O.L.V. ten Hemelopneming, De Meern

Inleiding

KERKGEBOUW, behorend bij het complex van de RK kerk O.L.V. ten Hemelopneming, door architect H.C. van de Leur in Delftse Schoolstijl uitgevoerd.

Omschrijving

Het driebeukige basilicale kerkgebouw is noordwest-zuidoostelijk georiënteerd. De kerk is uitgelegd op een kruisvormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen. Aan de noordwestzijde bevindt zich de deels in het hoofdvolume opgenomen massieve toren op vierkante grondslag. Het schip is gedekt met een met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak en de zijbeuken met een lessenaarsdak. De transepten hebben uitgekraagde topgevels en zijn gedekt met een steekkap met lagere nokhoogte. Tegen de zuidoostgevel is het koor met vijfzijdige sluiting, steunberen en kepervensters gezet. Tegen de noordoostgevel bevindt zich de voormalige doopkapel. Aan de zuidwestzijde is tegen het transept onder zadeldak een bijsacristie gezet, die leidt naar een onder zadeldak tussen topgevels op rechthoekige plattegrond opgetrokken schuur met werkplaats. Deze staat in een hoek van 45 graden zuidelijk op het hoofdvolume. In de zuidgevel is een grote nis aangebracht waarin oorspronkelijk een kruisbeeld was bevestigd.

Aan de noordwestzijde bevindt zich de toren met segmentboogvormig afgesloten vleugeldeur met een ingang in een uitpandig portaal met een tuitgevel en betonnen elementen. De bekroning wordt gevormd door een beeld, voorstellende Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming. De toren heeft aan dezelfde gevel een wijzerplaat en daarboven twee galmgaten met rondboogvormige bovenzijde. Ook de andere gevelzijden van de toren hebben twee rondboogvormig eindigende galmgaten en alleen de tegoverliggende gevel een wijzerplaat. De gevels van de toren worden afgesloten door een omlopend bakstenen rondboogfries. Het dak bestaat uit een ingesnoerde naaldspits, gedekt met leien in maasdekking. Beide zijgevels van het schip tellen vier traveeën met elk drie vensters. Het transepteinde is voorzien van een spitsboogvenster. Het middenschip met ziende kap wordt door paraboolvormige, gemetselde diafragmabogen onderverdeeld.

De zijschepen zijn overspannen door haaks op het schip staande tongewelfjes op rondboogjes die de doorgang vormen in de zijbeuk. Ter hoogte van de transepten zijn de koorpijlers als zuilen uitgevoerd in beton. Het halfronde koor is uitgevoerd met glas-in-lood vensters van de vier evangelisten en een muurschildering gedateerd 7 juni 1946, voorstellende de liturgie van het Hemelse Jeruzalem. Rechts van het koor is een rondboogvormig reliëf van geglazuurde tegels aangebracht, voorstellende de H. Jozef. Links is een vergelijkbaar reliëf met de voorstelling van Maria. Hiertussen twee dito reliefs voorstellende de H. Antonius van Padua en het H. Hart. Alle vier gedateerd en gesigneerd L.J. '40 (Leo Jungblik).

Op het balkon in het torenlichaam staat een tweeklaviers orgel, gemaakt in 1888 door M. Maarschalkerweerd uit Utrecht. Het orgel bevindt zich in een neogotische houten kas met beschilderde velden met een spreuk en de initialen van de schenkers. Ter hoogte van de tribune is een glas-in-loodvenster met een afbeelding van de H. Gregorius aangebracht en aan de andere zijde van de H. Cecilia. Beide vervaardigd door G.J.A. Kocken in 1950.

De voormalige doopkapel is uitgevoerd met vier glas-in-lood vensters uit 1950 van de hand van G.J.A. Kocken, voorstellende de doop van Christus, de verlossing van Adam en Eva, de onnozele kinderen en de doop van Koning Clovis.

Tenslotte nog een glas-in-lood venster links naast de toegang in 1960 door Max Weiss vervaardigd, voorstellende Maria die pelgrims en toevluchtzoekenden laaft.

Het schip bevat het oorspronkelijke houten bankenplan. In de zijschepen zijn geschilderde kruiswegstaties weergegeven.

Waardering

De kerk is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een kruiskerk in Delftse Schoolstijl alsmede vanwege de gaafheid van in- en exterieur en het waardevolle orgel uit 1888. Tevens vanwege de ensemblewaarde in relatie tot de ernaast gelegen pastorie en de stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging op de hoek van twee straten. Beeldbepalend complex met kerktoren als 'landmark'.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520236
Complexnaam
O.L.V. ten Hemelopneming
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In 1939 werd door architect H.C. van de Leur een rooms-katholiek KERKELIJK COMPLEX ontworpen. In 1940 werd de kerk ingewijd. De kerk en de pastorie zijn opgetrokken in Delftse Schoolstijl. In het interieur van de kerk komt onder meer een tweeklaviers orgel, fabrikaat Maarschalkerweerd, voor uit 1888. De kruiswegstaties werden tussen 1940 en 1945 vervaardigd door Adriaan van der Weijden. Achter de kerk ligt een begraafplaats die buiten de bescherming valt.

Omschrijving

Het r.k. complex is gelegen aan de Pastoor Boelenslaan, op de hoek van de Mereveldlaan. De kerk is met de ingangstoren naar deze hoek gericht. Aansluitend de transepteinden zijn een consistorie en werkplaats alsook een pastorie met tussenlid gelegen.

Het complex omvat de volgende onderdelen:

1. kruisbasiliek met orgel

2. pastorie

Waardering complex

Het kerkelijk complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een kerk met pastorie in Delftse Schoolstijl, alsmede vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur en het belangwekkende orgel uit 1888. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de laat 19de eeuwse geschiedenis van het R.K. geloof. Tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging op de hoek van twee straten.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Pastoor Boelenslaan 11 3454 AB De Meern Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruisbasiliek
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1882 Oudenrijn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1939 1940 vervaardiging
Naar boven