Helena Oord, De Meern

Inleiding

WOONHUIS (type herenhuis) behorend bij voormalig boerderij-complex met schuur, tot stand gekomen tussen 1860-1880. De in de achtergevel voorkomende dakkapel is modern en van ondergeschikt belang evenals het later aangebrachte tussenlid waarmee de schuur aan het woonhuis is verbonden.

Omschrijving

Het met de nokrichting evenwijdig aan de Zandweg gelegen woonhuis is opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder met gesmoorde kruispannen gedekte mansardekap. De gevels zijn met uitzondering van de voorgevel geheel bepleisterd. De voorgevel wordt door bepleisterde blokpilasters op de hoeken en in het risalerende middendeel door bepleisterde banden (met schijnvoegen) verticaal geleed. Boven de vensters komen strekken voor.

De voorgevel of zuidgevel is een lijstgevel in het midden doorbroken door een risaliet met hoger opgetrokken topgevel onder een steekkap. Het risaliet is voorzien van lisenen met imitatie-voegen en bevat de hoofdentree, bestaande uit een deur met bovenlicht. Erboven is onder een kroonlijst de naam `Helena's oord' gezet. De topgevel bevat een kepervenster met roedenverdeling. De entreepartij en de verdiepingsvensters hebben beide een geprofileerde omlijsting. Ter weerszijden van het risaliet heeft de gevel twee schuifvensters met boven elk venster een verdiept veld. De gevelhoeken zijn uitgevoerd met twee vlakke pilasters met imitatievoegen. Boven de geprofileerde gootlijst is een hoekelement aangebracht met trigliefen.

De zijgevels hebben een fraaie samengestelde klokgevelbeëindiging waarin schouderstukken met afdekkingen in natuursteen. Deze wordt in het midden bekroond door een schoorsteen met verdiepte vlakken.

De linkerzijgevel bevat een tweetal vensters in de eerste bouwlaag en een venster in de top.

De rechter zijgevel heeft een vergelijkbare opbouw als de voorgevel en bevat in de tweede bouwlaag twee draairamen met houten zonweringen met tandvormige beëindigingen. De achtergevel heeft in het midden een risaliet met een deur met bovenlicht. Links bevat de gevel een niet oorspronkelijk venster. Rechts is een klein venster gezet en is tegen deze gevel en die van de schuur een tussenlid geplaatst, dat buiten de bescherming valt. Onder de geprofileerde goot zijn evenals in de voorgevel in het muurvlak verdiepte velden aangebracht.

Waardering

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als relatief gaaf voorbeeld van een voor een boerderij rijk uitgevoerd woonhuis geënt op stedelijke voorbeelden, in eclectische stijl. Tevens van ensemble- en situationele waarde in relatie tot de bijbehorende schuur en de beeldbepalende ligging aan de Leidsche Rijn.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520232
Complexnaam
Helena Oord
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Voormalig BOERDERIJCOMPLEX 'Helena's oord', bestaande uit een WOONHUIS type herenhuis in eclectische stijl met SCHUUR, opgetrokken omstreeks 1860-1880. Het complex is gelegen aan de Leidsche Rijn.

Omschrijving

Het woonhuis is met de nok evenwijdig aan de Zandweg gelegen, de schuur, verbonden door een tussenlid, staat haaks daarop.

Het aan de Zandweg, hoek Woerdlaan gelegen complex omvat de volgende onderdelen:

1. woonhuis

2. schuur

Waardering complex

Boerderijcomplex van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als relatief gaaf voorbeeld van een boerderij met rijk vormgegeven voorhuis in eclectische stijl met schuur. Tevens van situationele waarde vanwege de ligging aan de Leidsche Rijn.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Zandweg 101 3454 JZ De Meern Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 982 Vleuten
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1880 vervaardiging
Naar boven