Hoofdweg 237, Bellingwolde

Inleiding

WINKELWONING annex BAKKERIJ met aangebouwde SCHUUR gebouwd in 1902 in opdracht van de heer Bareld Bruins in een sobere baksteen architectuur met enkele Eclectische elementen. Nadat de oude, kleinere schuur was afgebroken, werd in 1947 een grotere schuur aan de achterzijde aangebouwd. Begin jaren zeventig was het pand niet meer in gebruik als bakkerij, maar behield tot 1984 haar winkelfunctie. Na 1984 heeft het pand alleen nog een woonfunctie.

De winkelwoning is beeldbepalend gelegen in het oude centrum aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Het pand vormt in combinatie met de eveneens beschermde Hervormde kerk en het pand Hoofdweg 235 een fraai ensemble.

Het interieur mocht niet bekeken worden.

Omschrijving

De één verdieping hoge, deels onderkelderde WINKELWONING met aangebouwd ACHTERHUIS (waarin deels de woning en bakkerij) en SCHUUR op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een aangesmeerd trasraam en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop geglazuurde zwarte platte Friese pannen; hoge gemetselde schoorsteen; goot op houten klossen (deels vernieuwd). De gevels worden geleed door H-vensters met geschilderd glas-in-lood in de bovenlichten onder een segmentboog met trommel opgevuld met gekleurd metselmozaïek.

De entree van de winkel bevindt zich in de risalerende trapgevel rechts aan de voorzijde (oostgevel) en bestaat uit een niet-originele deur in portiek met bovenlicht waarvoor een niet-originele vijf treden hoge aangesmeerde stoep. Rechts van de entree een etalagevenster op een gepleisterde onderbouw met aan de voor- en linkerzijde zijde een staand venster met bovenlicht waarin houten roedenverdeling en gekleurd glas. De winkelpui wordt omlijst door pilasters. In de top een tweedelig venster met bovenlicht waarin gekleurd glas onder strek met aan weerszijden een gemetselde pilaster en waarboven een halfrond gepleisterd vlak onder rollaag. De trapgevel wordt bekroond met een zinken vaas met bloemvormige decoraties en windwijzer. In het linker geveldeel van de voorgevel twee H-vensters.

In de trapgevel aan de zuidzijde twee H-vensters waaronder twee keldervensters en in de top een T-venster met tweeruits bovenlicht onder strek. De top wordt bekroond met een zinken vaas met bloemvormige decoraties; de tuit en trappen worden verstevigd door gemetselde pilasters.

Het achterhuis is tegen de achterzijde (westgevel) aangebouwd.

In de noordgevel een getoogde nis onder rollaag en een keldervenster.

Het ACHTERHUIS is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop grijze muldenpannen; niet-originele goot. De gevels worden geleed door T-vensters en vernieuwde H-vensters (oorspronkelijk T-vensters) onder rollaag; zuidzijde niet-originele dakkapel.

In de zuidgevel aan de voorzijde van de eerste krimp een H-venster en een houten paneeldeur waarin glas met bovenlicht onder rollaag. Aan de rechterzijde van de krimp een smal H-venster. In de tweede krimp centraal een niet-originele deur met bovenlicht onder rollaag met aan weerszijden twee H-vensters.

Tegen de achtergevel (westzijde) is de schuur aangebouwd. Aan de rechterzijde van de schuur een kleine uitbouw waarin een houten paneeldeur met negenruits venster.

In de noordgevel aan de voorzijde van de krimp een T-venster, een opgeklampte houten deur met bovenlicht onder rollaag, twee T-vensters, een H-venster, een opgeklampte houten deur met bovenlicht onder rollaag en een T-venster. Aan de linkerzijde van de krimp een H-venster.

De SCHUUR stamt uit 1947 en is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop grijze muldenpannen; muurankers.

In de topgevel aan de voorzijde (oostgevel) dubbele opgeklampte houten schuurdeuren onder een betonnen latei. In de zuidgevel vier getoogde liggende schuurvensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder strek, een dichtgezet klein venster en een T-venster onder rollaag. In de achtergevel (westzijde) centraal een vernieuwde houten deur met bovenlicht met aan weerszijden een getoogd liggend schuurvenster met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder strek en een niet-origineel venster (oorspronkelijk deur). In de top een niet-origineel venster. In de noordgevel twee getoogde liggende schuurvensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder strek.

Waardering

Winkelwoning annex bakkerij met aangebouwde schuur van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een winkelwoning annex bakkerij uit het begin van de twintigste eeuw in de provincie Groningen in een sobere baksteen architectuur met enkele Eclectische elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de hoge ensemblewaarde in combinatie met de beschermde buurpanden Hoofdweg 227 (Hervormde kerk) en 235

- vanwege de fraaie en beeldbepalende ligging aan het lint in het oude centrum van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

Bakkerij Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid oorspronkelijke functie
Winkelwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja