Hoofdweg 245, Bellingwolde

Omschrijving

VILLABOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS en SCHUUR, gebouwd in 1906 in een Eclectische stijl met Neo-Classicistische en Art Nouveau elementen.

Het twee verdiepingen hoge, geheel onderkelderde VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft lichtgepleisterde gevels met blokmotieven op een donkergepleisterd trasraam met blokmotieven en wordt gedekt door een samengesteld afgeknot schilddak waarop niet-originele dakbedekking; drie hoge gepleisterde schoorstenen; overkragende houten goot op consoles; gepleisterd fries; op het dakvlak aan de voorzijde twee zinken arkenelen waarin een halfrond staand venster. De gevels worden geleed door gepleisterde pilasters met fantasie-kapitelen, op de begane grond getoogde H-vensters met niet-origineel glas-in-lood in de bovenlichten omlijst met gepleisterde pilasters en kroonlijst en op de eerste verdieping H-vensters met twee- of drieruits bovenlichten en omlijsting van gepleisterde pilasters en accoladeboog.

De entree in segmentboogvormig portiek bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel (oostzijde) en bestaat uit een houten paneeldeur met gekleurd glas-in-lood waarvoor ijzeren panelen met Art Nouveau-decoraties en met zij- en bovenlichten waarin gekleurd glas-in-lood en roedenverdeling; drie treden hoge hardstenen stoep met aan de linkerzijde `19' en aan de rechterzijde `06'. Aan weerszijden van de portiek gepleisterde pilasters. Boven de portiek een balkon gedragen door gepleisterde consoles beëindigd met een leeuwenkop met afvoerpijp; gepleisterde balustrade met aan de bovenzijde een ijzeren stang; twee houten balkondeuren waarin glas met bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood waarboven een gepleisterde accoladeboog; aan weerszijden gepleisterde pilasters. Het middenrisaliet is boven de gootlijst doorgetrokken en wordt bekroond met een rechthoekige gepleisterde tuit waarop een vaas met bloemvormige decoraties; in de top een driehoekig venster waarin gekleurd glas-in-lood waaronder twee beelden van de godin Ceres (godin van de landbouw) op een gepleisterde voet en afgedekt middels een segmentboog. Aan weerszijden van het middenrisaliet twee H-vensters, waaronder twee getoogde keldervensters en waarboven twee H-vensters.

In het risalerende linker geveldeel van de zuidgevel een houten paneeldeur met Art Nouveau decoraties met glas waarvoor een ijzeren paneel en met bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood in bloemvorm en roedenverdeling; omlijsting van gepleisterde pilasters en accoladeboog; twee treden hoge hardstenen stoep. Rechts van de deur twee H-vensters, waaronder twee getoogde keldervensters en waarboven twee H-vensters. Aan de rechterzijde van het risalerende geveldeel een smal H-venster waaronder een getoogd keldervenster en waarboven een smal H-venster. In het rechter geveldeel twee H-vensters waaronder twee getoogde keldervensters en waarboven twee H-vensters.

De schuur is tegen de achterzijde (westgevel) aangebouwd.

In het risalerende rechter geveldeel van de noordgevel twee H-vensters waaronder twee getoogde keldervensters en waarboven twee H-vensters. Aan de linkerzijde van het risalerende geveldeel een smal H-venster waaronder een getoogd keldervenster en waarboven een smal H-venster. In het linker geveldeel twee H-vensters waaronder twee getoogde keldervensters en waarboven twee H-vensters.

De SCHUUR is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop grijze kruispannen; op het noordelijk dakvlak deels niet-originele golfplaat; noord- en zuidzijde deels lichtgepleisterd met blokmotieven op een donkergepleisterd trasraam; deels houten gootlijst, noordzijde niet-originele mastgoot; achterzijde niet-originele windveren.

Links van de voorgevel (oostzijde) een H-venster onder een gepleisterde boog, Rechts van de voorgevel een houten deur met vierruits venster en tweedelig getoogd bovenlicht, waarvoor een niet-originele stoep.

In de zuidgevel een niet-origineel liggend venster, een niet-originele deur met getoogd bovenlicht en een H-venster onder een gepleisterde boog. Aan de rechterzijde van de krimp een getoogd staand tweeruits venster. Aan de voorzijde van de krimp, die deels opnieuw is opgemetseld, tien getoogde tweeruits vensters onder rollaag, een niet-originele garagedeur en een niet-origineel driedelig venster.

In de topgevel aan de achterzijde (westgevel) centraal een niet-originele deur, aan de linkerzijde dubbele opgeklampte houten schuurdeuren onder een houten latei en rollaag en aan de rechterzijde dubbele opgeklampte houten schuurdeuren met vierdelig bovenlicht onder een houten latei en rollaag; elf getoogde tweeruits vensters en een roosvenster, alle onder rollaag.

In de noordgevel dubbele opgeklampte houten schuurdeuren en één krimp.

Villaboerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villaboerderij uit 1906 met oudere schuur in de provincie Groningen in een Eclectische stijl met Neo-Classicistische en Art Nouveau elementen

- vanwege de monumentale vormgeving en rijke detaillering van het voorhuis

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de monumentale en beeldbepalende ligging aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

- als herinnering aan de grote bloei van de landbouw in Bellingwolde en omgeving

520891

Inleiding

VILLABOERDERIJ met TUINHUIS, gebouwd in 1906 in opdracht van G. Dallinga in een Eclectische stijl met Neo-Classicistische en Art Nouveau-elementen. De schuur stamt uit 1880. Zowel de zuid- als achtergevel van de schuur is deels opnieuw opgemetseld. In 1983 is rechts achter de boerderij een nieuwe schuur gebouwd, die wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt.

Het boerderijcomplex is monumentaal gelegen op een ruim, deels omgracht terrein aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Links aan de voorzijde verschaft een uit omstreeks 1906 stammend TOEGANGSHEK op een gemetselde dam toegang tot het terrein. Het toegangshek is opgebouwd uit twee rechthoekige gepleisterde pijlers met geometrische vlakken op een rechthoekige basis en bekroond met aan elke zijde een fronton; tussen de pijlers een beweegbaar ijzeren hek met Art Nouveau motieven. Een grindpad gelegen achter het hek verleent toegang tot het voorhuis. Een oprijlaan rechts van het terrein, met aan de rechterzijde groene beuken, ontsluit het bedrijfsgedeelte. In de tuin aan de voorzijde staan monumentale loofbomen. Het tuinhuis is gelegen aan de linkerzijde van de boerderij.

Het interieur mocht niet bekeken worden.

Waardering

Villaboerderij met tuinhuis en toegangshek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit 1906 in de provincie Groningen in een Eclectische stijl met Neo-Classicistische en Art Nouveau elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en rijke detaillering van het complex

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex