Helena Oord, De Meern

SCHUUR, behorend bij het complex met woonhuis, tot stand gekomen tussen 1860-1880.

Omschrijving

De noordelijk achter het herenhuis gelegen SCHUUR is, met de nokrichting en voorgevel evenwijdig aan de Woerdlaan gesitueerd en wordt hiervan door een erf en haag gescheiden. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekte mansardekap.

De in baksteen opgetrokken gevels hebben een gecementeerde plint. De voorgevel of oostgevel betreft een langsgevel die onder meer drie grote dubbel openslaande getoogde deuren bevat. Daartussen zijn gietijzeren segmentboogvormige stalvensters geplaatst. Op het dakvlak komen twee dakkapellen met luiken voor met wangen.

De kopgevels bevatten elk in de top een rond gietijzeren roosvenster.

De achtergevel is nagenoeg blind.

Waardering

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als relatief gaaf voorbeeld van een groot type schuur, alsmede van ensemblewaarde in relatie tot het herenhuis.

520233
Helena Oord

Inleiding

Voormalig BOERDERIJCOMPLEX 'Helena's oord', bestaande uit een WOONHUIS type herenhuis in eclectische stijl met SCHUUR, opgetrokken omstreeks 1860-1880. Het complex is gelegen aan de Leidsche Rijn.

Omschrijving

Het woonhuis is met de nok evenwijdig aan de Zandweg gelegen, de schuur, verbonden door een tussenlid, staat haaks daarop.

Het aan de Zandweg, hoek Woerdlaan gelegen complex omvat de volgende onderdelen:

1. woonhuis

2. schuur

Waardering complex

Boerderijcomplex van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als relatief gaaf voorbeeld van een boerderij met rijk vormgegeven voorhuis in eclectische stijl met schuur. Tevens van situationele waarde vanwege de ligging aan de Leidsche Rijn.

Zandweg 101 3454 JZ De Meern achter woonhuis:Woerdlaan BY Ja
F 982 Vleuten