad. Wilt u weten of u in of nabij een naoorlogs monument woont?
Duurzaam Erfgoed
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Amsterdam is de grootste monumentenstad van Nederland.
Het loket Duurzaam Erfgoed ondersteunt bij het verduurzamen van monumenten en gebouwen die onderdeel uitmaken van beschermde stads- en dorpsgezichten. U kunt hier terecht met al uw vragen over verduurzaming. Duurzaam Erfgoed helpt u verder om alle kansen te benutten.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Monumenten in stadsdeel West
Omgevingsvergunning
Als u verbouw- of verduurzamingsplannen heeft dan krijgt u te maken met bouwregelgeving. De hoofdregel is dat er in principe pas gebouwd mag worden als er een vergunning is verleend door de gemeente. Voor een monument of beeldbepalend pand wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. Wij raden aan om in een vroeg stadium (vóór het opstellen van definitieve plannen en het indienen daarvan) contact met Monumenten en Archeologie op te nemen om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Een monument in Amsterdam. Wat betekent dat voor een eigenaar?
Richtlijnen voor werkzaamheden aan monumenten
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Erfgoed van de Week
In de rubriek Erfgoed van de Week delen de erfgoedexperts van Monumenten en Archeologie een bijzondere archeologische vondst, vindplaats, voorwerp, monumentaal gebouw of historische plek in Amsterdam.
Meer monumenten informatie
Voor meer informatie over monumenten in Amsterdam kunt u ook terecht bij:
- Bezoekerscentrum Amsterdam Werelderfgoed hier komt u alles te weten over de grachtengordel als UNESCO Werelderfgoed.
- Stadsarchief Amsterdam bewaart en vertelt de verhalen van de stad Amsterdam.
- Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging
- Museumhaven Amsterdam
- Stelling van Amsterdam
- Historisch Centrum Amsterdam Noord
- Stadsherstel Amsterdam
- 100 jaar van der Pek
- Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur.
- Erfgoedvereniging Heemschut Amsterdam zet zich al meer dan 100 jaar onafgebroken in voor het behoud van cultureel erfgoed.
- Historisch Archief Tuindorp & Oostzaan zet zich in om de cultuur en geschiedkundige kennis van Tuindorp Oostzaan en omgeving te verspreiden en vergroten.
- De Monumentenwacht Noord-Holland helpt monumenteneigenaren bij het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Noord-Hollands Archief
- Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland
- Erfgoed Noord-Holland
- Provincie Noord-Holland