O.L.V. ten Hemelopneming, De Meern

Inleiding

PASTORIE, behorend bij het rk. complex O.L.V. ten Hemelopneming door architect H.C. van de Leur, in Delftse Schoolstijl.

Omschrijving

De aan de oostzijde van de kerk gelegen pastorie is in rode baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een uitzwenkend met gesmoorde Romaanse pan belegd zadeldak met verspringende nokhoogte. De rechtgesloten vensters hebben enkele en samengestelde raampartijen met roedenverdeling en zijn voorzien van een hanekamstrek. Aan de zuidzijde is een toren gezet op vijfzijdige plattegrond met aanbouw onder lessenaardak, die de trap herbergt.

De voor- of westgevel heeft rechts een bouwdeel onder lagere nok dat de ingang in een portiek bevat die rondboogvormig wordt afgesloten. Rechts is een venster met draai- en klapramen geplaatst. De tweede bouwlaag bevat twee tweelichtsvensters. Het linker geveldeel met hogere nokhoogte heeft rechts een tweelichtskozijn met draai- en klapramen. Links bevindt zich een éénlaags aanbouw onder lessenaardak, voorzien van een samengesteld venster. De tweede bouwlaag bevat twee draairamen.

De noordgevel is een tuitgevel met rechts dubbele tuindeuren met aan weerszijden een getoogd venster, links een drielichtskozijn en in de tweede bouwlaag rechts een getoogd venster en links een tweelichtsvenster met draai- en klepramen. In de geveltop is een zoldervenster aangebracht.

Tegen de zuidgevel is het torentje gebouwd met uitzwenkend tentdak met overstek en keperboogvensters in de top, zoals ook in de kerktoren voorkomen.

De oostgevel heeft in beide bouwlagen vier vensters. Geheel links bevindt zich nog een vensteras.

De verbinding met de kerk wordt gevormd door een éénlaags tussenlid onder zadeldak dat in een hoek van 45 graden op de pastorie aansluit en haaks ten opzichte van de kerk staat. De voorgevel (noord) bevat een getoogde deur.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een pastorie in Delftse Schoolstijl, ontworpen door H.C. van de Leur. Van ensemblewaarde vanwege de bouwkundige en stilistische relatie met de kerk.

520235
O.L.V. ten Hemelopneming

Inleiding

In 1939 werd door architect H.C. van de Leur een rooms-katholiek KERKELIJK COMPLEX ontworpen. In 1940 werd de kerk ingewijd. De kerk en de pastorie zijn opgetrokken in Delftse Schoolstijl. In het interieur van de kerk komt onder meer een tweeklaviers orgel, fabrikaat Maarschalkerweerd, voor uit 1888. De kruiswegstaties werden tussen 1940 en 1945 vervaardigd door Adriaan van der Weijden. Achter de kerk ligt een begraafplaats die buiten de bescherming valt.

Omschrijving

Het r.k. complex is gelegen aan de Pastoor Boelenslaan, op de hoek van de Mereveldlaan. De kerk is met de ingangstoren naar deze hoek gericht. Aansluitend de transepteinden zijn een consistorie en werkplaats alsook een pastorie met tussenlid gelegen.

Het complex omvat de volgende onderdelen:

1. kruisbasiliek met orgel

2. pastorie

Waardering complex

Het kerkelijk complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een kerk met pastorie in Delftse Schoolstijl, alsmede vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur en het belangwekkende orgel uit 1888. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de laat 19de eeuwse geschiedenis van het R.K. geloof. Tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging op de hoek van twee straten.

Pastoor Boelenslaan 9 3454 AB De Meern links van de kerk BY Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis