Hoofdweg 245, Bellingwolde

Omschrijving

Het TUINHUIS (gebouwd in 1906 met Art Nouveau elementen) op zeskantige plattegrond heeft beschoten wanden en wordt gedekt door een lessenaarsdak; houten goot op klossen; houten vloer; houten fries. Aan de voorzijde (oostgevel) de entree, bestaande uit een opening onder boog; in de schuine zijden aan weerszijden een staand venster onder accoladeboog waaronder een houten paneel.

Tuinhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een tuinhuis uit 1906 in de provincie Groningen met Art Nouveau invloeden

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villaboerderij

520892

Inleiding

VILLABOERDERIJ met TUINHUIS, gebouwd in 1906 in opdracht van G. Dallinga in een Eclectische stijl met Neo-Classicistische en Art Nouveau-elementen. De schuur stamt uit 1880. Zowel de zuid- als achtergevel van de schuur is deels opnieuw opgemetseld. In 1983 is rechts achter de boerderij een nieuwe schuur gebouwd, die wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt.

Het boerderijcomplex is monumentaal gelegen op een ruim, deels omgracht terrein aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Links aan de voorzijde verschaft een uit omstreeks 1906 stammend TOEGANGSHEK op een gemetselde dam toegang tot het terrein. Het toegangshek is opgebouwd uit twee rechthoekige gepleisterde pijlers met geometrische vlakken op een rechthoekige basis en bekroond met aan elke zijde een fronton; tussen de pijlers een beweegbaar ijzeren hek met Art Nouveau motieven. Een grindpad gelegen achter het hek verleent toegang tot het voorhuis. Een oprijlaan rechts van het terrein, met aan de rechterzijde groene beuken, ontsluit het bedrijfsgedeelte. In de tuin aan de voorzijde staan monumentale loofbomen. Het tuinhuis is gelegen aan de linkerzijde van de boerderij.

Het interieur mocht niet bekeken worden.

Waardering

Villaboerderij met tuinhuis en toegangshek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit 1906 in de provincie Groningen in een Eclectische stijl met Neo-Classicistische en Art Nouveau elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en rijke detaillering van het complex

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de complexonderdelen

- vanwege de monumentale en beeldbepalende ligging aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

- als herinnering aan de grote bloei van de landbouw in Bellingwolde en omgeving

Tuinhuis Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja